Rychlí a zběsilí (recenze Blu-ray)

vydáno 17. 2. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 5 komentářů

Tagy: 2 Fast 2 Furious, Blu-ray, Fast & Furious, film, Rychle a zběsile, Rychle a zběsile 2, Rychle a zběsile: Tokijská jízda, Rychlí a zběsilí, The Fast and the Furious, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009)

Bez staré party to nebylo ono. Už ve druhém Rychle a zběsile se ukázalo, že klíčovou ingrediencí úspěchu prvního dílu nebyly ani tak „vytuněné“ automobily, jako spíš skvělé obsazení. O trojce ani nemluvě, to už byl totální úlet a tak se někteří oprávněně strachovali, že Justin Lin zkazí i díl čtvrtý. Jenže Rychlí a zběsilí se tentokrát povedli.

Nejdůležitější je samozřejmě návrat zmiňované party z jedničky. Jako by druhý a třetí díl nikdy nevznikly (ve filmu se naznačuje, že se Tokijská jízda časově odehrává až po čtvrtém dílu), Paul Walker, Vin Diesel, Jordana Brewster a Michelle Rodriguez jsou zpět a ačkoliv se čas na jejich vztazích ošklivě podepsal, pořád tahle čtveřice (respektive trojice) nepostrádá vzájemnou chemii.

Jistě, na člověka svým způsobem působí nostalgie, tedy minimálně v tom případě, že měl v době uvedení prvního dílu věk cílové skupiny filmu (tedy 12 až řekněme 25 let). Dieselovi a tentokrát ani Walkerovi ale nemůžete upřít jisté charizma.

První Rychle a zběsile bylo takovým vlhkým snem každého teenagera. Představovalo svět, ve kterém jako by všechno bylo zdarma, ve kterém stačí mít naleštěný automobil a uprostřed ulice se o vás začnou otírat polonahé ženy. Svět, jehož obyvatelé se pohybují nad zákonem a když už se mezi ně zákon snaží infiltrovat, strhnou ho na svojí stranu.

Paul Walker ve čtvrtém dílu dělá prakticky tu samou chybu, tentokrát k tomu ale má mnohem osobnější důvody. On je vlastně celý film mnohem osobnější a snaží se do příběhu vnést trochu té špíny z našeho světa.

Jistě, přes to všechno zůstávají Rychlí a zběsilí přehlídkou naleštěných automobilů, které všechny problémy řeší za hlavní hrdiny, příběh ale na rozdíl od druhého a třetího filmu funguje lépe. Přisuzuji to hlavně klíčovému prvku děje (pomstě), díky kterému hlavním hrdinům fandíte podstatně víc jednoduše proto, že už je dlouho znáte.

Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009)

Co si budeme povídat, Rychlí a zběsilí jsou především bezmyšlenkovitá zábava a tak jim snadno prominete, v jak absurdním světě se odehrávají. Důležité je, že krom postav funguje i akce. Justin Lin to místy přehání s opisováním (honička po střechách domů evokuje Jasona Bournea), jindy s trikovými sekvencemi (úvodní scéna krádeže benzinových nádrží a hlavně tunelové finále), vesměs to ale všechno šlape na jedničku.

Ani nemluvě o některých opravdu originálních scénách – jako například Dieselova rekonstrukce automobilové havárie, kde se geniálně prolínají flashbacky, nebo „GPS honička“. Lin má světlé chvilky a Rychlí a zběsilí pod jeho vedením uhánějí hodně rychle. Co pak na tom, že třeba ona tunelová honička evokuje naprostou pitominu. Jinak je to ve všech směrech povedená adrenalinová zábava.

Technické provedení

Blu-ray disk se povedl. Hodně. Obrazový přepis je špičkově ostrý a aniž by prokazoval jakékoliv známky softwarového doostřování, podává naprosto úchvatné detaily (vynikající samozřejmě hlavně při pohledech do lidských tváří). O kompresní artefakty nezavadíte. Perfektně vyvážený kontrast zaručuje skvělou kresbu jak v nočních, tak denních scénách za ostrého světla. Pleťovky jsou reálné, jak jen to jde, hloubka a trojrozměrnost obrazu omračující.

Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009)

Samé superlativy, nic jiného si ale tenhle přepis nezaslouží. Výhrady můžete mít maximálně k tunelové honičce, na které jsou bohužel znatelné digitální zásahy všeho druhu (CG modely a těžké obrazové korekce), které videopřepis vzdalují na míle od realistického podání scény. Jinak ale špičkový obraz.

Přebytek chvály mám i na skvělý zvukový mix. Rychlí a zběsilí mají neskutečně dynamickou stopu, která vám, pokud přidáte trochu na hlasitosti, klidně zboří dům. Přitom si ve všech okamžicích zachovává dokonalou kresbu všech tónů, takže se opravdu nemusíte bát „trochu ten zvuk vohulit“.

Film má skvělý střih zvuku a zvukových efektů, které jsou namíchány neskutečně efektivně (zapotí se při nich opravdu všechny kanály). Podobně zábavnou stopu neměli ani druzí Transformeři (recenze).

Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) - Blu-ray video bitrate

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Rychlí a zběsilí.

Bonusy

Bonusy jsou samozřejmě zaměřené hlavně na automobily a veškeré dění kolem nich. Dvě šestiminutovky Under the Hood / Import a Muscle Cars rozebírají automobily podle původu (import přece neporazí muscle car ;)), Driving School with Vin Diesel je čtyřminutovka o tom, jak se Diesel učil jezdit v automobilu (je celkem o ničem a navíc smrdí sebechválou).

Shooting the Big Rig Heist, Races and Chases a High Octane Action: The Stunts jsou desetiminutovky zpravidla o tom samém: o natáčení honiček a o kaskadérských kouscích (zpravidla velmi milé dokumentíky plné zajímavých informací). Getting the Gang Back Together je plný rozhovorů o tom, jak se sešla stará parta, Gag Reel snad není třeba popisovat a hudební video Blanco také ne.

Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009) Rychlí a zběsilí (Fast & Furious, 2009)

Na disku se nachází také krátký film režírovaný Vinem Dieselem. Jmenuje se Los Bandoleros, má dvacet minut a vytváří jakýsi prequel filmu samotnému. Je to příjemný bonus, ale osobně mi přišel dost nudný. Postavám sice dodává další „společnou historii“, ale hloubku, jak zřejmě bylo zamýšleno, zas tak moc ne.

Co Universal očividně neumí prodat a čeho by si měl všimnout každý filmový fanoušek, je U-Control funkcionalita. Ano, na Blu-ray discích tohoto studia je U-Control od pradávna, tentokrát ale není realizováno klasickou PiP formou. Hodně přípomíná Ultimate Movie Experience od Warnerů nebo od Sony. Nejen Justin Lin, ale i Paul Walker tu ve studiu, do kterého se v určitých okamžicích film „odzoomuje“, popisují vznik scén.

Prolínají se tu záběry z natáčení, pre-viz i storyboardy a osobně mi to přijde mnohem zajímavější, než všechny dokumenty i audiokomentář dohromady. I když Walker většinou spíš plácá do prázdna, Linovy vstupy jsou nabité informacemi a dojmy až po uši. A jsou záživné. Doporučuji!

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Rychlí a zběsilí (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Únor 2010 - 19:07

Obrázek uživatele d.f.h

Doplním to radši sám, než se někdo zeptá – ano, verze prodávaná u nás má český dabing i titulky, viz podrobnosti v naší databázi: http://hdmag.cz/…sili-blu-ray

Re: Rychlí a zběsilí (recenze Blu-ray)

Vložil Eli (bez ověření), 17. Únor 2010 - 23:36

Obrázek uživatele Eli

S veškerým respektem … nepřítomnost českého dabingu je povětšinou maximálně vítána :-) , jako předmět zájmu bych jej tudíž nezmiňovala.

Re: Rychlí a zběsilí (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 18. Únor 2010 - 0:04

Obrázek uživatele d.f.h

Já to vidím taky tak, na druhou stranu dabing skutečně někdo vyžaduje a zeptá se na něj, pokud ho nezmíníme (jako že to přímo v recenzi děláme jen málokdy). Takže jen tak pro jistotu :-)

Re: Rychlí a zběsilí (recenze Blu-ray)

Vložil Dave (bez ověření), 18. Únor 2010 - 11:02

Obrázek uživatele Dave

souhlasim, sice nemam problem koukat na film v originalnim zneni s titulky, ale osobne u BD vyzaduji ceskou stopu pokazde. A sam si zvolim, zda koukat s dabingem nebo s titulky – dle nalady … nechci, aby o tom rozhodoval nekdo jiny :-)

Re: Rychlí a zběsilí (recenze Blu-ray)

Vložil tombik (bez ověření), 18. Únor 2010 - 3:45

Obrázek uživatele tombik

Náhodou, není to zrovna intelektuálské ale zrovna tenhle film bych si zkouknul opravdu spíše s českým dabingem…

Nehledě na nedávné zjištění že můj přehravač se nepopere momentálně ani s DTS :-(