Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) první pohled na vadný přepis

vydáno 14. 10. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy | 35 komentářů

Tagy: Alien, Blu-ray, Blu-ray 3D, film, Prometheus, Ridley Scott, screenshoty, Vetřelec

Prometheus (2012) (Blu-ray)

Tento týden na Blu-ray dorazil prequel legendárního Vetřelce, v jehož rámci se k žánru, jenž sám redefinoval, vrátil Ridley Scott. Film samotný vzbudil rozporuplné reakce, protože po příběhové stránce podle názoru některých pokulhával. Prometheus i přes to zůstal jednou z největších filmových událostí roku a jako takový si samozřejmě vysloužil extrémně nadupanou Blu-ray edici.

Ta na český trh dorazila rovnou ve dvou verzích. Více informací o rozdílech mezi tou levnější a tou dražší najdete ve starší novince. My se teď podíváme na zoubek 2D Blu-rayi, který je samozřejmě v obou edicích stejný a který pravděpodobně zajímá většinu našich čtenářů.

Podrobné technické informace o 2D verzi filmu na Blu-ray najdete v našem samostatném BD profilu, kde jsou k mání všechny podrobnosti o zvukové i obrazové stránce přepisu. Vedle nich samozřejmě najdete také FullHD screenshoty v PNG formátu, které dávají nahlédnout na to, jak extrémně se přepis podařil.

Ano, po audiovizuální stránce by se Prometheus dal snadno označit za referenční materiál, nebýt drobného háčku: Obrazový přepis trpí kompresními vadami:

Prometheus (Blu-ray)

Bohužel, přesně takový digitální rozpad obrazu vás na Blu-ray Promethea čeká. Zatím máme k dispozici tento jediný obrázek, na ten jsme ale narazili při pouhém proklikávání filmu a screenshotování (další stovku „zdravých“ tedy najdete na profilu). Pravděpodobně takových okamžiků bude ve filmu více.

Ostatně tento dotaz položil jeden z našich čtenářů v diskuzi ke staršímu článku: „Prosim Vas, kedy bude recenzia? A ked bude, tak napiste ci to len moja kopia obsahuje po urcitych strihoch chyby obrazu ktory sa nasledne opravi alebo je to tak aj v originale.“

Prometheus (2012) Prometheus (2012) Prometheus (2012) Prometheus (2012)

Je tedy pravděpodobné, že Prometheus podobné vady vykazuje častěji. Takovéto digitální rozpady mívají původ buď v samotné kompresi videa, nebo v authoringu disku. Zpravidla se objevují na jednom až šesti snímcích za sebou (pro necvičené oko jsou občas nepostřehnutelné) a projevují se právě „rozkostičkováním“ části obrazu.

Na celý film se teprve chystáme a další podrobnosti přineseme v Blu-ray recenzi, do té doby můžete v komentářích napsat, jestli je podobně vadná i vaše kopie. Zatím totiž nevíme, jestli se jedná jen o několik kusů, nebo jestli je vadný kompletní lis (což je, bohužel, pravděpodobnější). Jedno je jisté – u tak ostře sledovaného Blu-raye, který je navíc po všech ostatních stránkách velice podařený, je to velká škoda. Zvlášť, když přihlédnete k faktu, že za tento vadný produkt zaplatíte sedm set nebo osm set korun.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil tnp101 (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 14:32

Obrázek uživatele tnp101

Tak já jsem teda u mojí kopie žádnou kompresy nezaregistroval. Kdyby se objevila jednou, bylo by možné, že bych si to nepamatoval, ale pokud se jedná o častý problém, jak píše čtenář, určitě bych si toho všiml. Mám steelbook edici.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 17:24

Obrázek uživatele Anonym

mám taky steelbook, pouštěno přes ps3 a ani jednou nezafragmentovalo. Disk má extrémně vysokou obrazovou kvalitu

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 17:55

Obrázek uživatele Filmarena

Stává se to podle nás pouze na počítačových Blu-ray mechanikách, teď je otázkou, co je příčinou. Autor psal, že to bude zkoumat, my si myslíme, že by bylo dobré odlišit testování na stolních přehrávačích, kde se to na aktualizovaných firmwarech nejspíš nevyskytne nikde, a počítačových mechanikách. Blu-ray mechaniku LG s aktualizovaným firmwarem nemáme, na co.

Pro přehrávání blu-ray filmů slouží primárně blu-ray přehrávače a na těch se chyba nevyskytuje.

Důvodem naší kritiky tohoto článku je to, že obrazovou vadu blu-ray film PROMETHEUS žádnou nemá, jak autor v názvu uvádí. Prodali jsme hodně kusů a nikdo, kromě nespokojeného pana Čermáka, který si film přehrával v počítači, se neozval. A pokud se ozve, klidně budeme o případných reklamacích stížnostech psát na našich facebookových stránkách. Všichni vědí, že se našim fanouškům věnujeme maximálně.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 16:13

Obrázek uživatele Filmarena

Štěpáne, ověřoval jste si to kostičkování i na stolním přehrávači jestli to je opravdová vada? Jestli ne, tak my jsme to udělali na na Blu-ray mechanice LG v počítači to fakt kostičkuje v pasáži 1:38:47 – 1:38:50, nicméně na stolních přehrávačích jako je PIONEER nebo SONY (tyto mám doma) a tipuju, že i na všech ostatních tuto chybu snímek nedělá.

Podle nás jste udělal školáckou chybu, že jste si to neověřil i na stolňasovi, než jste tento fejk pustil do světa.

Tento článek si říká o omluvu, ne nám, ale všem fanouškům, které jste zbytečně poplašil a my nyní musíme rozhořčené fanoušky uklidňovat.

Příště se prosím zeptejte někoho, kdo tomu rozumí nebo si to skočte přehrát do Datartu, přehrávačů tam mají dostatek.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil st39.6, 14. Říjen 2012 - 17:17

Obrázek uživatele st39.6

V clanku je jasne napsano, ze jsme film zatim jen proklikali pri screenshotovani a vice prineseme v Blu-ray recenzi.

Fakt, ze se diskem popere jinak ten ci onen prehravac, vsak nic nemeni na tom, ze se jedna o vadu – a nemusi to byt jen problem nektualniho FW. Na vadu uz si stezovalo vice lidi, jestlize ji mate na stejnem miste i vy, tak tam proste JE. Co ji zapricinuje, bude otazkou dalsiho zkoumani. Jestli prekroceni limitu datoveho toku, vada v ochrannych klicich (coz by se na FOX hodilo), pripadne neco jineho, nemuzeme s presnosti rict.

Takze zadny „fejk“ a zadne rikani si o omluvu. Opravdu by me zajimalo, jak to muze byt „neopravdova vada“, jestlize ji na stejnem miste vykazuje vice uzivatelu. Jelikoz se profilujete jako nekdo, „kdo tomu na rozdil od nas rozumi“, tak mi to, prosim, vysvetlete. Nebo budte rad, ze je o titul takovy zajem. A az nejaky uklidneny fanousek napise, ze tam vadu ma, prijdte dat vedet, jak jste mu to vysvetlil ;)

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 17:42

Obrázek uživatele Filmarena

Az nekdo prijde s reklamaci, ze na stolnim prehravaci ma nejakou zavadu, disk ci cele baleni mu vymenime. Nevadi nam, kdyz se sejdeme s temi, co maji tuto chybu a udelame si spolecne otestovani na stolnich prehravacich, nikoliv pocitacovych. Ukazte nam, kteri to jsou, pozveme je i s prehravaci k nam a pokud tam ty vady nebo ta jedna vada budou/bude, uzname chybu.

Blu-ray filmy nejsou primarne urceny pro prehravani na pocitacovych mechanikach, nybrz na stolnich a byli bychom nesmirne radi, kdybyste tento fakt zaregistrovali nez zase prinesete nejake bleskurychle neoverene blaboly.

Vy jste ten film ripoval pres pocitacovou mechaniku, kvuli obrazkum, nemate je z klasickeho stolniho prehravace a toto jste ve svem clanku neuvedl. Zkoumejte si tedy, co chcete, ale oddelte prosim ve svych zkoumanich pocitacove mechaniky a stolni prehravace. Nebo snad vsichni vasi fanousci a ctenari si prehravaji film v blu-ray mechanikach na pocitaci?

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:09

Obrázek uživatele KARLOS

No, pokud jsou BD určeny pro přehrávání na stolních přehrávačích, pak každý, kdo to přehrává jinak, má prostě se špatným přehráváním smolíka? To je ovšem popravdě nehorázně alibistické…

Sám mám stolák i mechaniku a můžu Vás ujistit, že většina věcí stejně rotuje v mechanice a to ne z důvodu, že bych disky ripoval a pak je dával na net, ale protože je to pro mě jednoduše výhodnější z x důvodů…

To, že něco fungoje jinak, než někde jinde, je u BD známá věc, ale hájit se tím, že „BDčka jsou prostě většinou přehrávaná na stolních, takže na PC na reklamaci lidi nemají nárok a vy tu píšete blbiny“ je jako říct – „nejprodávanější je značka xyz, takže pokud to na nich budefungovat, je vše v pořádku, i když na xyzz značce to dělá problémy“…

Jediná pozitivní věc je ta, že pokud to dělá na PC, pak SW player velmi pravděpodobně v brzké době vydá záplatu, aby to nedělalo… A připomínka s ochranami Foxů je na místě, na PC mi už do několika update SW kostičkovalo vícero titulů – Avatar, Star Wars, X-men:FC… Takže je možné, že Prometheus (kterého zatím nemám, otestovat budu moct asi aříští týden) bude trpět stejnou „závadou“… Která do uptate SW prostě pořád zůstává závadou bez uvozovek…

PC mechaniku mám značky Sony (stejně jako stolní), takže je možné, že mi to ani nebude dělat, jestliže se to oběvilo jen u značky LG…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:42

Obrázek uživatele Filmarena

Karlosi, určitě máte pravdu v tom, že přehrávat by měl jít film ve všech mechanikách, o tom se přít nechceme. Nicméně, jestliže jsme k tomuto času již vyzkoušeli blu-ray film na 4 přístrojích různých značek a všude bezvadně fungoval a na 2 počítačových mechanikách, kde na obouch je potřeba upgradovat firmware, je možná něco špatně na celém článku nemyslíte?

Proč nazývat produkt vadným, když se zatím ani nikdo z dosavadních čtenářů či účastníků diskuze nepřihlásil, že by měl problém. Jediný se nám přihlásil na facebook pan Stránský a ten poté sám potvrdil, že nemusí mít upgradovaný firmware.

Co se týká blu-ray mechanik, všichni víme, k čemu primárně slouží, to tu rozebírat nechceme, jen znovu zopakujeme jejich víceúčelovost a nutnost velmi často upgradovat firmware.

Rádi bychom, aby se přihlásili ti, o kterých pan Čermák tvrdí, že jim produkt takto vadne.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil arpikus (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 16:49

Obrázek uživatele arpikus

Ja zatial nevlastním BD Prometheus, ale niečo podobné som zaregistroval na 3-diskovej rozšírenej verzii Avatara. Kockovanie sa objavilo pri finálnej bitke … Mám starší prehrávač Sony BDP S300 a myslím, že problém je v mojom prehrávači. V iných prehrávačoch sa kockovanie už neobjavilo. Nie som odborník, ale je možné, že niektoré prehrávače nedokážu zobrazovať komplikovanejšie obrazce a tým pádom obraz zkockatie, čiže softwarerový problém prehrávača … môj názor :-) Pár ľudí sa sťažovalo na podobný jav an na BD Inception …

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil tnp101 (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 17:00

Obrázek uživatele tnp101

Taky bych to tipoval na něco podobnýho. Doma mám dva roky starý 2D přehrávač od Samsungu i nový 3D přehrávač Panasonic a na tom starym se mi mírně sekala (nekostičkovala, ale u každýho zařízení se to bude asi projevovat různě) například scéna s vlakem na silnici v Iception, seskok z letadla u Iron Mana 2 nebo scéna ve spalovně v Toy Story 3, přičemž u toho novějšího přehrávače mi všechny výše zmíněný disky jedou v naprostym klídku. Trošku paradox je, že na Promethea jsem se ve 2D koukal na staršim přehrávači. A ještě jenom tak na okraj, pokud si správně pamatuju, zrovna Foxácký tituly doprovází problémy s nekompatibilitou, kterou vyřeší až dodatečná aktualizace, docela často.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Mirek (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 18:24

Obrázek uživatele Mirek

Teda to bylo adrenalinu po přečtení článku, ještě že jsou tu ty komentáře, diky nim se postupně zas uklidňuju. :)

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 18:27

Obrázek uživatele Anonym

Nechci Vám tu kazit diskuzi, ale je snad na krabičce od filmu napsáno, že má být přehrán pouze ve stolním přehráči? Komentář Filmareny beru jako asi od Filmcity – jste prodejci a prodejcům jde o prodej. Jak je psáno v článku, podrobností se dočkáte v recenzi a komu to dělá taky, má napsat do diskuze.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:05

Obrázek uživatele Filmarena

Milý anonyme, jde nám o prodej, ale jde nám také o servis, na kterém si zakládáme.

Odpovím Vám otázkou, vyzkoušel ho autor v nějakém stolním přehrávači, předtím než napsal, že je vadný?

Jak byste vnímal Vy tento článek, kdybyste tento produkt prodával a ověřil jste si, že není pravdivý?

Blu-ray filmy se přehrávají k tomu vyrobených stolních přehrávačích, blu-ray mechaniky mají víceúčelové zaměření, blu-ray filmy na nich často zlobí, je potřeba jim věnovat speciální péči, velmi často aktualizovat firmware, čistit, aktualizovat software, kterým přehráváte atd. K domácímu kinu přeci patří kvalitní přehrávač, receiver, bedny, TV atd.

Je pravda, že na stolním přehrávači testy jako bdinfo neuděláte, ale není snad vhodné separé udělat test na nějakém stolním přehrávači s TV než vynesete nějaký závěr?

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil marko (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:34

Obrázek uživatele marko

musim potvrdit, Fimarena ma skvely servis, blucka som zacal kupovat len tento rok, a ani RAZ SA NESTALO, ze by mi film preskakoval a pod… mam obycajny bluray prehravac od Sony, a stal ma 100,–e… takze film, by som odskusal v prehravaci a tak napisal recenziu :-)

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil bravo13 (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:49

Obrázek uživatele bravo13

To je vtip… ? Nikde na obalu NENÍ napsná že to je pouze pro přehrávače.. navíc PS3 třeba není taky přehrávač. Já třeba filmy pouštím jak na PC (LG HD-DVD/BD mechanika), tak na PS3.

  • blu-ray mechaniky mají víceúčelové zaměření

.. wtf… to snad nemyslíte vážně. Mechanika je pořád stejná. Když si vymontuju mechaniku z PS3, tak jí připojím k PC a s ovladači můžu číst co chci. To, že filmy na PC blbnou občas, nemá nic moc společného s mechanikou, jako se SW, kde se film přehrává. Mechanika pouze čte data z disku, tudíž 1010101001010… tam to těžko může číst jinak na PC a jinak na přehrávačí Čistit bych měl i mechaniku na přehrávači.

Navíc v článku je jasně uvedeno, že se jedná o prvotní testy… a pouze rychlé proklikání.. takže dělat na základě toho hlubší názory jaksi nemá smysl.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 21:24

Obrázek uživatele Filmarena

Milý Bravo13,

už jsem vysvětloval, jak sem to myslel se stolním přehrávačem vs počítačovou mechanikou, tak si to dočtěte, prosím.

Blu-ray mechaniky v počítači pokud vím, tak přehrávají i jiná data než filmová, není-li pravda. Tudíž zde víceúčelovost nejspíš bude, ne? Svedou to stejným způsobem i stolní přehrávače? Jde hlavně o princip, že stolní přehrávače jsou optimalizované pro přehrávání Blu-ray nosičů, či ne?

Po rychlém proklikání učiníte závěr, že je film vadný? To je potom něco špatně v systému, nemyslíte?

Stále čekáme, až se přihlásí další s proklamovanou vadou…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil bravo13 (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 22:25

Obrázek uživatele bravo13

Asi nechápete, jak funguje mechanika… mechanika NIC zázračného NEDĚLÁ, jenom ČTE data (pokud se tedy nebavíme o vypalovací). To, jakým způsobem jsou data zpracována, je záležitost systému, ne mechaniky. Film, hudba, cokoliv jsou DATA jako každá jiná (z pohledu té mechaniky)… je to posloupnost 1 a 0. Nic víc, nic míň. Nebo si snad myslíte, že to funguje jako gramodeska ? Přehrávače a jejich optimalizace.. no, buď mají přehrávače nějakou verzi OS a pak se o přehrávání stará SW (takže stejné jako u PC.. akorát OS je jiný).. nebo mají dekodée zadrátovaný v HW… nicméně tak jako tak tam musí být nějaký jednoduchý OS… tzn ⇒ každý přehrávač je v dnešní době svým způsobem počítač. To, že se to na PC přehraje divně, nemá nic společného s mechanikou (pokud tedy není vadná, nebo blbě připojoená) ale se SW, který ta data interpretuje (= přehrává.. převede ty 1 a 0 na obrázek). Naopak, mechaniky ve stolních přehrávačích bývají často horší, než u PC. Viz. třeba to, že nepřečtou pálená média. Takže problém mechaniky bych rozhodně v tomto případě nehledal. Je to SW problém, nebo problém disku. To, že si lidi nestežují, neznamená nutně, že je disk OK. Já osobně si taky nestěžuju kvůli tomu, že mám ve filmu na 10 framech kostičky. Pokud to má celý film, průběžně během přehrávání, pak je to jiná. Navíc, pokud po rychlém proklikání narazím na např. 60% vadných framů, je to dost divné.. statisticky vzato by to být nemělo.. taková náhoda je moc velká. Chápu, že prodáváte filmy, ne HW… ale proboha nepiště ptákoviny o HW, když nejsou pravda.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 23:34

Obrázek uživatele Filmarena

Nemyslím si, že bychom se tu měli školit v HW. Přehled o něm máte, nicméně vy si rozeberete určitou pasáž, já si rozeberu určitou pasáž a budeme se tu handrkovat donekonečna. To je zbytečné..

Zakončeme to tím, že pokud Vám film kostičkuje, ať ve stolní či počítačové mechanice, vyměníme, právo na výměnu máte v obou případech, to je bez debaty.

Právo na to, aby vypustil plošně do světa tento článek nadepsaný Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) první pohled na vadný přepis

přikořeněný dalšími pasážemi a výroky:

  1. „Obrazový přepis trpí kompresními vadami“ – jakými?
  2. „Bohužel, přesně takový digitální rozpad obrazu vás na Blu-ray Promethea čeká. Zatím máme k dispozici tento jediný obrázek, na ten jsme ale narazili při pouhém proklikávání filmu a screenshotování. Pravděpodobně takových okamžiků bude ve filmu více.“ Toto vyjadřuje jistou pochybnost a dá se obhájit tím, co viděl autor v inkriminované pasáži.
  3. „Je tedy pravděpodobné, že Prometheus podobné vady vykazuje častěji. Takovéto digitální rozpady mívají původ buď v samotné kompresi videa, nebo v authoringu disku. Zpravidla se objevují na jednom až šesti snímcích za sebou (pro necvičené oko jsou občas nepostřehnutelné) a projevují se právě „rozkostičkováním“ části obrazu.“

č) „Na celý film se teprve chystáme a další podrobnosti přineseme v Blu-ray recenzi, do té doby můžete v komentářích napsat, jestli je podobně vadná i vaše kopie. Zatím totiž nevíme, jestli se jedná jen o několik kusů, nebo jestli je vadný kompletní lis (což je, bohužel, pravděpodobnější). Jedno je jisté – u tak ostře sledovaného Blu-raye, který je navíc po všech ostatních stránkách velice podařený, je to velká škoda. Zvlášť, když přihlédnete k faktu, že za tento vadný produkt zaplatíte sedm set nebo osm set korun…“

rozhodně nemá. Nezlobte se, ale toto autor silně přepískl a pokud si takto dělá reklamu, tak je to hodně špatně.

Ty, koho poškozuje tento článek nejvíc a kdo na to nejvíc doplatí jsou filmoví fanoušci a zákazníci, kteří zase jen spráskou rukama a řeknou, že jsme je okradli, že za své peníze dostali vadný produkt a jestli má cenu si ještě něco vůbec kupovat.

Přitom to není pravda, tento produkt je bezvadný!

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 21:57

Obrázek uživatele Anonym

Jsem rád, že si zakládáte na servisu zákazníkům a dle ohlasů se Vám to daří. Proti tomu nic nemám. Spíše jsem se opíral o Vaše hodně ostré ohraničení nad tímto článkem, který neříká, že je to vadné a basta, ale upozorňuje na tu skutečnost, že se to autorovy a dalším skutečně stalo. Taky se píše, že neví zdali se to týká jenom několika kusů nebo celého lisu. Celý Váš komentář šlo napsat lehčím pojetím a mohl jste se vyjádřit, že Vaši zákazníci s tím problém nemají a tím vyvrátit možnost, že se problém týká celé dodávky.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Filmarena (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 23:21

Obrázek uživatele Filmarena

Rozumím, ale bohužel ten článek sám o sobě je ukvapený a velmi tvrdý svými výroky. Nemáme v úmyslu pro nic za nic někoho osočovat, ale pan Čermák svými výroky ublížil plošně všem PROMETHEUM na Blu-ray.

Co Vám přijde na těchto výrocích slabého?

  1. „Obrazový přepis trpí kompresními vadami“ – jakými?
  1. „Bohužel, přesně takový digitální rozpad obrazu vás na Blu-ray Promethea čeká. Zatím máme k dispozici tento jediný obrázek, na ten jsme ale narazili při pouhém proklikávání filmu a screenshotování. Pravděpodobně takových okamžiků bude ve filmu více.“ Toto vyjadřuje jistou pochybnost a dá se obhájit tím, co viděl autor v inkriminované pasáži.
  1. „Je tedy pravděpodobné, že Prometheus podobné vady vykazuje častěji. Takovéto digitální rozpady mívají původ buď v samotné kompresi videa, nebo v authoringu disku. Zpravidla se objevují na jednom až šesti snímcích za sebou (pro necvičené oko jsou občas nepostřehnutelné) a projevují se právě „rozkostičkováním“ části obrazu.“
  2. „Na celý film se teprve chystáme a další podrobnosti přineseme v Blu-ray recenzi, do té doby můžete v komentářích napsat, jestli je podobně vadná i vaše kopie. Zatím totiž nevíme, jestli se jedná jen o několik kusů, nebo jestli je vadný kompletní lis (což je, bohužel, pravděpodobnější). Jedno je jisté – u tak ostře sledovaného Blu-raye, který je navíc po všech ostatních stránkách velice podařený, je to velká škoda. Zvlášť, když přihlédnete k faktu, že za tento vadný produkt zaplatíte sedm set nebo osm set korun…“

Zatím nikdo jiný o vadě nenapsal…

Pokud byste produkt prodával nebo distribuoval, zvláště po bodech 3 a 4 byste požadoval minimálně omluvu a nápravu.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil DartVader (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:22

Obrázek uživatele DartVader

To je tedy nepříjemná zpráva. Mne to ale daleko víc mrzí u BD releasu Star Wars. Nevím který díl to dělá, ale dělá to vždy ve stejný čas, na bd přehrávači s aktuálním firmware. Je to smutný, ale jsou horší věci.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Martin (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 19:33

Obrázek uživatele Martin

A nebyly ´kostičky´ způsobeny jen tím, že na PC, z ktereho se pořizovaly screeny probíhaly procesy u spuštěných program na pozadí??

chci se zastat Filmareny, která je dle mého silně prozákaznická a profanouškovská – stačí kouknout na jejich stránky nebo na FB…

Pro autora: nebylo by lepší ověřit na vícero HW zarízeních a u více kolegů, než z 1 obrázků dělat unáhlené a ´seriozní´ závěry viz.: Obrazový přepis trpí kompresními vadami – z ktere mi plyne že všechny disky jsou vadné  – ja mam BD 2D modrokrabičkovou a žádná chyba, jak v inkriminovaný moment tak v žádný jiný, i přes výběry kapitol, rychloposuv libovolnými rychlostmi. BR mechaniku v PC nemám......

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil vorez (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 20:00

Obrázek uživatele vorez

No tak hlavně na začátku snad každého disku je, že si máte zkontrolovat update firmwaru a je tam upozornění, že Vám disk nemusí šlapat jak má pokud se nepletu. Hlavně u těch nových (revolučních) filmu jako byl avatar, prometheus atd. A někde jsem četl, že pro Power DVD vyšel teď update, který opravuje tyto chyby u filmu od foxu, takže problem byl ve FW a na ten každý upozorňuje na disku, tak nevím vo co go…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil vorez (bez ověření), 14. Říjen 2012 - 20:00

Obrázek uživatele vorez

No tak hlavně na začátku snad každého disku je, že si máte zkontrolovat update firmwaru a je tam upozornění, že Vám disk nemusí šlapat jak má pokud se nepletu. Hlavně u těch nových (revolučních) filmu jako byl avatar, prometheus atd. A někde jsem četl, že pro Power DVD vyšel teď update, který opravuje tyto chyby u filmu od foxu, takže problem byl ve FW a na ten každý upozorňuje na disku, tak nevím vo co go…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil MLaw (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 3:23

Obrázek uživatele MLaw

Tak zrovna u webu jako je HDmag bych nečekal takovej blábol, kterej bez nějakého bližšího ověření vypustí do éteru.

Někdy je lepší než stráááášně moc rychle vydat článek se tím materiálem trošku víc zabývat do hloubky a ne psát neověřené informace a ještě to tupě dělat tučným písmem jako nějaký bulvární plátek (na tohle jsem fakt alergickej). Věřím že čzenáři si ten článek přečtou celý i bez nějakého zvýrazňování.

Navíc to vše na základě nějakého piráta, který si buď neumí stáhnout kvalitní rip, nebo je neschopný si hlídat kodeky.

No ještě abych se vyjádřil k výzvě. Blu-ray mám od pátku doma a nezaznamenal jsem vůbec žádný problém. Obraz je jako křišťál. Dokonce jsem si zkoušel onu ikriminovanou scénu pustit zpomaleně a nebyl tam vůbec žádný problém.

Nepatřím sice k žádnému obchodu a ani nic neprodávám, ale i tak bych považoval za slušné napsat nějakou omluvu spolu s vyjasněním faktů. Pak by totiž bylo možné že by vás příště nikdo nebral vážně.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Marek (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 11:25

Obrázek uživatele Marek

Možná by to chtělo si procvičit sekundární gramotnost, než začnu kritizovat článek (což ohledně platí i pro demagogickou Filmarenu, která vytrhává věty z kontextu). Text na HDMAGu evidentně vychází z dotazu jednoho uživatele a následného ověření, které se ukázalo jako správné, jak je také doloženo na screenshotu. (A možná i diskuze na Facebooku, kde se přihlásili další, kteří maji stejný problém.)

Na základě „piráta“ to psáno nebylo, když dotazující byl regulérní majitel legálně zakoupené kopie filmu, a nejde o kodeky, nýbrž o firmware. Přijde mi naprosto v pořádku napsat na základě zjištěných informací článek, v rámci kterého upozorním potenciální kupce či současné vlastníky, že se můžou setkat s komprimací obrazu. Nikde se netvrdí, v čem je problém, pouze se spekuluje, jestli jde o vadně vylisovanou sadu disků, nebo o softwarovou věc. Je uvedeno, že se věc upřesní, tak kde je problém?

A o chybu softwaru nejspíš jde – Foxové jsou bohužel slavní tím, že vydávají disky, u kterých je poté nutná záplata, jež ale vyjde až poté, co si určitý počet zákazníků oprávněně stěžuje. Kostičkování v případě jednoho obrazu je minimální problém. Mnohem zásadnější byl u Star Wars, kde si majitel B-R, přehrávající disky v mechanice notebooku, byl nucen buď připlatit za stažení zcela nové verze přehrávacího programu (jelikož záplata nefungovala na starší, třeba 2010), nebo si stáhnout nelegální kopii (jednalo se o PowerDVD). Filmové disky totiž na rozdíl od těch bonusových nešly vůbec přehrát.

Argument, že jde přece o mechaniku, je irelevantní, protože jde o mechaniku, která je určena k přehrávání B-R disků. A používají ji lidé na cestách, studenti ad., čili poměrně silná kupní síla. Přistupovat k nim jako k někomu, kdo nevlastní řádný přehrávač, a tudíž jsou jejich stížnosti nepodstatné, je při nejmenším hodně přezíravé, až arogantní.

HDMAG se nemá za co omlouvat, když nevypouštěl žádné poplašné zprávy, a předpokládám, že fakta – až budou ověřená – uveřejní, jak je také v článku přislíbeno. No a pokud někdo čte jenom nadpis nebo tučně zvýrazněnou část textu, je to čistě jeho problém…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil th0ca (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 14:46

Obrázek uživatele th0ca

perfektne napsano.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Marek (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 9:45

Obrázek uživatele Marek

Film jsem viděl na svém přehrávači SONY BDP-S360, který mám doma více než 2 roky a jel naprosto bez problémů. Nepouštějte si Blu-ray filmy na externích mechanikách na PC, ale na slušných aparaturách a taky si ten obraz a zvuk snad užijete. Mám pocit, že už všichni neví, jak by si do tohoto filmu ještě rýpli, tak už se kritizuje u přepis…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Seamus (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 15:27

Obrázek uživatele Seamus

Nechápem potom, prečo ste túto informáciu vypustili takto „vopred“, keď ste sa jej chceli venovať v ďalšej recenzii. Moja osobná skúsenosť bola, že keď som si tento článok po prvýkrát prečítal, tak som mal chuť svoju objednávku z jedného e-shopu zrušiť. Preto si myslím, že táto poplašná správa bola v takomto predstihu viac než neopodstatnená, preto si stojím aj za názormi FilmAreny. Dodám len : „Dvakrát meraj a raz strihaj“…

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil marko (bez ověření), 15. Říjen 2012 - 17:59

Obrázek uživatele marko

film doma nemam a neverim ze tam je kaz!!!

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil vorez (bez ověření), 16. Říjen 2012 - 0:36

Obrázek uživatele vorez

Problem vidim v tom, ze HD Mag v članku neřekl, že to testoval na pc. Pro nezasvěcené screenshot neuděláte z BD přehrávače, ale jen z pc, tohle lidi mátlo. Jinak souhlasim s tím, že BD mechanika v pc není určená primárně pro přehrávání filmů narozdíl od BD stolního přehrávače.....souhlasím s tím, že filmy by se meli soudit vyhradne na přehravaci a ne pc. Když si člověk kupuje BD přehravač, tak by si mel vybrat značku, která v případě potřeby updatuje FW (a děla to často) ne nejakou no name značku, ktera FW vživotě nevydá.....

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil Marek (bez ověření), 16. Říjen 2012 - 1:46

Obrázek uživatele Marek

„Zatím máme k dispozici tento jediný obrázek, na ten jsme ale narazili při pouhém proklikávání filmu a screenshotování (další stovku „zdravých“ tedy najdete na profilu).“ – Ano, na B-R přehrávačích se film naprosto běžně „proklikává“ a „screenshotuje“. To má HDmag psát vše explicitně? Chápu, že některým dělá zásadní problém chápání psaného projevu a dokonce ještě požadují omluvu, ale to už je chyba na jejich přijímači.

A slovo „výhradně“ bych nepoužíval. B-R mechanika je určena k přehrávání B-R, DVD a CD disků. Pokud jsou s diskem problémy vinou softwaru a je nutné vydat záplatu pro vyřešení této komplikace (Prometheus, Star Wars), stále se jedná o špatně ošetřený disk. Plus, k souzení je napomocný i bitrate, který se ve stolním přehrávači provádí „těžko“.

Celkově mi přijde, že by bylo fajn nejdřív myslet a poté lépe číst, než činit rezolutní prohlášení, vyžadovat se omluvy atd., což neplatí jenom pro voreze.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil vorez (bez ověření), 16. Říjen 2012 - 15:50

Obrázek uživatele vorez

Na stolním přehrávači se provádí těžko bitrate? vzhledem k tomu, že HDmag u BD disku projíždí disk BD infem stejně jako já, tak si myslím, že na PC je to nejlepší a jak děláš na stolním přehrávači screen obrazu? Mohl bys mi to vysvětlit? Já sem na tuhle možnost zatím nepřišel, proto to dělám taky na pc…

Já se omluvy nedožadoval, jen sem psal, že se to dělalo všechno na PC a nezkoušelo se to na stolním přehravači. BR-Mechanika v PC je určená hlavně na data a ne na přehrávaní filmů – je to jedna z možností ale neni k tomu primárně určena.

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil th0ca (bez ověření), 16. Říjen 2012 - 16:46

Obrázek uživatele th0ca

uz to tu bylo napsany, mechanika prehrava to co ji urcuje system… v prehravaci video, v pc video i data. Proc si porad lidi myslej, ze v PC maj jinou mechaniku, resp jiny slozeny mechaniky nez ta co je v prehravaci ? Boha …

Re: Prometheus na Blu-ray: FullHD screenshoty a (smutný) ...

Vložil johnnym (bez ověření), 22. Říjen 2012 - 21:04

Obrázek uživatele johnnym

Tak ze by mal st. predsa pravdu? :-)

Zdroj: TheDigitalbits :In other news today, a number of readers are reporting problems with Fox’s Prometheus Blu-ray. Throughout the second half of the film, some copies are plagued with macro-blocking and will occasionally cause players to simply shut down. It appears to be a manufacturing error and isn’t affecting all copies, so if you’re having trouble we recommend you exchange it with your retailer. You can also contact Fox Customer Care at 1–888–223–4369.