Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

vydáno 6. 7. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 7 komentářů

Tagy: Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Národní filmový archiv, NFA

V Karlových Varech začíná být živo, a to především v oblasti spadající pod Národní filmový archiv a jeho snahu o zrestaurování tuzemského zlatého fondu. Původní plán byl takový, že se bude každý rok restaurovat jeden výjimečný český film. Což, přiznejme si, není tempo kdovíjak závratné. Nyní se však zdá, že se začíná blýskat na lepší časy a v nejbližších dvou letech se můžeme těšit rovnou na desítku zrenovovaných titulů.

Jak je to možné? Podle Borovana se projektu restaurování českého filmového dědictví povedlo získat silného partnera v podobě norských fondů, z nichž poputuje na český účet částka okolo 10 milionů korun (zrestaurování jednoho snímku stojí přibližně jeden milion). A to není všechno. Do projektu se v uplynulých dnech hodně opřel i Jiří Menzel, který na včerejším uvedení restaurované verze Ostře sledovaných vlaků (naše hodnocení čekejte v průběhu týdne) oznámil, že chce společně s NFA a Nadací české bijáky do příštího roku „poladit“ své slavné Postřižiny. Což by znamenalo, že bychom se příští rok mohli dočkat přinejmenším hned dvou, ale možná i více snímků s titulem „česká klasika“.

Rodáci_3

A to je jedině dobře! Ač je sice pravděpodobné, že NFA bude i nadále pokračovat v restaurování především uměleckých snímků. S přibývajícími financemi (na konto Nadace české bijáky v posledních dnech hojně přibývají finance i od běžných diváků) by se mohl okruh zájmu přesunout i na trochu líbivější a mainstreamovější tituly (chceme Císařova pekaře, krucipísek!), jež by mohly rozhýbat i stagnující prodej Blu-ray disků. Těch se v případě dosavadních zrestaurovaných titulů prodalo několik stovek kusů, což mluví na jedné straně o ignoranci tuzemského diváka, na druhou stranu však i o bídném zaměření na koncového uživatele ze strany NFA. Lidé zkrátka intelektuální a vysoce umělecké filmy oceňují na internetu, ale do obchodu si pro ně nepůjdou. Natož, aby se na ně podívali.

Další slibnou zprávou je pak dnešní informace přímo z karlovarského festivalu, že se zítra odpoledne (a my bychom rádi byli přítomni) bude v Domu České televize podepisovat memorandum mezi Českou televizí, Nadací české bijáky a Muzeem Karla Zemana o spolupráci na zrestaurování tří titulů ze zemanovského katalogu pod názvem Čistíme svět fantazie. A ano, s největší pravděpodobností půjde o Cestu do pravěku, Barona Prášila a Vynález zkázy. Tedy tituly, které jsme teprve nedávno dostali na Blu-ray v kvalitě v podstatě nehodné jakéhokoli zájmu.

Spalovač mrtvol

Bližší informace o plánech NFA a jeho partnerů se mají objevit v průběhu července. Jména filmů, které mají ke zrestaurování nejblíž, se ale dají snadno odhadnout již nyní. Stačí se podívat na „topku“, která visí na oficiálních stránkách Nadace české bijáky, kde můžete ostatně i nadále přispívat na transparentní účty jednotlivých filmů, nebo na účet všeobecný.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil Petr (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 12:47

Obrázek uživatele Petr

Velmi mile mě překvapila plánovaná restaurace Limonádového Joe. Vydání na Blu-ray jsem kvůli kvalitě obrazu přehlídl a už ani nedoufal, že někdy vyjde v kvalitě, za kterou by se nemusel stydět. Bravo!

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil Harmy (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 12:56

Obrázek uživatele Harmy

To je skvělá zpráva. Zatím mám Markétu Lazarovou, Hoří, má panenko a Všechny dobré rodáky a všechny filmy vypadají skvěle, ačkoli by jim ještě více slušel vyšší bitrate, ale s ohledem na nízkou prodejnost chápu volbu jednovrstvého Blu-Ray pro snížení výrobních nákladů a už se těším na Ostře sledované vlaky.

Díky ČT HD (a částečně také Nova HD, i když tam kvalita často pokulhává, a často jde o upscaly, ale pár titulů v nativním HD rozlišení se taky objevilo) sice už mám ve sbírce docela velké množství českých klasik v nativním HD, včetně titulů jako Vesničko má středisková, U pokladny stál, Eva tropí hlouposti, Císařův Pekař, Pelíšky, Samotáři, Černí baroni, Vrchní prchni, S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Hrátky s čertem, Pyšná Princezna, Princezna se zlatou hvězdou na čele a nově, k mé obrovské radosti, také první 4 díly Básníků, ale jedná se většinou jen o rychlé telecine bez jakékoli restaurace, navíc v 1080i o datovém toku okolo 6 Mbps, takže se jejich kvalita většinou nemůže rovnat zrestaurovanému filmu na BD.

Na druhé straně, DVD u všech uvedených titulů poráží tyto HD přepisy na celé čáře (alespoň po obrazové stránce) a krom těch nejstarších filmů by pro vydání solidního BD ani žádnou větší restauraci nutně nepotřebovali a jelikož ČT je nejspíš má archivované v 1080p s datovým tokem podstatně vyšším než její vysílání, mnoho z těchto titulů by mohlo jít rovnou na BD a jsem si jistý, že by se tu prodávali opravdu velmi dobře.

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil Harmy (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 13:07

Obrázek uživatele Harmy

Teď jsem si uvědomil, že věta „DVD u všech uvedených titulů poráží tyto HD přepisy na celé čáře“ může vyznít zcela opačně, než jak jsem ji myslel – tedy chtěl jsem říct, že ty HD přepisy (i při cca 6 Mbps 1080i) mají opravdu výrazně lepší obraz než jejich DVD protějšky.

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil marko (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 16:57

Obrázek uživatele marko

nahodou Svejk s Hrusinskym, nebol vysielany v HD?

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 16:34

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Kdyby jen staré filmy… nedávno jsem ke svému překvapení zjistil, že Obecná škola nejen že nevyšla na BD, ale vypadá to, že „trafikové“ DVD s televizním 4:3 ořezem je dost možná jediná edice, která dosud vyšla.

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil Harmy (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 13:55

Obrázek uživatele Harmy

Ano, taky mě to překvapilo – ostatní Svěrákovy filmy (krom ještě Akumulátora 1) na BD vyšly, tak jsem také čekal, že Obecná škola na BD bude. A co vím, tak v HD byla vysílaná jen na Nově a byl to docela ošklivý upscale DVD masteru, ne nativní HD.

Švejk s Hrušínský myslím také zatím v HD není.

P.S. Omlouvám se za shodu podmětu s přísudkem v mém 1. příspěvku, teď jsem si toho všiml – fuj. Škoda, že tu nejdou příspěvky editovat. :-/

Re: Restaurovaní českých filmů se rozjede ve velkém!

Vložil marko (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 18:06

Obrázek uživatele marko

dik za info! takze HD prepis Svejka nie je, skoda!