Robin Hood: Král zbojníků (mini recenze Blu-ray)

vydáno 22. 12. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, film, recenze, Robin Hood: Král zbojníků, Robin Hood: Prince of Thieves

Král zbojníků Robin Hood / Robin Hood: Král zbojníků (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991) (Blu-ray)

Kdybyste se mě ptali na oblíbené dobrodružné filmy a dali mi limit deseti vteřin, asi bych ze sebe v nastalém stresu vysoukal máloco. Ale pravděpodobně by to byla Poslední křížová výprava, Rošťáci a… ROBIN HOOD!

Kariéra režiséra Kevina Reynoldse sice na hollywoodském nebi nikdy pořádně nezazářila a jeho poslední počiny jsou spíše pro legraci, než že by si vykoledovaly pořádný respekt (viděli jste Tristana a Isoldu? Ne? Buďte rádi.). S Robinem Hoodem však trefil šíp přesně do středu pomyslného kinematografického terče, když naservíroval přímočarou dobrodružnou zábavu, ve které je Kevin Costner dokonalým hrdinou bez bázně a hany. A to i s holým zadkem při plavání pod vodopády.

Costner byl v době natáčení již prověřená hvězda. Dokonce i ověnčená oscarovými soškami. Přesto zahodil ambice a s Reynoldsem vsadil na lehkonohý přístup, v němž Alan Rickman ďábelsky přehrává, Morgan Freeman hláškuje na účet křižáckých výprav do Jeruzaléma a šípy létají s takovou kadencí a stylem, že máte již během sledování chuť ulomit kus větve a pálit projektily po sousedech.

Robin Hood: Král zbojníků (1991) Robin Hood: Král zbojníků (1991) Robin Hood: Král zbojníků (1991) Robin Hood: Král zbojníků (1991)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

I přes spoustu akce a humoru se však v tomhle „devadesátkovém“ blockbusterovém mixu najde dost místa i na dojemné romantické tokání (kouzelná Mary Elizabeth Mastrantonio) a samozřejmě i na velké činy, neboť ty dělají Robina Hooda Robinem Hoodem. A kvůli tomu s Costnerovou tváří byste možná zamířili i do Sherwoodu u pražského Hlavního nádraží.

P.S.: Michael Kamen byl zkrátka jedinečný.

Technické provedení

Žádné velké překvapení. Warneři konečně doručili svůj pět let starý Blu-ray přepis i na tuzemský trh, a tak máte před sebou dilema, zda zůstat u DVD, anebo si dopřát disk ve vysokém rozlišení, jehož vylepšení oproti staré generaci disků není nijak zvlášť zásadní.

Nejdříve pozitivně. Blu-ray Krále zbojníků je rozhodně drobným krokem kupředu, když nabízí věrné tělovky, solidní barvy i stabilní podání černé. Bohužel, ve všech ostatních aspektech přinejmenším pokulhává a čas od času se objeví i neduhy, kvůli kterým disk dostává přímý úder na solar.

Kontrast není nejstabilnější, takže jednou dostanete obrázek jako víno a jindy zašedlou změť „něčeho“. Kresba ve stínech, ale i v detailech je rovněž nevyrovnaná a je vidět, že se na ní podepsaly především dodatečné digitální zásahy. Ano, „Dynamic Noise Reduction“ vrací úder a bystřejší oko jistě postřehne i takřka permanentní užití umělého doostřování, které okolo postav vytváří nadbytečné světelné linie. Ani nemluvě o občasném nástupu jemných artefaktů a nadměrného množství šumu.

Robin Hood: Král zbojníků (1991) Robin Hood: Král zbojníků (1991) Robin Hood: Král zbojníků (1991) Robin Hood: Král zbojníků (1991)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zvuková stopa mnohé zachraňuje. Český dabing v Dolby Digital 5.1 sice není technickou špičkou. Ve svém ranku se však jedná o dobře ošetřenou a léty prověřenou klasiku. Anglické Dolby TrueHD pak zprostředkovává nadprůměrný audio zážitek, který na katalogový titul pracuje víc než obstojně s jednotlivými kanály, nabízí solidní dynamiku scén a neztrácí se ani v oblasti ambientních momentů, kdy spoléhá jen na hudbu či dialog. Ano, dynamika by mohla být ještě lepší, stejně jako celková síla stopy. Ale na to, jak málo práce Warneři disku věnovali, se jedná i v této podobě o slušný výsledek. Možná bych však počkal raději na slevy.

Bonusy

Nejsou.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Robin Hood: Král zbojníků poskytl k recenzi distributor Magic Box. Zakoupit ho můžete se slevou v obchodě Filmgame.cz.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře