Pro pár dolarů navíc (recenze Blu-ray)

vydáno 5. 10. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 4 komentáře

Tagy: A Fistful of Dollars, Blu-ray, film, For a few dollars more, Hodný, zlý a ošklivý, Il Buono, il brutto, il cattivo, MGM, Mondo, Per qualche dollaro in più, Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, The Good, the Bad and the Ugly

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) (Blu-ray)

Pro pár dolarů navíc je druhý z přelomové série tří spaghetti westernů, jež vynesly slávu režiséru Sergiu Leonemu a herci Clintu Eastwoodovi. Film představuje výrazný zlom také v rámci této série. Zpětně bývají tyto tři snímky souhrnně označovány jako „The Man with No Name Trilogy“.

První ze série, film Pro hrst dolarů (A Fistful of Dollars / Per un pugno di dollari), byl v mnoha ohledech zvláštní. Jednalo o zkoušku zcela nového žánru v rámci westernů, které byly do té doby spíše pohádkové – John Wayne a omalovánkové slečinky se potkávaly v komiksově groteskních saloonech idealizovaného Západu již desítky let.

Neoholený a lakonický anti-hrdina, kterého ve všech třech dílech výtečně vystřihl v té době v podstatě neznámý Clint Eastwood, jako by si dělal legraci z uhlazených Robertů Mitchumů, kteří s růžovými šátky kolem krku procházeli všemi těmi tuctovými westerny, jež vznikaly z 90 procent ve studiích před stále stejnou papírovou kulisou hvězdnatého nebe.

Syrový, nesentimentální a cynický Leone vtrhl se svým pojetím westernu na americkou i evropskou scénu jako Nirvana a grunge do zatuchlé pohody Rolling Stones. První film ze série, Pro hrst dolarů, je remake japonského filmu Jódžinbó od slavného Akiro Kurosawy a Leone si na něm vyzkoušel celou řadu postupů, které ve svých následujících dílech dovedl k dokonalosti.

O rok později následoval snímek Pro pár dolarů navíc, kde se ještě rozkoukával, ale v Hodný, zlý a ošklivý (recenze) už koncertoval a vytvořil dnes již klasický opus, který nemá obdoby. Dohromady tyto tři počiny tvoří jedinečnou filmovou podívanou, která divákům ukázala zcela nové, úchvatné provázání kamery, hudby a stylizace. Našlo by se jen málo moderních režisérů, kteří by mohli s čistým svědomím říct, že jim Sergio Leone a jeho spaghetti westerny neposloužili jako vzor či inspirace.

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965)

Prostřední film série je tedy vhodné chápat v tomto kontextu vývoje, ladění a poznávání. Díky úspěchu snímku Pro hrst dolarů si Sergio Leone mohl dovolit o poznání větší produkci a Clint Eastwood hrál s výrazně větším sebevědomím. Skladatel Ennio Morricone již nebyl v titulcích uveden pod pseudonymem jako v prvním filmu (to platí i pro některé herce).

Leone využil Pro pár dolarů navíc, aby vybrousil své později pověstné dlouhé záběry, extrémní detaily tváří, rychlé střihy a souhru s dalším originálním a podmanivým soundtrackem svého dlouholetého přítele Ennia Morriconeho. Ostatně, stojí za zmínku, že Morricone složil hudební doprovod ještě před začátkem natáčení a Leone si tuto hudbu pouštěl na place. Částečně to vysvětluje to, proč do příběhu hudba tak skvěle zapadá – ve skutečnosti totiž zapadá obraz do hudby.

Clint Eastwood se zabydlel v roli málomluvných drsňáků, kteří jen čas od času procedí mezi zuby sarkastickou poznámku – styl, který později bohatě zúročil v ikonických postavách jako Dirty Harry či Tulák z širých plání. Nezapomeňte si vychutnat Eastwoodovo uštěpačné „Bravo“ nebo chladnokrevné a přitom vtipné „Thought I was having trouble with my adding. It's all right now.“ – a pak kde se vzalo Eastwoodovo „Do I feel lucky? Well, do you, punk?“

Pro pár dolarů navíc využívá několik herců z předešlého snímku – zejména démonického padoucha, kterého si vychutnal italský herec Gian Maria Volonté, nelze přehlédnout. Ale představuje také nového hrdinu. Ten byl v dobových upoutávkách označován jako „Man in Black“ – dnes si již pod přezdívkou muž(i) v černém představíme něco docela jiného.

Man in Black byl zkušený westernový harcovník Lee Van Cleef. Herec, který měl tou dobou za sebou role v desítkách filmů, se dosud nikdy nepředstavil v hlavní roli. Po Pro pár dolarů navíc a Hodný, zlý a ošklivý jeho popularita prudce vzrostla a zejména v Evropě (nejvíce v Itálii) byl ještě dlouho poté obsazován do westernových filmů.

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965)

Dalo by se toho napsat mnoho o výjimečnosti, kvalitách a nepřeberném množství zvláštností tohoto filmu. Věřím však, že by to bylo nošení dříví do lesa. Pojďme se raději podívat, jak dopadla Blu-ray edice.

Blu-ray

Na trhu jsou k mání dvě poměrně dost odlišné Blu-ray verze. V ČR a vlastně ve všech zemích kromě Itálie je v prodeji verze od MGM. Italské vydavatelství Mondo však (podobně jako v případě Hodný, zlý a ošklivý) připravilo nový přepis.

Na rozdíl od zmiňovaného Hodný, zlý a ošklivý, kde verze od Mondo poměrně jednoznačně kvalitou přebíjí pokus z dílny MGM, v případě Pro pár dolarů navíc to není tak jednoznačné. Obě verze mají své klady a zápory a záleží na vkusu každého diváka, kterému zpracování dá přednost.

Zde se sluší uvést, že italská verze disponuje pouze italskou zvukovou stopou, což může být samo o sobě pro některé zájemce diskvalifikující faktor. (Česká verze obsahuje i český 5.1 dabing, který je fajn z hlediska překladu, ale zvukově neohromí.)

Protože se jedná o poměrně zásadní dílo a protože jsem se poučil z předchozí recenze filmu Hodný, zlý a ošklivý, u které jsem podcenil sběr materiálů, přiobjednal jsem si tentokrát pro účely recenze (a osobního potěšení) i italskou verzi.

Následuje tedy srovnání obou verzí. Jsem si vědom, že se mé závěry tak docela neshodují s některými, které lze najít v různých webových fórech, ale jak už jsem řekl: Záleží na každém jednotlivém divákovi, jak vnímá remasterovací zásahy.

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) - Blu-ray video bitrate

Mondo

Snad největší prohřešek italské verze je horší ořez – ačkoliv se nejedná o useknuté klobouky, při srovnání je jednoznačně patrné, že Italové z nějakého důvodu přistoupili k nezanedbatelnému seříznutí vrchního i spodního okraje snímků. Nevím, jestli to je dáno zdrojovým materiálem, nebo si to vynutily okolnosti při transferu. Velké mínus, bohužel.

Podobně nešťastné je využití DNR (digitální redukce šumu). Je to s podivem, ale Mondo se odhodlalo jít cestou DNR, ačkoliv jsem si jistý, že by naprostá většina fanoušků uvítala, kdyby tato technika vůbec do slovníku remasterovacích studií nepatřila. Na druhou stranu… ve srovnání s MGM…

Přejděme ke kladům. Italská verze je o 20 sekund delší, ale přiznávám, že jsem tu necelou půlminutku neidentifikoval. Ale především: Master, který vytvořila Cinetecca Bologna, má krásné barvy. Při skenování původních negativů, které posloužily jako zdroj, byly uplatněny úpravy barevnosti, ale velmi citlivě, takže je výsledek opravdu bezvadný. Obraz má také méně artefaktů.

A nakonec: Italská mono zvuková stopa je o dost povedenější než anglický prostorový mix. Bez srovnání bychom zvuku od MGM těžko mohli něco vyčítat, ale při poslechu hudby a zvukových efektů na italské stopě je zřejmé, že to je „ta pravá“. Bohužel jsou italské i dialogy.

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) - studio Mondo Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) - studio MGM

Srovnání obrazového přepisu studií Mondo a MGM. Náhledy odkazují na screenshoty v bezeztrátovém formátu PNG a rozlišení 1920×1080 bodů.

MGM

Verze od MGM má, jak jsem již naznačil, lepší ořez – obrazu je tam více. To je nepochybně plus. Další charakteristiky již tolik lichotivé nejsou. Jako první vás pravděpodobně praští do očí křiklavé umělé doostření. V některých chvílích to není na škodu a musím uznat, že se na to celkem dobře dívá. Ale často je uměle vyšroubovaná ostrost tak přehnaná, až to bolí.

Přináší to s sebou velkou spoustu rušivého a nepřirozeného zrna, které je – zejména v tmavých scénách – dosti příšerné. Na druhou stranu, doostření dává obrazu hloubku, která u verze od Mondo často chybí. Ač obrazově věrnější, Mondo občas působí velmi ploše a rozlitě. Tím se dostávám k ohavnému barevnému odstínu, který je podle mého názoru nejzásadnějším prokletím amerického přepisu.

Podle internetových zdrojů pochází obraz ze starého masteru, který vznikl v roce 2004 pro speciální edici DVD. Letmé srovnání tomu nasvědčuje. Chladný, zeleno-modravý nádech, jenž nám vnucuje MGM u filmu, který má být téměř celý prosluněný a zabarvený jako vyprahlá poušť, je neodpustitelný.

Jednu z debat o kladech a záporech obou verzí najdete např. zde: http://forum.blu-ray.com/…aro-piu.html – odtud také pocházejí srovnávací screenshoty.

Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965) Pro pár dolarů navíc (Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More, 1965)

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Pro pár dolarů navíc.

Bonusy

Úctyhodná várka bonusů (bez titulků) na českém/evropském/americkém vydáním potěší každého fandu. Téměř všechny bonusové materiály, včetně informativního a celkově povedeného komentáře, sestavil a připravil Christopher Freyling – známý filmový historik, nadšenec, sběratel a znalec děl Sergia Leoneho.

Jak už jsem řekl, jeho komentář je výborný. Freyling kombinuje vlastní postřehy s biografickými a filmařskými střípky informací a vaši pozornost si udrží po celý film bez jediného zaváhání. Tento komentář sám o sobě je dostatečný důvod pro koupi.

Další bonusy (kromě vcelku nezáživného útržku z rozhovoru s Clintem Eastwoodem) jsou asi již jen pro „die-hard“ fanoušky, kteří chtějí načerpat co nejvíce informací o všech možných aspektech vzniku a života tohoto díla (viz přehlídka filmových plakátů ze sbírky Ch. Freylinga nebo ubíjející, leč přesto zajímavý sestřih záběrů z natáčecích lokací – dříve a dnes).

Bontonfilm - logo

Blu-ray film Pro pár dolarů navíc k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pro pár dolarů navíc (recenze Blu-ray)

Vložil host (bez ověření), 6. Říjen 2010 - 19:39

Obrázek uživatele host

vynikající recenze, díky…

Re: Pro pár dolarů navíc (recenze Blu-ray)

Vložil Fantomas (bez ověření), 8. Říjen 2010 - 12:45

Obrázek uživatele Fantomas

Roberte, takze Leone, Morricone, Torvalds, Thompson a dalsi, mas zatracene dobry vkus. Ale mimochodem, vis ve kterem svem filmu se Leone sam mihnul?

Re: Pro pár dolarů navíc (recenze Blu-ray)

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 9. Říjen 2010 - 9:58

Obrázek uživatele Robert Krátký

Hmm, z hlavy nevím, ve kterém filmu měl Leone cameo. Ale v tomto recenzovaném (Pro pár dolarů navíc) je to on, kdo si před úvodními titulky pohvizduje, předtím než lovec odměn, který je mimo záběr, vystřelí na jezdce uprostřed pláně.

Re: Pro pár dolarů navíc (recenze Blu-ray)

Vložil Fantomas (bez ověření), 10. Říjen 2010 - 1:00

Obrázek uživatele Fantomas

Tenkrát v Americe.