Připravuje se BD-Live infocentrum

vydáno 17. 9. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Přehrávače, Ze světa

Tagy: BD-Live, BDLive.com, Blu-ray profil 2.0, Disney, film, RCDb, Related Content Database, Šípková Růženka, Sleeping Beauty

Technologie BD-Live konečně zažívá boom, většina studií už ho má povinné pro všechny své novinky, ostatní je budou brzy následovat (třeba Universal vydává BD-Live ready tituly, ale službu samotnou ještě spuštěnou nemá). V budoucnu by proto mohlo být obtížné sledovat všechny tituly ve sbírce, aby člověku neunikla nějaká novinka. Pokud totiž otevřete menu BD-Live disku po koupi, bude tam jen pár bonusů a trailerů na jiné filmy s tím, že další materiál se začne objevovat časem.

BD-Live - logo

Když ale máte ve sbírce třeba stovku disků, těžko budete po jednom všechny strkat do mechaniky, abyste se dozvěděli, zda se online objevilo něco zajímavého. BD-Live disky se načítají mnohem pomaleji, služba samotná vám pak zabere klidně i pět minut. To člověka ke kontrolování moc neinspiruje.

TIP: Nemáte úplně jasno v tom, co to BD-Live vlastně je? Pak si přečtěte článek Všechno co jste kdy chtěli vědět o Blu-ray profilech, ve kterém najdete odpověď na většinu otázek.

Přitom hollywoodským studiím jde právě o to, aby uživatelé disk vložili do mechaniky a zjistili, co se děje nového. Je to samozřejmě zajímavý prostor pro potenciální využití reklam, firmy prosazující Blu-ray do BD-Live vkládají možná až přehnaně velké naděje. Jednoho dne bude mít každý ve své sbírce tolik disků, že na zjišťování novinek v BD-Live menu každého z nich nebude mít čas.

Na to odpovídá RCDb (Related Content Database), což je jedna ze společností spolupracujících na vývoji BD-Live. Společně se Sun Microsystems brzy spustí novou webovou službu BDLive.com. O co se jedná?

Šípková Růženka (Sleeping Beauty, 1958)

Na BDLive.com by se měla objevit jakási sociální interaktivní služba, která bude sdružovat uživatele BD-Live disků. To pro nás není tak důležité jako další funkce, kterou by podobný komunitní server chtěl nabízet. Pokud se přihlásíte a vyplníte seznam disků ve vaší sbírce, BDLive.com vás bude (zřejmě formou emailů) upozorňovat na přítomnost nového materiálu právě na těch discích, které máte doma v poličce. Měla by tím stoupnout informovanost uživatelů, což ocení hlavně vášniví sběratelé prahnoucí po nových informacích.

Studiím se to hlavně kvůli výše zmíněnému moc nezamlouvá, ale je pravděpodobné, že se na tom budou časem podílet všechna. Prezident RCDb Zane Vella zároveň dodal, že momentálně se nám možná může zdát BD-Live technologie neatraktivní, ale vývojáři teprve začínají objevovat její skutečný potenciál.

V budoucnu by se měla interaktivita disku a množství dodatečných materiálů dostupných pouze online rozšiřovat. Fanoušci očekávají velké věci hlavně od Disneyho klasické animované Šípkové Růženky, která na trh přinese zatím nejvyspělejší BD-Live Blu-ray na trhu (viz článek Disney slibuje BD-Live pro všechny své filmy).

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře