Přelomový Tron a Tron: Legacy na Blu-ray

vydáno 2. 2. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: 3D, 3D Blu-ray, Blu-ray, Blu-ray 3D, Daft Punk, Disney, film, Pixar, TRON, Tron: Legacy

Tron (TRON, 1982) / Tron: Legacy (2010) - Blu-ray

Když se minulý rok začaly objevovat první ukázky na vizuální nálož jménem Tron: Legacy, málokterého filmového fanouška ponechaly klidným (ony se první začaly objevovat už rok předminulý, ale to byly především testovací záběry).

Těm, kteří se trochu vyznají v historii, pak samozřejmě neutekl ani důležitý fakt, že se jedná o sequel stařičkého Trona, trikového primáta, který před devětadvaceti lety oslňoval publikum jedněmi z prvních digitálních efektů vůbec (a který se mimo jiné zasloužil o vznik Pixaru!).

Původní Tron je opravdu hodně stará záležitost. Nejde ani tak o věk jako o fakt, že tehdejší trikové vizualizace vypadají nejen na dnešní poměry opravdu mizerně.

Své místo mezi historicky zásadními filmy si ale pozapomenutá jízda virtuálním světem vysloužila už dávno a tak se logicky chvilku poté, co se oznámilo datum premiéry sequelu, začalo mluvit o releasu původního filmu na formátu nové generace (on se Tron blbě shání i na DVD, na americkém Amazonu nebo na eBay vyjde zpravidla na $50 až $200!).

A vskutku, Tron se chystal dorazit na Blu-ray někdy v listopadu nebo prosinci 2010, aby se jeho HD premiéra křížila s kinopremiérou Legacy. Vzájemná reklama, funguje to vždycky (snad jedinou výjimkou, potvrzující pravidlo takového zvyku, byl Indiana Jones).

Jenže pak studio Disney udělalo pár testovacích projekcí kvůli případné obnovené kinopremiéře a zjistilo, že publikum na snímek reaguje opovržlivým smíchem. Jednoduše mu nedocházelo, z jakého období vlastně film je. A u Disneyho se začali bát, že by stařičký Tron mohl svému modernímu bratříčkovi udělat špatnou reklamu. Originál proto opět schovali do trezoru.

Teď už není čemu poškozovat pověst. Legacy totiž sice představilo zajímavé vizuály, těch se ale divák velmi snadno přejí a tak nezbývá nic než marný pokus o jakési poselství a libový soundtrack Daft Punk. Že to nestačí, dokázaly celosvětové tržby, které ani zdaleka nenaplnily představy producentů.

Ti sice počítali, že by krátce po druhém dílu natočili rovnou třetí, po slabých výsledcích od toho ale zřejmě sejde. Na Blu-ray edici Legacy by se tak mimo jiné mohl objevit plnohodnotný trailer na třetí film, který vlastně nikdy nevznikne (ukázka se právě proto, že se počítalo s úspěchem dvojky a tím pádem se vznikem trojky, točila už během natáčení Legacy).

A právě to je zatím asi jediný známý bonus, který se na Blu-ray objeví. Nic jiného zatím oficiálními ani neoficiálními kanály neprosáklo, víme jen, že by oba filmy měly vyjít v dubnu. A že jejich obaly budou pravděpodobně vypadat přibližně takhle:

Tron (TRON, 1982) - Blu-ray Tron: Legacy (2010) - Blu-ray

Legacy se samozřejmě dá počítat s tím, že titul vyjde jak ve 2D, tak ve 3D verzi i na Blu-ray (v nativním 3D ale točený nebyl, značná část je řešená konverzí… a vůbec, 3D filmu nijak extra nesluší, obzvlášť díky tomu, že jsou scény většinou velmi tmavé a aktivní i pasivní technologie ubírají obrazu na jasu).

Důležitá bude u Legacy také zvuková složka – bude to hlavně geniální soundtrack Daft Punk, který vám krví prožene adrenalin. V DTS-HD nebo Dolby True HD to bude pecka.

No a filmoví fajnšmekři se samozřejmě těší i na HD přepis prvního dílu. Studovat ve vysokém rozlišení přes dvacet let staré digitální triky, které vznikaly v době, kdy počítač o výkonu dnešní kalkulačky zabíral dvě místnosti, bude opravdu skvělý zážitek.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Tron: Uprising

Vložil kvok (bez ověření), 13. Březen 2011 - 16:54

Obrázek uživatele kvok

Třetí Tron jako film nebude, ale připravuje se původní seriál Disney XD Tron: Uprising o 10 dílech ve 2D animaci (část CGI). Viz http://en.wikipedia.org/…on:_Uprising