Samsung HT-BD7200 / HT-BD1255: Designová BD kina útočí (profil)

vydáno 24. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače | 1 komentář

Tagy: 1080p, BD-Live, BD-Wise, Blu-ray, BonusView, CD, CES 2009, DivX, Dolby TrueHD, domácí kino, DTS-HD Master Audio, DVD, HDMI, HT-BD1255, HT-BD7200, iPhone, iPod, JPEG, MP3, přehrávač, RDS, Samsung, Touch of Color, upscaling, USB, Wi-Fi, XviD

Samsung logo

2.1 / 5.1 domácí kino s Blu-ray přehrávačem

Společnost Samsung představila na nedávném veletrhu CES 2009 hned několik Blu-ray novinek. Jednou z nich jsou dvě designová domácí kino, která mohou díky slušné výbavě a relativně nízké ceně představovat vhodný startovní můstek pro zájemce o vysoké rozlišení.

Ačkoliv se obě sady designově diametrálně liší, jejich srdce v podobě Blu-ray přehrávačů jsou co do funkčnosti a výbavy téměř totožné. Začneme tedy právě zde a postupně se budeme zabývat případnými rozdíly. Pokud tedy není uvedeno jinak, vše platí zároveň pro oba modely.

Modrá je dobrá

Blu-ray přehrávač patří k nejnovější generaci a jako takový se může pochlubit podporou technologií BonusViewBD-Live. První znamená zobrazování videokomentářů a dalších doplňkových informací, prezentovaných během přehrávání filmu formou obrazu v obraze. BD-Live pak využívá externího USB paměťového úložiště (typicky flash paměť) a připojení k internetu, díky čemuž je možné ze serverů filmových společností stahovat nejrůznější související bonusový obsah. Zajímavostí je možnost přikoupení USB wi-fi modulu, díky kterému se lze do sítě připojovat i bezdrátově.

Rozlišení 1080p na digitálním výstupu je možné dosáhnout jen pomocí HDMI rozhraní, které je přítomno ve verzi 1.3. Ve spojení s televizorem značky Samsung přijde ke slovu technologie BD-Wise, což je automatické nastavení formátu a rozlišení obrazu na základě možností obou zařízení a konkrétního Blu-ray disku. Příjemná je možnost přehrávání s frekvencí 24 snímků za vteřinu a také upscaling standardních DVD, kvalitativně nijak nevybočující z obvyklého průměru.

2.1 domácí Blu-ray kino Samsung HT-BD7200

Multimédia na všechny způsoby

Paleta multimediálních souborů, se kterými si Blu-ray přehrávač poradí, není nijak zvlášť pestrá – MP3 audio, JPG fotografie a DivX/XviD video do rozlišení 800×600. Zajímavé ovšem je, že všechny tyto soubory lze přehrávat nejen z CD a DVD disků nebo pomocí USB konektoru z připojených zařízení (nutností je souborový systém FAT16/32), ale také přes síť z okolních počítačů. Nejedná se přitom o přístup na bázi oblíbeného DLNA klient / server řešení, docela obyčejně postačí sdílet složku s daty.

V základní výbavě je též „kolébka“ pro kapesní multimediální přehrávače Apple iPod a telefony iPhone, k jejichž hudebnímu obsahu lze bez problémů přistupovat. Třešničkou na dortu je možnost připojení některých zařízení přes Bluetooth.

Přehrávání hudebních CD a FM tuner s RDS jsou samozřejmostí. Domácí kino je vybaveno digitálním a analogovým audio vstupem, může tedy fungovat i jako receiver. Možnosti práce se zvukem jsou ovšem základní, kromě obvyklého nastavení vzdálenosti jednotlivých reproduktorů a jejich samostatné hlasitosti lze regulovat už jen výkon subwooferu a vyvážení kanálů.

Mořské řasy v akci

Materiálem nosné konstrukce reproduktorů je plast, plastový je v případě HT-BD7200 i subwoofer. Model HT-BD1255 si naštěstí vysloužil subwoofer z dřevotřísky, což jeho zvuku stoprocentně prospívá.

Membrány všech reproduktorů jsou ovšem vyrobeny z mořských řas, což by mělo zajistit mnohem jasnější zvuk než v případě obvykle používaného papíru. Nutno ale říct, že díky celkové konstrukci, výkonu a použitým materiálům není tento efekt příliš patrný.

S přehrávačem jsou reproduktory propojeny pomocí proprietárních konektorů, doplnění 2.1 kina o zadní satelity a centrální repro na plnohodnotnou 5.1 sestavu není možné.

5.1 domácí Blu-ray kino Samsung HT-BD1255

2.1 domácí kino HT-BD7200

Design je skutečně to první, čím dokáže tento model zaujmout. Až na subwoofer se všechny části nesou ve znamení načervenalého „skleněného“ vzhledu Touch of Color, stejně jako některé letošní modely LCD a LED televizorů Samsung (zejména řady 7000 a 6000, viz naše recenze Samsung UE-46B7000: Centrální mozek digitální domácnosti).

Netradiční tvar plastového těla přehrávače je výrobcem prezentován jako kompaktní a vhodný do menších prostor. Z boku má profil lichoběžníku skloněného směrem dopředu, přičemž u zadní strany dosahuje výška přístroje 11 centimetrů a u přední má méně než polovinu. Vrchní strana je tedy skloněná k divákovi, ale ne příliš, což může způsobovat problémy s čitelností displeje.

Ten je totiž spolu s podsvětlenými dotykovými ovládacími prvky zapuštěn pod svrchní průhlednou plastovou deskou. Jas displeje lze snížit, dotykového ovládání se to ale netýká, to září stále poměrně intenzivně. Podsvětlen je i okrouhlý výstupek na čelní straně, který usnadňuje vkládání optických disků do trochu hlučnější štěrbinové mechaniky.

Dva ploché reproduktory mohou být zavěšeny na zeď nebo umístěny do podstavců, které svými průhlednými nožkami korespondují se skleněným vzhledem výše zmíněných televizorů Samsung. Subwoofer s bassreflexem směřujícím dolů je jako jediný vyveden v klasické lesklé černi.

Ačkoliv přehrávač umí dekódovat zvukové stopy v nových formátech Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, vzhledem k 2.1 sestavě a jejímu výkonu se skutečný HD zážitek nekoná; prostorový zvuk lze simulovat pouze virtuálně. Výsledek je možné ovlivňovat třemi DSP režimy (Smart Sound, Audio Upscale a Power Bass), které jsou ale vhodné zejména pro přehrávání MP3 skladeb.

2.1 domácí Blu-ray kino Samsung HT-BD7200 - přehrávač

5.1 domácí kino HT-BD1255

Klasická sestava přehrávače, čtyř sloupových reproduktorů, nezvykle malého středového reproduktoru a subwooferu je už na první pohled méně designově vybočující, než v případě HT-BD7200. Kompletně plastové provedení (kromě subwooferu) v lesklé černi působí celkem decentně, ani zde si ale výrobce neodpustil malé výstřelky v podobě zkosených bočnic přehrávače nebo nepříliš praktického umístění regulace hlasitosti na jeho horní straně.

Zvukový dojem je z pochopitelných důvodů kvalitnější, než u 2.1 modelu – přední reproduktory mají o něco širší kmitočtový rozsah a díky konstrukci podávají lepší výkony, to samé platí i o subwooferu. Jeho zpracování v dřevotřísce (kromě čelní stěny), bassreflex směřující dopředu a vyšší váha jsou jednoznačnými klady. Pomocí samostatně prodávaného modulu SWA-4100 lze zadní pár reproduktorů propojit s přehrávačem bezdrátově, což může být v určitých případech výhodné.

Možnost dekódování moderních HD zvukových formátů Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio tedy u toho modelu má své opodstatnění. K dokonalosti by snad mohla chybět pouze sada dalších dvou reproduktorů, kterými by se sestava dala rozšířit na 7.1, v případě Blu-ray stále běžnější počet kanálů.

5.1 domácí Blu-ray kino Samsung HT-BD1255 - přehrávač

Proč si je pořídit

HT-BD7200 je typické 2.1 domácí kino s Blu-ray přehrávačem. HD video a multimédia zvládá na jedničku, po zvukové stránce ale nemůže náročnějšího diváka uspokojit. Prostorový zvuk sice není pro zážitek z vysokého rozlišení bezpodmínečně nutný, tvoří ale jeho podstatnou část. 5.1 model HT-BD1255 tento nedostatek napravuje a přitom zachovává všechny dobré vlastnosti svého souputníka, ovšem za cenu méně výrazného designu.

Hodnocení: HT-BD7200 velmi dobrý (7 z 10 bodů) / HT-BD1255 velmi dobrý (8 z 10 bodů)
Doporučená cena v květnu 2009: HT-BD7200 19900 Kč / HT-BD1255 19900 Kč

Technické parametry

Samsung HT-BD7200

Přehrává disky CD, CD-R/RW, DVD, DVD±R/RW, Blu-ray
Přehrává formáty MP3, DivX/XviD, JPG
Dekodéry Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio
Výstupní výkon 400 W RMS (2× 133 W + 1× 134 W)
Kmitočtový rozsah 140 Hz – 20 KHz reproduktory; 40 Hz – 160 Hz subwoofer
Vstupy 1× TOSLINK (digitální audio), 2× cinch (analogové stereo audio), iPOD, USB 2.0, 1× RJ-45 (ethernet), FM anténa
Výstupy 1× HDMI 1.3, 3× cinch (komponentní video), 1× cinch (kompozitní video), 1× 3,5 jack (sluchátka)
Tuner FM, 15 předvoleb, RDS (PTY, PS NAME, RT, CT, TA)
Příkon 100 W
Rozměry (Š x V x H) 461 x 193 x 109 mm přehrávač; 185 x 625 x 185 mm reproduktory (se stojanem); 257 x 257 x 297 mm subwoofer
Hmotnost 3,2 kg přehrávač; 1,8 kg reproduktory; 4,4 kg subwoofer

Samsung HT-BD1255

Přehrává disky CD, CD-R/RW, DVD, DVD±R/RW, Blu-ray
Přehrává formáty MP3, DivX/XviD, JPG
Dekodéry Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio
Výstupní výkon 1000 W RMS (4× 165 W + 2× 170 W)
Kmitočtový rozsah 140 Hz – 50 KHz přední reproduktory; 140 Hz – 20 KHz středový / prostorové reproduktory; 40 Hz – 160 Hz subwoofer
Vstupy 2× TOSLINK (digitální audio), 2× cinch (analogové stereo audio), iPOD, USB 2.0, 1× RJ-45 (ethernet), FM anténa
Výstupy 1× HDMI 1.3, 3× cinch (komponentní video), 1× cinch (kompozitní video)
Tuner FM, 15 předvoleb, RDS (PTY, PS NAME, RT, CT, TA)
Příkon 85 W
Rozměry (Š x V x H) 440 x 345 x 63 mm přehrávač; 260 x 1202 x 260 mm přední / prostorové reproduktory; 300 x 59 x 50 mm středový reproduktor; 201 x 403 x 410 mm subwoofer
Hmotnost 4,4 kg přehrávač; 2,9 kg přední / prostorové reproduktory; 0, 3 kg středový reproduktor; 5,4 kg subwoofer

(Profil původně vyšel 30. května 2009 v čísle 6/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Samsung HT-BD7200 / HT-BD1255: Designová BD kina ...

Vložil Stiffler (bez ověření), 27. Únor 2010 - 0:36

Obrázek uživatele Stiffler

Zdravim, mam otazku – skusali ste niekto ci dokaze prehravat (dekodovat) DivX alebo MKV pri streamovani z PC spolu s 5.1 zvukom? prehrat to urcite prehava ale ci aj s 5.1 alebo iba v stereu?!

dik za radu