První distribuce signálu TV Nova v HD kvalitě

vydáno 19. 10. 2007 | autor MATTES AD | sekce Tiskové zprávy | téma Z domova

Tagy: 802.TV, HD, HDTV, MATTES AD, Nova

Jako první mohou diváci některých severomoravských měst a Prahy – Nové Butovice sledovat zpravodajské pořady TV Nova vyrobené v HD kvalitě. Je to historicky vůbec poprvé, kdy se v České republice pořízený HD signál objevuje v distribuční síti, a to zásluhou služby 802.tv, televize přes optickou síť společnosti MATTES AD s.r.o.

Zákazníci služby 802.tv, televize přes optickou síť společnosti MATTES AD s.r.o., jsou jedni z prvních diváků, kteří mohou sledovat vybrané pořady TV Nova v HD kvalitě, tzn. s vysokým rozlišením obrazu, již od neděle 14. října 2007. Tedy od stejného dne, kdy TV Nova zahájila vysílání Televizních novin, své hlavní zpravodajské relace, z nového newscentra ve formátu 16 : 9 a v HD kvalitě.

„Programem Nova HD nahradíme v naší síti dosavadní vysílání Novy ve standardním rozlišení obrazu. Všichni naši zákazníci totiž mají set-top boxy schopné přijímat vysílání v HD kvalitě a toto vysílání se bez problémů zobrazí i divákům se staršími televizory. Rozlišení se upraví na velikost vhodnou pro zobrazovač u konečného zákazníka. V době, kdy bude Nova vysílat pouze ve standardním rozlišení obrazu, se zákazníkům služby 802.tv automaticky přepne do SD verze,“ vysvětluje jednatel MATTES AD Petr Pobořil.

„Je to historicky poprvé, kdy se u nás signál vyrobený v HD kvalitě objevuje i v distribuční síti,“ oceňuje iniciativu společnosti MATTES AD s.r.o. ředitel sekce techniky TV Nova Ivo Ferkl a dodává, že se zatím jedná o experimentální, časově omezený projekt, který není určený k masovému šíření, ale slouží k ověření určitých technických možností v jedné z mnoha distribučních platforem. „Je to další krok na cestě, jak v blízké budoucnosti zpřístupnit materiály pořízené ve vysoké kvalitě co nejširšímu okruhu diváků a služba těm, kteří již vlastní plazmové či LCD televizory, ale doposud nemohli jejich špičkové vlastnosti využít. Kvalita obrazu je ohromující,“ říká Ivo Ferkl. Pro většinu diváků, majitelů starších televizorů, je však prozatím příjem HD pořadů, jež se vyznačují ostrým obrazem, sytou barvou a velmi kvalitním prostorovým zvukem, nedostupný.

802.cz

Všichni zákazníci 802.tv získají Novu v HD minimálně do konce roku zdarma. Z jejího programu nebudou mít k dispozici v HD kvalitě jen zpravodajství či publicistiku vlastní výroby, ale také seriál Pojišťovna štěstí, který Nova začala natáčet ve vysokém rozlišení už před čtyřmi lety, nebo převzaté pořady, k nimž televize nakoupí práva pro HD verzi. Koncem letošního roku by pak Nova měla vyrábět 30 – 40 % vlastní produkce v HD kvalitě.

Digitální televizi přes optickou síť společnosti MATTES AD s.r.o. lze aktuálně přijímat v řádově 50 tisících domácností ve Frýdku-Místku, Frenštátu pod Radhoštěm, Frýdlantu nad Ostravicí, Příboru a od letošního srpna také v části Ostravy a v Praze – Nových Butovicích. Rozšíření do dalších lokalit se plánuje v příštím roce. Pro HD vysílání televize Nova vyčlenila MATTES AD s. r.o. datový tok o rychlosti 14 Mbit/s. Obraz bude mít rozlišení 1080i a MATTES AD pro jeho šíření použije encoder D9054 pro kompresní standard H.264/MPEG-4 AVC.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře