Projekt 100 zná letošní filmy - Dorazí Karel Zeman i Tyler Durden

vydáno 7. 1. 2015 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova, Ze světa

Tagy: A Hard Day's Night, AČFK, Alfred Hitchcock, Asociace českých filmových klubů, Beatles, Chuck Palahniuk, David Fincher, EXPO 2015, Fight Club, Karel Zeman, Klub rváčů, Kouř, KVIFF, MFFKV, Okno do dvora, Perný den, Projekt 100, Rear Window, Tomáš Vorel, Vynález zkázy

S velkými nadějemi každý rok netrpělivě očekáváme program Projektu 100, unikátního filmového projektu, jenž za poslední dvě dekády do českých kin poslal 179 filmů, které vidělo asi 800 tisíc diváků (tím se z něj stává suverénně největší a nejprestižnější kolekce klasických filmů distribuovaných v tuzemských kinech). O to víc se naše natěšení stupňuje letos, kdy Projekt 100 slaví dvacetiny. V nové podobě, která funguje od roku 2012, během roku představuje vždy čtyři filmy dle této kategorizace – americká klasika, evropská klasika, česká klasika, kultovní filmy 90. let. Letos filmů bude ale rovnou pět. Všechno navíc samozřejmě v nejlepší možné obrazové kvalitě a především v kině, tedy na plátnech, které jsou znatelně větší než úhlopříčka naší i Vaší televize dohromady.

Projekt 100

Jako první se letos v rámci Projektu 100 do kin už 22. ledna jeden z vrcholů tvorby Alfreda Hitchcocka Okno do dvora. Film, kvůli němuž si Hitchcock nechal ve studiích Paramountu vybudovat kulisy celého bytového komplexu o 32 bytových jednotkách a inspiroval několik dalších filmových projektů, které Okno do dvora variují či přímo kopírují. Slavnostní premiéra ve stylu 50. let proběhne 22. 1. 2015 ve 20:30 hodin v kině Světozor v Praze.

12. března do kin dorazí Beatles, respektive crazy komedie napěchovaná nejen jejich songy, ale i groteskním humorem Perný den. Johna, Paula, Ringa a George v kinech 7. května vystřídá pološílená Marla a Tyler Durden v kultovce Klub rváčů, která v režii Davida Finchera adaptuje stejnojmenný román Chucka Palahniuka. Od 1. srpna můžete s ratolestmi vyrazit na verneovskou adaptaci Karla Zemana Vynález zkázy. Dle našich informací z loňského Mezinárodního festivalu v Karlových Varech navíc víme, že premiéru by film měl mít na EXPO 2015 v Miláně a vzhledem k podobnosti termínu tuzemské premiéry s předchozími restaurovanými tituly lze pravděpodobně očekávat i obdobná premiéra právě na letošním festivalu v Karlových Varech, tedy někdy v termínu od 3. do 11. července.

Jako poslední se letos do kin v zatím blíže nespecifikovaném podzimním termínu podívá vrchol spolupráce režiséra Tomáše Vorla a ansámblu Divadla Sklep Kouř.

Projekt 100 2015

„Při výběru filmů jsme si velmi dobře vědomi dlouhé tradice a celorepublikové prestiže značky „Projekt 100“. Proto doufám, že se nám opět podařilo vytvořit kolekci děl, která jsou dostatečně různorodá, která doslova baží po velkém plátně a která budou mít i širokou diváckou odezvu. Zatímco minulost Projektu 100 je reprezentována jeho tradicí, jeho budoucí udržitelnost pak vždy určuje zájem diváků,“ přibližuje letošní Projekt 100 hlavní dramaturg Jan Jílek.

Hodí se snad jen dodat, že filmy budou promítány z DCP v původním znění s českými titulky (neplatí logicky pro Vynález zkázy a Kouř, o případných anglických titulcích u těchto filmů zatím informace nejsou), a že byste bedlivě měli sledovat program Vámi oblíbeného menšího kina. Protože dobrých filmů v adekvátní kvalitě na velkém plátně jednoduše není nikdy dost.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře