Řada Nexus od Google roste, přibyl mobil a tablet s nejvyšším rozlišením na trhu

vydáno 30. 10. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony | 2 komentáře

Tagy: Android, Google, Jelly Bean, LG, microHDMI, Nexus, Nexus 10, Nexus 4, Nexus 7, Qualcomm, Samsung

Hurikán Sandy sice Googlu nedovolil v New Yorku uspořádat tiskovou konferenci k jejich představení, nové produkty řady Nexus se však na světlo světa dostaly i přes to. Sice se nakonec nejedná o žádná překvapení, protože jejich obrázky a specifikace unikaly už několik týdnů. Jsou to ale o extrémně nabušená zařízení za bezkonkurenční ceny. Jako taková si samozřejmě zasluhují pozornost.

Google Nexus 4 a 10

Google nějakým způsobem zasáhl do celé své nabídky Nexusů, tedy pomyslných referenčních zařízení pro operační systém Android, jakýchsi vlajkových lodí. Sedmipalcový tablet Nexus 7 se začne nabízet také se 32GB interní pamětí a s 3G modulem. Telefon Samsung Galaxy Nexus nahradí Nexus 4 od LG a Google se s řadou Nexus konečně podívá také mezi klasické desetipalcové tablety, kde nabídne Nexus 10 od Samsungu. Právě poslední dvě novinky strhnou ohromnou pozornost. Nejen proto, že přijdou s novou verzí operačního systému Jelly Bean (4.2), ale hlavně díky hardwarovým specifikacím a neuvěřitelným cenám.

Google Nexus 4

Nexus 4 na vás bude svítit 4.7 palce velkým True HD IPS displejem s rozlišením 1280×768 pixelů (schovaným pod Gorilla Glass 2). Novou verzi Jelly Bean v něm požene čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Pro, který bude mít oporu ve 2GB RAM. Zařízení se bude prodávat s 8GB nebo s 16GB interní paměti a sice nebude mít LTE modul, to ale Evropany a především Čechy vůbec nemusí zajímat – důležité je, že bude kompatibilní s HSPA+, takže mu nebudou dělat problémy nejvyšší rychlosti datových tarifů tuzemských operátorů.

GPS, Wi-Fi, NFC, Bluetooth a podobné možnosti připojení jsou samozřejmostí, nechybí ani microHDMI, telefon bude dokonce možné bezdrátově nabíjet. Zadní kamerka nabídne 8MP, přední 1.3MP. Baterka by měla vydržet patnáct hodin hovoru.

Google Nexus 4

Mobil bude dostupný od 13. listopadu přes Google Play ve Spojených státech, Británii, Kanadě, Německu, Austrálii, Francii a Španělsku, ke konci měsíce pak bude dostupný i v kamenných obchodech ve zbytku světa, a to za neuvěřitelné ceny: $299 za 8GB verzi a $349 za 16GB verzi. U nás by tedy cena mohla začínat na šesti nebo sedmi tisícíh. To je na tak mimořádně vybavený telefon docela neodolatená nabídka.

Google Nexus 10

Něco podobného se Googlu podařilo i u tabletu Nexus 10. Pro vyhledávacího giganta ho vyrábí Samsung na základě Galaxy Note 10.1, s nímž sdílí design (Nexus má akorát jinou barvu a chybí mu stylus, jinak se liší v drobnostech). Tento desetipalcový tablet se chlubí displejem s neuvěřitelným rozlišením 2560×1600 pixelů (retina u iPadu má 2048×1536), Google se tedy může pyšnit tabletem s nejvyšším rozlišením na světě.

Také poběží na Androidu 4.2, uvnitř ale bude tepat Samsung Exynos 5250, dvoujádrový procesor s frekvencí 1.7Ghz na jádro. Jinak jsou specifikace totožné s Nexusem 4 (jen tu nenajdete 3G modul, ten dorazí na trh později), tedy NFC, BT, WiFi, GPS, 2GB RAM, microHDMI. Tablet slibuje devět hodin nepřetržitého sledování videa na jedno nabití nebo až 500 hodin ve stand-by. Ohromné rozlišení mu tedy ve výdrži bránit nebude.

Google Nexus 10

Vedle svižného operačního systému (nová verze Jelly Bean nabídne možnost přepínání uživatelských účtů, skvělou fičuru WiFi zrcadlení díky Miracast a Photo Sphere, tedy funkci, která strčí jakýkoliv panorama mód do kapsy) a famózního displeje je na Nexusu 10 opět zajímavá cena. Tablet totiž bude stát pouhých $399 v 16GB verzi a $499 ve 32GB verzi. To znamená, že by u nás mohl být k dostání už za osm nebo devět tisíc korun!

Obě nová zařízení jsou tedy nejen špičkově vybavená, navíc budou stát relativně malé peníze. Google tak vzedme další vlnu ofenzivy proti Applu a telefonům nebo tabletům s Windows 8, které mu nejsou v žádné alternativě schopné cenově konkurovat. Nové Nexusy jsou přitom po všech stránkách srovnatelná, ne-li lepší zařízení.

Google Nexus 4 a 10

Jestli Google stále na něčem strádá, je to design. Telefon od LG ještě vypadá docela pěkně, tablet od Samsungu ale moc krásy nepobral a jestli bude jeho tělo působit podobně jako Galaxy Note 10.1, jakože je to pravděpodobné, při prvním setkání bude působit dost lacině (laciné plasty a „feeling“ křehkého produktu). Na Nexusu 10 je bohužel vidět, že do jeho podoby hodně „kecal“ soudní spor Korejců s Apple ohledně designových patentů.

Google každopádně vyrukoval se dvěma zařízeními, která mají stejně jako Nexus 7, kterému se velmi daří, potenciál urvat ohromný kus koláče prodejnosti. V kombinaci s vyspělým operačním systémem nabídne nejmodernější hardware za ceny až o třetinu nižší než srovnatelná konkurence. To je hodně agresivní krok.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Řada Nexus od Google roste, přibyl mobil a tablet s ...

Vložil Juraj Hladký (bez ověření), 30. Říjen 2012 - 11:08

Obrázek uživatele Juraj Hladký

299$ = 299€, musíte zarátať vyššie DPH. Na Kč to bude cca 7500 až 8000. A určite to nie je cena 299$ s úväzkom u operátora?

Re: Řada Nexus od Google roste, přibyl mobil a tablet s ...

Vložil st39.6, 30. Říjen 2012 - 11:13

Obrázek uživatele st39.6

urcite. jedna se o cenu na google play. u operatora 32GB za $199 (http://www.engadget.com/…ily-on-sale/)