Prodej LCD televizí poprvé poklesl

vydáno 2. 7. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Televizory | 7 komentářů

Tagy: FullHD, LCD, LED, OLED, plasma

Jednou to přijít muselo. Časy, kdy plochá obrazovka znamenala být pionýrem a většinu domácností okupovaly macaté černé obludy, kvůli nimž jste museli vyřezávat díru do své obývákové stěny, už jsou dávno pryč. Dnes má plasmu nebo LCD doma v podstatě každý. Ať už se jedná o úhlopříčkou menší přístroje v dětských pokojích, anebo obří kolosy filmových fajnšmekrů, kteří na nich aktuálně sjížděli třeba včerejší finále EURO. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se dozvíme, že trh zařadil zpátečku a zpomalil. Což se podle všeho stalo v prvním čtvrtletí letošního roku.

LCD

Výsledky společnosti NPD DisplaySearch totiž ukazují, že celosvětově bylo vysláno do domácností okolo 51 milionů nových přístrojů, což při srovnání se stejným obdobím loňského roku znamená pokles o 8 procentních bodů. Pokles, na němž mají dle statistik největší podíl právě nižší prodeje LCD televizorů, které aktuálně zápolí jak s naplněností trhů ve vyspělých zemích, tak s průnikem na trhy zaostalejší, kde lidé stále vsází na dinosauří CRT.

Zbytek průzkumů je pak výrazně pozitivnější, neboť z nich jasně vyplývá pokračování trendu pořizování stále větších kolosů (oproti loňsku je zaznamenaný nárůst o 5 procent s tím, že průměrná velikost televize v domácnosti je nyní 35 palců). I díky omezované nabídce 2D televizí posilují přístroje s třetím rozměrem, jejichž podíl na trhu se nyní pohybuje okolo 16 procent. A podle odborníků by ani v následujích měsících nemělo dojít k výraznějším změnám. Bouchat šampaňské navíc už tradičně mohou u Samsungu, který z obchodního koláče stále ukrajuje více než čtvrtinu celkových prodejů.

LCD

Radost z těchto úspěchů nám jako fanouškům plasmových zařízení malinko kazí pouze skutečnost, že zrovna tato technologie už podruhé za sebou ztrácí, když prodej poklesl o více než dvojnásobek oproti poslednímu kvartálu, a to na nepříliš hezky vyhlížejících 18 procent. Hlavním důvodem je přitom orientace zákazníků na low-endová a tím pádem i nejlevnější zařízení, kde plasmy nemohou úplně sloužit.

A co vy? Pořizovali jste po Vánocích novou televizi? Jaké technologii (LCD, LED, plasma) jste dali přednost a proč?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil Betelgeruze (bez ověření), 2. Červenec 2012 - 20:24

Obrázek uživatele Betelgeruze

O prázdninách mám zálusk na LG 42LM660S. Kráska jak designem, tak specifikacemi. Takže jednoznačně LCD s LED podsvícením (žádná jen LED do Belgie) :-)

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil johnnym (bez ověření), 2. Červenec 2012 - 20:45

Obrázek uživatele johnnym

Kvalitativne je plazma stale neprekonana- myslim tým najvyssie rady Panasonic- jednoznacne najvernejsie podanie obrazu, najblizsie ku kino zázitku, samozrejme po spravnej kalibracii, ak nepocitam spickove projektory.

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil heksa (bez ověření), 2. Červenec 2012 - 21:30

Obrázek uživatele heksa

a pritom ja si koupil plazmu kvuli tomu ze byla ve stejne vybave a uhlopricce levnejsi nez LED LCD :( ale ja asi nespadam do prumeru protoze 35palcu sem nemel ani minulou televizi natoz potom tu aktualni.

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil hexxis (bez ověření), 3. Červenec 2012 - 8:18

Obrázek uživatele hexxis

letos až trochu spadnou ceny budu tv kupovat, ale vybráno už mám dá se říct teď, zatím to vypadá na samsung es8000…a proč lcd je jednoduché, měl jsem doma gt20 od pana…a plazmu už ke mě domu nesmí ani za nic, po roce trvale vypálené různe elementy, bzučící trafo a obraz stroboskop. Co se obrazové kvality týče, tak mi letošní pana vt50 přijde krásná, ale prostě neduhy plazmy jsou pro mě huře zkousnutelné než neduhy lcd

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil Dantys (bez ověření), 3. Červenec 2012 - 10:20

Obrázek uživatele Dantys

Nedávno jsem si pořídil vysněnou plasmu, Panasonic TX-P65VT30. Jsem naprosto unešen a to i přesto, že jsem již předtím měl 50" plasmu této značky. Pověsil jsem si tuto nádheru na zeď a skutečně každý den se kochám nádherným obrazem, samozřejmě zejména ve full HD :-) Nicméně i HD programy z kabelu (1080i) vypadají báječně. Mohu jen doporučit…

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil th0ca (bez ověření), 3. Červenec 2012 - 13:00

Obrázek uživatele th0ca

tak telka za 60k by mela mit pekny obraz, zejo :) Ty kraso… telka za 60k, no to mi ho podrz… za ty prachy by to melo umet i za cloveka chodit do prace .)

Re: Prodej LCD televizí poprvé poklesl

Vložil Dantys (bez ověření), 3. Červenec 2012 - 14:21

Obrázek uživatele Dantys

Před cca dvěma měsícema jsem za ní dal 70k :-D