PSN stále na lopatkách, online až za několik týdnů?

vydáno 10. 5. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: PlayStation, PlayStation 3, PlayStation Network, PSN, Qriocity, Sony, Sony Online Entertainment

Je to téměř měsíc, co bylo Playstation Network vypnuto po vpádu hackerů, kteří se během následujících týdnů zasloužili o jeden z největších kybernetických útoků všech dob. Sony původně slibovalo, že PSN nahodí do tří týdnů, jenže chvíli na to hackeři zaútočili také na Sony Online Entertainment, kde bylo vedle PSN účtů kompromitováno dalších dvacet milionů uživatelů a aby toho nebylo málo, šušká se o dalších chystaných útocích.

Majitelé Playstationu 3 si díky tomu od 20. dubna nemůžou zahrát on-line, stejně jako si nemůžou stáhnout film přes Qriocity. Krize nekončí a PSN, SOE i Qriocity jsou i nadále offline, což se bohužel v následujících týdnech nemusí změnit. Shigenori Yoshida, tokijský mluvčí Sony, teď totiž prozradil, že se společnost chystá servery kompletně rebootovat – ale až 31. května. To ja za další tři týdny!

Otázkou samozřejmě je, jestli slibované oživování region po regionu nezačne probíhat ještě před rebootem. Sony je nicméně velmi opatrné při zmiňovnání jakýchkoliv konkrétních termínů, protože tuší, že by si tím na sebe akorát ušilo další bič.

PSN na dně

Ředitelům jednotlivých divizí a mluvčím tak nezbývá, než jen slibovat uživatelům různé kompenzace. O dodatečné „identity theft“ pojistce už jsme psali (viz. odkazy na konci článku), to samé se i nadále chystá pro evropský trh (kde je to vzhledem k rozdílným právním situacím v různých zemích velice složité), vedle měsíčního používání Playstation Plus zdarma pak mají majitelé PSN účtů slíbené také volné stažení dvou her (ačkoliv se zatím neví jakých).

Nic to ale nezmění na tom, že Sony ztratilo data dohromady o téměř stech milionech uživatelských účtů (sedmdesát z PSN, dvacet ze SEO), což je průšvih nedozírných následků.

Hackeři se navíc nevzdávají a ačkoliv od hackerské skupiny Anonymous (která už několik útoků na Sony provedla jako pomstu za soňáckou žalobu jednoho z jejích členů, kteří prolomili firmwarovou ochranu PS3) už několikrát zaznělo, že jejich parta na útocích nemá žádný podíl, zraky jsou upřeny i nadále na ní.

Pravda, Sony si to svým chováním a jistou arogancí od hackerů skoro vyprosilo. Vždyť o nízkém zabezpečení jejich on-line služeb se jaksi vědělo a Sony s tím včas nic neudělalo. Teď za chyby platí. Draze. Našimi kreditkami.

Tak šel PSN čas na HDmagu:

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: PSN stále na lopatkách, online až za několik ...

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Květen 2011 - 19:55

Obrázek uživatele Anonym

Nemyslíte si, že by zatím mohl stát Microsoft? získal by díky tomu hodně uživatelů na svůj XBOX 360… diky za odpověd

Re: PSN stále na lopatkách, online až za několik ...

Vložil st39.6, 12. Květen 2011 - 20:38

Obrázek uživatele st39.6

to nebude pravdepodobny, takovej prusvih si nemuze dovolit zpusobit, protoze kdyby to prasklo, stalo by ho to mnohonasobne vic, nez by mohl ziskat … navic predstava, ze kvuli nefungcnimu PSN lidi zahodej PS3 a koupej novou konzoli, je i tak velice nepravdepodobna