Raný Kubrick na Blu-ray? Možná ano!

vydáno 6. 10. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: 2001: Vesmírná odysea, Blu-ray, Criterion, Dr. Divnoláska, Eyes Wide Shut, Fear and Desire, film, Full Metal Jacket, George Eastman House, Lolita, Mechanický pomeranč, Osvícení, Spartacus, Stezky slávy, Strach a touha, Vrahův polibek, Zabíjení

Stanley Kubrick už se jakožto jeden z největších režisérů světové kinematografie dočkal několika Blu-ray releasů svých nejznámějších filmů (2001: Vesmírná odyssea, Mechanický pomeranč, Eyes Wide Shut, Spartacus, Dr. Divnoláska, Full Metal Jacket, Osvícení). Ještě je tu ale ta část kinematografie, která se pořádné vysokodefiniční prezentace nedožila, a sice jeho rané snímky.

Ano, Stezky slávy se za pár dní dožijí BD edice pod dohledem Criterionu, což je asi největší pocta, jaké se může film v rámci video-trhu dočkat, ale co jeho dokumentární snímky nebo Lolita, Zabíjení, Vrahův polibek, Strach a touha?

Právě poslední zmíněný je na tom ze všech nejhůř. Jedná se o režisérův celovečerní debut a ačkoliv to rozhodně není špatný film, Kubrick ho postupem času začal označovat za mizerné amatérské cvičení, které si nezaslouží existovat. Dokonce se vypráví, jak vynaložil takové úsilí, že skoupil všechny existující kopie a nechal je zlikvidovat.

Ať už je to pravda nebo ne, sehnat Strach a touhu (Fear and Desire, 1953, FDb.cz) v jakékoliv koukatelné verzi je naprosto nemožné. Po internetu se sice povaluje bootleg v prapříšerné kvalitě (vezměte VHS, snižte o polovinu rozlišení, zmuchlejte pásek, přehrajte na jinou VHS, nechte jí zmoknout, tisíckrát jí ohrajte a… no, asi takhle ta kopie vypadá), jenže z toho sotva vyčtete, co se vůbec ve snímku děje a hodnotit podle takové kopie nějaké estetické kvality, to je naprostý nesmysl.

Strach a touha (Fear and Desire, 1953)

Kvalitní kopie filmu doteď neexistovala jednoduše proto, že neexistoval ani negativ, ze kterého by vznikla (tedy existuje jeden, který vlastní George Eastman House). V Puerto Ricu teď ale vzplála naděje. V tamní (už dávno zavřené) filmové laboratoři byl totiž nalezen negativ filmu.

Nejsou o něm známy žádné podrobnosti, takže vám neprozradíme jeho stav, mluví se ale o tom, že je jen částečný, takže v něm můžou kousky snímku chybět. Nic to nemění na faktu, že společně s dosud jedinou existující kopií by mohl sloužit jako předloha pro Blu-ray / DVD release. Té představě se nebrání ani kurátorka G.E.H. a zmiňuje, že spolupráce nějakého DVDhouseu a G.E.H. se přímo nabízí.

Otázkou samozřejmě je, kdo by se něčeho takového ujal. Existence dalšího negativu může ke koupi práv přinutit už jednou zmíněný Criterion, se kterým by se na restauraci George Eastman House podílel. Je totiž jisté, že restaurace tak poškozeného filmu s tak malým množstvím negativu bude finančně a časově nesmírně náročná.

Možná proto kurátorka G.E.H. mluví pouze o potenciálním DVD releasu (buďto, nebo proto, že o existenci Blu-ray formátu neví). Připravit digitální master pro prezentaci ve standardním rozlišení totiž znamená třeba práce jen ve 2K, kdežto v případě, že by se počítalo s HD releasem, muselo by se jít alespoň do vyšších 4K. A to jsou další peníze navíc.

Jedno je jisté. Existence druhého negativu Strachu a touhy přímo vybízí k tomu, aby se někdo ujal zpracování pro video-trh. Filmoví fanoušci se tak mohou začít těšit na to, že se jim do sbírky dostane jeden z těch filmů, které jsou opravdu zajímavé a nesmrdí mainstreamem.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Raný Kubrick na Blu-ray? Možná ano!

Vložil L.Sudek (bez ověření), 10. Říjen 2010 - 9:13

Obrázek uživatele L.Sudek

Kdybych měl tu moc něco ovlivnit,tak vydání BARRY LYNDON na Bd.Nevíte něco bližšího o vydání tohoto titulu na Bd?