První české HD DVD: Horem pádem

vydáno 25. 10. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Digital Media Production, DIGITEX 2007, FERMATA, HD DVD, HD Live!, HD-XE1, Horem pádem, INVEX 2007, Toshiba

Na letošním INVEXu/DIGITEXu, který probíhá až do soboty 27. října, je toho z oblasti HD technologií k vidění víc než dost. V rámci projektu HD Live! se například celkem neočekávaně objevil historicky první český film, vydaný ve vysokém rozlišení – Horem pádem.

Překvapením může být už to, že se nejedná o Blu-ray (které je celosvětově zatím trochu oblíbenější), ale konkurenční HD DVD. Další fakta jsou pak ještě zajímavější, disk byl totiž vylisován přímo v České republice na HD DVD lince společnosti FERMATA, a.s. a o authoring se postarala taktéž tuzemská společnost Digital Media Production. Disk obsahuje pětikanálový DTS-HD zvuk a pro příbuzné v zahraničí také anglické podtitulky.

FERMATA, a.s. na HD Live! Horem pádem - první české HD DVD HD DVD přehrávač Toshiba HD-XE1 FERMATA, a.s. na HD Live!

Hořká komedie Jana Hřebejka z roku 2004 se na prezentačním stánku promítá nepřetržitě a kvalitním obrazem vzbuzuje stálý, i když trochu nedůvěřivý zájem návštěvníků. Disk je možno hned na místě zakoupit za 699,– Kč, vzhledem k zatím mizivému zastoupení HD DVD přehrávačů v současných českých domácnostech se ale nedá předpokládat velký odbyt. Celá prezentace je ovšem míněna hlavně jako demonstrace tuzemských možností přípravy a výroby filmových HD DVD nosičů.

Takovou událost nemůže HDmag.cz samozřejmě nechat bez povšimnutí. Kromě rozhovoru se zástupci společností FERMATA, a.s. a Digital Media Production, které by se zde měly v nejbližší době objevit, bude první české HD DVD podrobeno důkladnému srovnávacímu testu se svou DVD verzí na některém z přehrávačů Toshiba (na veletrhu je použit HD-XE1) a odpovídajícím zobrazovacím zařízení.

FERMATA, a.s. na HD Live! FERMATA, a.s. na HD Live! FERMATA, a.s. na HD Live!

Pro úplnost je potřeba dodat, že úplně prvním českým filmem, který se dal legální cestou obstarat ve vysokém rozlišení, byl rozpačitě přijatý „celebrity horor“ Choking Hazard. Ten před více než dvěma lety vyšel jako příloha časopisu Stereo & Video na oboustranném DVD, kdy na jedné straně disku byla klasická DVD verze, na druhé straně pak byl film uložen ve formátu WMV v rozlišení 720p. Tento klasický datový soubor o velikosti cca 3,5 GB lze přehrát například v osobním počítači nebo na některých stolních přehrávačích, které si poradí jak s formátem WMV, tak s rozlišením vyšším než standardní PAL (například KISS DP-600).

V tomto případě se ovšem nejedná o nic, co by se dalo srovnávat s běžně vydávanými Blu-ray a HD DVD filmy, tuzemské HD prvenství si tedy Horem pádem může ponechat.

Závěrem se nabízí otázka, jak to u nás asi dopadne v souboji mezi Blu-ray a HD DVD. Pokud by české filmy vycházely na HD DVD (protože na Blu-ray s nimi zatím téměř jistě nelze počítat), mohlo by to být ještě velmi zajímavé…

Článek je součástí série, informující o akci HD Live! »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: První české HD DVD: Horem pádem

Vložil JKL (bez ověření), 11. Leden 2008 - 15:07

Obrázek uživatele JKL

No, vzhledem k situaci kolem souboje HD-DVD / Blueray by to byla katastrofa, kdybychom byli jedina zeme, kde by filmy vychazely na HD-DVD… :-) Pevne verim, ze to tady taky pochopi a prejdou jen na Blueray