Safírový Blu-ray disk zachrání vojína Ryana

vydáno 18. 2. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Forrest Gump, Gladiátor, Paramount, Paramount Pictures, Sapphire Series, Saving Private Ryan, Statečné srdce, Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan, 1998)

Po Schindlerově seznamu a Amistadu se režisér Steven Spielberg v roce 1998 znovu vrátil k historickým událostem, aby na jejich pozadí zachytil úděl jedince i skupiny ve vypjaté životní situaci. Vysoce ceněné válečné drama Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan, FDb.cz) se odehrává v prvních dnech invaze Spojenců v Normandii počátkem června 1944.

Spielberg bezpochyby natočil špičkové dílo žánru válečného filmu. Strhující úvodní sekvence, zachycující první okamžiky při invazi (naturalisticky pojatý děsivý masakr zaskočených vojáků), sugeruje divákovi šokující pocit bezprostřední účasti. Podobně sugestivně je natočena i závěrečná bitva. Tvůrci usilovali o dokumentaristickou věrnost a současně i o objektivnost vyprávěni, příběh samotný je ale fiktivní.

Na Blu-ray vydání filmu Zachraňte vojína Ryana se čeká už poměrně dlouho, stejně jako na další Spielbergovy filmy. Režisér je totiž proslulý pečlivým až pedantským přístupem k edicím svých filmů pro domácí kina, známým už z VHS a DVD. Na konci loňského roku se konečně začaly objevovat zvěsti o možném vydání v roce 2010 (viz Blu-ray filmy v roce 2010 – co nás čeká?) a ty se teď konečně potvrdily.

Studio Paramount připravuje pro region A (USA) na 4. května dvoudiskové Blu-ray vydání v rámci své safírové edice (Sapphire Series). Tu tvoří skutečné klenoty studia, které jejich přípravě věnuje velkou péči – Forrest Gump, Gladiátor a Statečné srdce (poslední dva jmenované jsou u nás dostupné i s českou jazykovou výbavou).

Snímek Zachraňte vojína Ryana se tedy stane dalším „safírovým“ Blu-ray diskem, což milovníci kvalitních válečných filmů jistě ocení. Kromě DTS-HD Master Audio 5.1 zvuku, který doufejme půjde ve stopách špičkové DTS stopy na DVD vydání, se můžeme těšit také na více než tři hodiny bonusů, cenných především z historického hlediska.

Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan, 1998)

Studio Paramount sice svá Blu-ray vydání regionálně nekóduje, v případě titulů safírové edice ale udělalo výjimku hned dvakrát – filmy Gladiátor a Statečné srdce nelze při importu z Ameriky u nás v regionu B přehrát. Uvidíme, jak na tom bude Ryan, nicméně českou jazykovou podporu stejně můžeme očekávat (bohužel ne zcela jistě) pouze na evropském vydání, jehož termín zatím nebyl oznámen.

Zachraňte vojína Ryana / Saving Private Ryan (1998)

Druhá světová válka byla rozhodující událostí 20. století a pro Ameriku se stala určujícím dějinným zvratem. Změnila tehdy hranice světa a dnes je nazývána „poslední velkou válkou“. Ani sebelepší výcvik však nemohl spojenecké vojáky připravit na to, co je čekalo po vylodění v Normandii, na pláži s krycím jménem Omaha.

Přestože byli naplněni odhodláním a vírou ve vítězství, jen málokdo z nich bitvu o tento malý kus francouzského pobřeží přežil. Z pohledu kapitána Johna Millera je zřejmé,že si uvědomuje nebezpečí, které na jeho jednotku čeká. Netuší však, že to není zdaleka ten nejtěžší úkol, který bude muset se svými vojáky splnit…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře