První původní český hudební Blu-ray Disc 2Wings

vydáno 21. 6. 2008 | autor Studio DADA | sekce Tiskové zprávy | téma Z domova

Tagy: 2Wings, 3bees, Blu-ray, CD-ROM, dokument, DS Promotion, Overseas Pilots, Studio DADA, The Rainmaker, Tichá dohoda

2Wings

…včetně hudebního dokumentu Ivana Tatíčka o skupině, o jejím vzniku, o jejich debutovém albu, o lidech v kapele a o tom, co vlastně dělal Dan Šustr, když 8 let nehrála Tichá dohoda.

U příležitosti Svátku hudby proběhla ve čtvrtek 19. 6. 2008 v pražském klubu MAT tisková konference, na níž byl představen první český původní hudební Blu-ray Disc ve vysokém rozlišení 2Wings: Overseas Pilots.

HD jako Hudební Dokument nebo také High Definition

Srdcem celého multimediálního projektu je třicetiminutový dokument režiséra Ivana Tatíčka The Rainmaker, který se natáčel na jaře 2008 technologií HD. Film je opatřen českými, německými a anglickými titulky.

Interaktivní ovládání dále umožňuje volbu plné audio verze CD Overseas Pilots, audio bonusů z koncertních vystoupení a množství obrazového materiálu ve vysokém rozlišení: dva videoklipy, videozáznam jedné písně z koncertu na Jarním Sázavafestu 2008 a jako bonus najdete na BD rovněž 11 obsáhlých fotogalerií z natáčení CD, videoklipů a dokumentu. Autorem celkem 308 fotografií je renomovaný fotograf Karel Šuster.

2Wings

Blu-ray Disc vyrobilo Studio DADA pod vedením režiséra Ivana Tatíčka. Producentsky se na jeho realizaci podílejí Studio DADA a DS Promotion. Do prodeje přijde BD v září 2008, uvažuje se také o DVD verzi.

Ivan Tatíček – režisér, kameraman a fotograf – je průkopníkem českého videoartu konce 80.let, v 90. letech natočil dvě desítky videoklipů a hudebních dokumentů. V druhé polovině devadesátých let se zabýval tvorbou multimediálních CD-ROMů (1996 Truhla Járy Cimrmana – nejprodávanější český CD-ROM, 45000 kusů; 1997 Tichá dohoda: Fucktography – první český hudební CD-ROM; 1999 Franz Kafka žil v Praze).

2Wings jsou novým projektem kytaristy, skladatele a producenta Dana Šustra, který se v 90. letech proslavil se svojí kultovní indie-pop-rockovou skupinou Tichá dohoda. V 2Wings s ním hrají hudebníci z poslední sestavy Tiché dohody – basista Michal Šerák a bubeník Wendy Šváb.

Spolupráce autorů prvního českého hudebního Blu-ray disku – režisera Ivana Tatíčka a skladatele a producenta Dana Šustra – není náhodná. Tatíček realizoval v roce 1993 ve spolupráci s ČT (tvůrčí skupina Vítězslava Sýkory) záznam prvního unplugged koncertu u nás: Tichá dohoda UnplugGAG (vyšlo na CD 1993, z něj také pochází i největší hit Tiché dohody Marioneta, dodnes hojně rotující v českých rádiích). Po několika klipech pro kapelu přišel vrchol spolupráce: první český hudební CD-ROM Tichá dohoda: Fucktography. Toto obsáhlé multimediální dílo vzniklo v první polovině roku 1996, vydání se dočkalo o rok později. Šustr navíc složil hudbu k Tatíčkovu CD-ROMu Franz Kafka žil v Praze z roku 1999.

Skupina 2Wings vystoupila živě večer po tiskovce v klubu ROXY v rámci festivalu United Islands of Prague.

2Wings

V dokumentu The Rainmaker také zazní (doslovný přepis):

Dan Šustr:
„Název 2W vznikal postupně, nebylo to to první, co mě napadlo – původně bylo zadání vyrobit motorkářský logo – dvojitý W a dva, ta původní idea byla double jú tú, jakože dvojitý jú tú a zadání pro grafika bylo, aby k tomu přidal křídla a udělal z toho motorkářský logo, který by se vyjímalo dobře na nádrži motocyklu. A teprve vlastně postupně mě napadlo, že by to mohly bejt ty dvě křídla, který jsou v tom logu 2W.“

Balco a Šablonka, zvukaři ze studia 3bees:
„Vždycky jsme se s Danem snažili při hledání soundu jít po tom, aby to bylo co nejdravější a nejvíc autentický, přirozený… …zachovat tu správnou míru špíny, co tam má bejt, aby to bylo dobrý. Aby to vytrhlo, aby to nikdo nemohl poslouchat úplně v klidu. Aby si to nepustil jenom k vaření. Aby tam prostě ta dravost, kterou kluci mají, tak aby tam nějak tak zůstala – nebo spíš aby jsme ji ještě nějak podtrhli.“

Dan Šustr:
„V současný době píšu texty v angličtině. Je v tom zajímavej rozdíl oproti psaní textu v češtině, že Alan Freed i Rainmaker i Information Overdose i Colours of War vznikaly od textu. Pokud vás něco napadne, tak mnohem líp se na angličtinu potom dělá zpívaná melodie. V češtině je to naopak, tam se člověk musí vlastně do anglosaský melodiky snažit dostat správný český slova…“

2Wings

Wendy Šváb:
„Třeba za zmínku by mohlo stát, jo, že vlastně tak jak hrajeme ve třech, že jo, že je to jako neobvyklá, nebo ne tak častá sestava – prostě tři – tři muzikanti, a že jsme tak nějak jako všichni… Že jsme tak nějak jako teda ty tři a že nás to tak jako baví – no.“

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře