RoboCop 2 (recenze Blu-ray)

vydáno 23. 11. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 4 komentáře

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Robocop, RoboCop 2, Terminator

RoboCop 2 (1990) (Blu-ray)

První Robocop byl předurčený k velkému propadáku, jenže měl štěstí a získal na svou stranu Paula Verhoevena. Ten udělal z hloupé premisy (a podle jeho vlastních slov i natvrdlého scénáře) i v dnešní době aktuální satiru, v níž dá robotický Ježíš na zadek nejen zločincům, kteří ho přikurtovali k podlaze, ale i prohnilé fabrice OCP.

Neučinil tak ale dostatečně, čímž otevřel vrátka pokračování, které bylo od začátku odsouzeno ke slušnému pádu do kinematografické stoky.

Verhoevena sice na režijní sesli nahradil zkušený Irvin Kershner (Impérium vrací úder), avšak ani on si nemohl poradit se scénářem, jenž původně vzešel z rukou komiksového guru Franka Millera (ke konci 80. let byl ve velké formě). V průběhu produkce totiž naplno okusil, jak funguje Hollywood.

Millerův scénář byl exekutivou označen za nezfilmovatelný, což vedlo k rozhodnutí kompletně ho přepsat. Ve výsledku se však většina témat z původní verze do filmu přece jen dostala, nicméně v ořezané verzi, nedávající většině ideí dostatečný prostor pro vyplutí na povrch.

Brzy po úvodních titulcích je například naznačena zajímavá myšlenka, jestli býti člověkem znamená mít rozum a cit, anebo stačí vlastnit tělesnou schránku, s níž lze snadno zapadnout do společnosti. Záhy je však odhozena do kouta, když Robocop pošle Murphyho manželku pryč s tím, že je její muž mrtvý.

Proč ji tedy několik minut předtím šmíruje z policejního auta a během filmu mu pravidelně probleskují vzpomínky na ni i na syna?

Podobně je nedopracovaný i parťácký vztah mezi Robocopem a postavou Nancy Allen, která plechového poldu stále nepovažuje za pouhý stroj. Což je obrovská škoda, neboť zrovna osobní linie mohla filmu dodat potřebný přesah.

RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990)

Nez něj vzniklo jen naduté akční béčko, jež si opakovaně utahuje ze spotřební společnosti (satirické reklamy stále fungují) a OCP pasuje skrze vizuální odkazy (uniformní oblečení, design firemních vlajek) do role Hitlerovy Národně socialistické německé dělnické strany.

Ústřední zápletka je navíc vzhledem k předchozímu dílu vyloženě řídká, když ze strachu o opakování se absentuje motiv odplaty za vlastní smrt. Místo něj je v nabídce pouze honba za necharismatickým psychopatem, o kterého má kvůli jeho mozku a populárnímu fetu zájem i vedení OCP, chystající upgradovaný model kybernetického ochránce pořádku, se záměrem poslat problematického Murphyho do starého železa.

Model, který spíš než vylepšenou verzi připomíná zranitelnější variaci na kultovního ED-209 (znáte z prvního dílu), jíž však stačí z hrudního koše vyndat mozek a rozplácnout ho jako karbanátek o chladný městský asfalt.

Kershner tyto za vlasy přitažené momenty zvládá naštěstí se ctí, takže film nepůsobí bůhvíjak směšně, avšak očividně mu chybí Verhoevenova odvaha překročit na několika frontách hranici politické korektnosti (i operace mozku je v podstatě cudná).

Bere se až příliš vážně a místo přepáleného krveprolití se pokouší o realismus, přičemž minimálně dvakrát zřetelně vykrádá Cameronova Terminátora (recenze) a občas malinko podkuřuje mladšímu publiku, před jehož zraky můžete z lidského obličeje jen těžko udělat palačinku.

RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990)

Což zamrzí o to víc, že tenhle starý pardál jinak stále umí. Akce je sice statičtějšího rázu a málokdy vyloženě strhne (to zvládá v podstatě jen úvod a závěr), ale je přehledná, poměrně nápaditá, a když vidíte, kterak si Robocop podá ozbrojeného zmetka mířícího bouchačkou na dítě tím, že odrazí kulku od ocelových dveří, máte nutkání s respektem pokývat hlavou a zároveň se lehce pousmát.

A kdyby Murphyho plechové alter ego v závěru rozstřílelo i otravného pubertálního gangstera, jenž si myslí, že je druhý Marlon Brando, měl bych nutkání vzít Robocopa 2 dokonce na milost a nazvat ho neškodným následovníkem rodinného chromu. Takto je mi volný jako zprávy na Nově.

A pokud máte rádi Verhoevenův první díl a nepoutá vás k jeho pokračování dětská nostalgie, neuděláte chybu, pokud vám bude volný taky.

Technické provedení

Stejně jako Robocop 2 nejde ve šlépějích svého předchůdce po stránce kvality filmu, nenásleduje ho ani po stránce zpracování. Jenže tentokrát je to jednoznačně k dobru věci.

Druhý zářez v sérii je totiž až takřka šokujícím způsobem zmáknutý katalogový titul, na němž si dal někdo očividně záležet. V tmavších scénách je sice občas znatelný digitální šum a samotná černá není nejsytější, ale ve světlých lokacích policejní kyborg předvádí své přednosti přinejmenším na chvalitebnou.

Detailní záběry nabízí poměrně slušnou porci obrazových informací, barvy jsou adekvátní (obličeji počínaje, explozemi konče) a ačkoliv byl zřejmě využit DNR filtr, obraz nikdy nepřipomíná přehlídku voskových figurín. Naopak si udržuje drobné množství filmového zrna, dodávající filmu zemitý „feeling“ a podtrhující jeho „devadesátkovost“, čouhající z každého filmového políčka.

RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990) RoboCop 2 (1990)

A ani po zvukové stránce „Robofízl“ není úplně k zahození. Zaryté fanoušky sice může mrzet, že se v „high definition“ verzi šestikanálové DTS stopy nedoslechnou klasického hudebního motivu (ve trojce se nicméně vrátil), nicméně kvalitativní standard si anglický track (na rozdíl od směšného českého mona) udržuje s přehledem.

Zvuk je obstojně čistý a především v akční poloze i dostatečně úderný, aby dokázal zaujmout i zhýčkané fajnšmekry. Samozřejmě nesmíte čekat vrchol, jaký nabízí nejnovější tituly, na ten Robocop dle očekávání nemá ani náhodou…

Avšak jakmile se dostane do palebného módu, vyprázdní zásobník, nechá něco vybuchnout, anebo řádně protočí pneumatiky u služebního auta, dá vám o své činnosti skrze reproduktory jak se patří vědět.

Nebýt ještě o něco lépe zpracovaného „blučka“ pro třetí film, řekl bych, že lepší výsledek snad ani nebyl možný.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: RoboCop 2.

Bonusy

Leda ve vašich snech. Blu-ray disk je – podobně jako zahraniční verze – zcela bonusů prostý. Což vzhledem k pohnuté historii vzniku filmu docela zamrzí. Snad u některé z příštích edic.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: RoboCop 2 (recenze Blu-ray)

Vložil Jan Hučín (bez ověření), 27. Listopad 2010 - 14:26

Obrázek uživatele Jan Hučín

Dobrý den, jsem s kvalitou obrazu spokojen. Není to takové jako u těch dnešních pecek, co jsou vymazlené ale s přihlédnutím ke stáří filmu a že není moc oblíbený (jak pro koho), fakt překvapivá kvalita. Ta černá je dobrá ale pravda,že mohla být o něco lepší,hrubší zrno, digitálního šumu jsem si nevšiml,žádné slévání.Obraz jsem zkoumal z krátké vzdálenosti od Tv a prostě fakt pěkný. Jen nevím, co jsou ty občasně problikávající, malé, bílé a černé tečky.O těch se nezmiňujete. Disk je naprosto v pořádku.Co to vlastně je, je to chyba přepisu?

Re: RoboCop 2 (recenze Blu-ray)

Vložil Jan Hučín (bez ověření), 2. Prosinec 2010 - 14:46

Obrázek uživatele Jan Hučín

Mohl by mi laskavě někdo odpovědět? Děkuji

Re: RoboCop 2 (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 2. Prosinec 2010 - 18:31

Obrázek uživatele Psema

Je to chyba přepisu, resp. špína v něm.. oproti jedničce je jí ale výrazně míň a mě nerušila.

Re: RoboCop 2 (recenze Blu-ray)

Vložil Jan Hučín (bez ověření), 3. Prosinec 2010 - 18:16

Obrázek uživatele Jan Hučín

Děkuji. A jak vy by jste ohodnotil kvalitu obrazu? Co si o tom myslíte?