RECENZE: Hobití technologické pozlátko – 3D, HFR 3D a Dolby Atmos nové středozemské trilogie.

vydáno 10. 12. 2014 | autor Karel Přikryl | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: 3D, Dolby Atmos, film, HFR 3D, kino

S nadcházející premiérou třetího dílu Hobita se začínají objevovat dotazy, které bych osobně čekal během premiéry jedničky, možná dvojky, ale nikoli trojky – zda se vyplatí jít na 3D verzi, co bude pro diváka znamenat HFR verze (taktéž 3D) a jaké kvality nabízí zvuková stopa Dolby Atmos. Na otázky, jakých verzí se dočkáme v našich kinech, bylo odpovězeno v rozhovoru s Radovanem Čechem, dnes tedy nabízíme ohlédnutí do minulosti pro případný výběr formátu u trojky. Samostatnou recenzi technické stránky Bitvy pěti Armád pak přineseme koncem týdne…

Hobit

Třetí rozměr

… je u jedničky a především dvojky vynikající. Je trošičku cítit, že první várka materiálu (Dno pytle, sekvence s Trolly a Roklinka) prvního dílu se drží víc při zemi a tvůrčí tým si celý systém a stereo-formát ještě „osahával“, to však neznamená, že by byl jakkoli špatný, spíš jen tolik nevyzní. Zbylé sekvence, potažmo celá dvojka, už jsou pak ve třetím rozměru natolik působivé, že se je nebojím řadit mezi absolutní špičku formátu.

Ano, široké záběry na krajinu nejsou a ani nemohou být tak prostorově působivé, to však vůbec nevadí. Majestátní záběry na Nový Zéland tvoří jen třešničku na digitálním dortu, který jinak využívá klasického stereo uspořádání – v polocelcích jsou postavy lehce před plátnem, jde se velmi do prostoru za plátno a nechybí časté detaily, které vystupují značně před plátno. Peter Jackson si navíc potrpí na objekty prolétávající kolem kamery (nebo přímo do ní) a tahle záliba byla v Hobitovi několikrát využita i k efektu, kdy na vás něco z plátna přímo vyskočí. Neděje se tak často (z hlavy si vzpomenu především na dva záběry ze dvojky, kde trpasličí sebranka prchá před skřety v sudech) a pokud má člověk zažitý styl z předchozích filmů, ani ho nebude obviňovat z laciného využití 3D formátu.

Malá technická ke 3D – zatímco jednička byla prakticky celá velmi přijatelně osvětlená a tedy na obrazovou tmavost ve 3D projekci relativně vstřícná, dračí finále ve dvojce, zahalené do přítmí síní zasypaných trpasličím pokladem, vyžaduje poctivou projekci, kde se na výkonu lampy v promítačce nešetří. Zvažte tedy, do kterého kina na trojku vyrazíte, a to ne jen za předpokladu, že se chystáte na 3D kopii.

Hobit

HFR projekce

Velmi, ale opravdu velmi subjektivní záležitost, kterou budou mnozí proklínat, menší část publika žádnou změnu nezpozoruje a jen nepatrnému množství lidí se bude líbit. Alespoň tak napovídají reakce, které se prohnaly internetem loni a předloni.

Já osobně se řadím někde mezi druhou skupinu, s příklonem k té spokojenější části. Mnohokrát zmiňované neduhy této technologie, ona jakási televiznost a zrychlenost, mi na mysl přišly jen ve dvou třech záběrech jedničky, u dvojky jsem dokonce žádným podobným problémem zatížen nebyl.

Ostatně v rozhovorech Jackson dal na zřetel, že po vlně kritiky na HFR u jedničky se na technologii zaměřili ještě víc a v dalších hobitích kapitolách se právě onu televiznost materiálu snažili eliminovat.

Výhody HFR jsou samozřejmě nasnadě: krom zjevného a nejpodstatnějšího důvodu, že nabízí větší plynulost obrazu, má HFR dokonce podobné vyznění jako 4K formát. Tím, že je obraz klidnější a přehlednější, vyplouvá na povrch i řada jinak skrytých obrazových detailů a obraz se zdá být „ostřejší“ (uvozovky jsou na místě, ale opravdu tomu tak je).

Na druhou stranu, podobně jako u 4K ne všechny tyto prvky budete vnímat konstantně po celou dobu projekce. Nárůst kvality je navíc možná trošku přeceňovaný, neboť tyto detaily bývají mnohdy záměrně potlačovány ve prospěch „filmovějšího“ vyznění.

Mé osobní doporučení? Pokud Vás nové technologie baví, chcete zkusit něco nového a kino, které HFR technologií disponuje, se nachází ve Vašem blízkém okolí, neváhejte. Všem ostatním bych raději doporučil klasickou 3D verzi (i pražský IMAX hraje v klasickém snímkování).

Hobit

Dolby Atmos

Nejlepší na konec? Inu, u Hobita bych byl s tímto tvrzením opatrnější. Alespoň první dva díly nepatřily k filmům, které by formátu dělaly obrovskou reklamu. Na druhou stranu nepatřily ani mezi snímky, které by možností objektového zvukového mixu nedokázaly využít.

Problém jedničky je ten, že šlo plus mínus o desátý titul míchaný v Dolby Atmos (z toho vůbec první titul WB a novozélanského tvůrčího týmu) a šlo hodně slyšet, že se na Neočekávané cestě zvukaři odledně D.A. terpve učí. Tři, čtyři scény ho využily „naplno“, nebo lépe řečeno plně slyšitelně.

Druhý díl měl pak tu nevýhodu, že ideální prostředí pro využití trojrozměrného zvukového prostoru se nacházelo až ve finále se Šmakem a ve scéně se sudy. Obě sekvence jsou proto zvukově vynikající nejen v běžném prostorovém mixu, ale také právě v Atmosu. V těchto sekvencích slyšíte ruchy konstantně v celém prostoru, zvukaři se ovšem pořád jakoby drželi spíš při zemi (nebo jednoduše nestíhali k tomu všemu frmolu pracovat s tak náročnou fíčurou, jako je třetí zvukový rozměr. Jak ostatně ukazují bonusy u právě vyšlé rozšířené verze.

Na Dolby Atmos u trojky se velmi těším. Jsem jednak zvědav, zda už si novozélandský zvukařský tým odbyl období dětské rýmičky a zda se přítomnost velmi atraktivního zvukového prostředí (samotná titulní bitva) nějak víc projeví na konečném výsledku.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: RECENZE: Hobití technologické pozlátko – 3D, HFR ...

Vložil Deni (bez ověření), 11. Prosinec 2014 - 1:06

Obrázek uživatele Deni

Mě osobně se HFR moc líbí a uvítal bych i více jiných filmů, je to něco co doma neuvidíte a za to si rád připlatím. Ano-les v druhém díle Hobita opravdu vypadá jako umělá kulisa (což taky je), ale postavy jsou jako živý divadelní herci a to je právě ta rarita, kterou jsem nadšený.

Re: RECENZE: Hobití technologické pozlátko – 3D, HFR ...

Vložil Avari (bez ověření), 14. Prosinec 2014 - 12:52

Obrázek uživatele Avari

Dojmy z HFR z třetího Hobita. Fakt povedená věc a jsem rád, že na to měl Jackson koule. http://soundtracky-recenze.blogspot.cz/…s-dojmy.html

Re: RECENZE: Hobití technologické pozlátko – 3D, HFR ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 17. Prosinec 2014 - 21:51

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Tak jsem dneska viděl třetího Hobita v HFR a stručně bych to shrnul asi takto: tohle je něco, co film potřeboval jako sůl; doufám, že se co nejdřív podaří překonat odpor těch, kdo dělají z nouze ctnost a z nedokonalosti technologie Velké Umění, a 48 fps bude co nejdřív standard, ve kterém se bude točit většina filmů.