Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

vydáno 6. 1. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 7 komentářů

Tagy: Blu-ray, DVD, Lemonade Joe or the Horse Opera, Limonádový Joe aneb koňská opera

Limonádový Joe (Blu-ray) Limonádový Joe po dlouhých odkladech přicválal na Blu-ray a my mu rádi věnujeme pozornost. Zaprvé proto, že jde o majstrštyk, který se může s klidem dívat do očí americkým westernům, z nichž si dělá legraci. Zadruhé pak z toho důvodu, že rozdíl mezi Blu-ray a DVD je i přes řadu nedokonalostí propastný. Příprava recenze nám ale nějaký den zabere, a tak jsme pro vás připravili alespoň drobný „teaser“ v podobě porovnávačky filmexporťáckého „modrého disku“ a staršího DVD.

Jestli se něco příliš nezměnilo, je to výskyt škrábanců a nečistot v obrazu. Na statických screenshotech si jich sice asi nevšimnete, nicméně v pohybu je přehlédnout nelze, stejně jako jasového problikávání a slabší kresby černé, která se často slévá. Na druhou stranu, na Blu-ray je obraz podstatně ostřejší (byť s výkyvy), odkrývá více detailů a na rozdíl od DVD vypadá výrazně přirozeněji.

Pokud si pustíte DVD a hned po něm Blu-ray, všimnete si především toho, že DVD trpí přehnaným kontrastem, nadměrným jasem a přesaturovaností. To se Blučku daří poměrně dobře eliminovat. Barvy jsou nyní tlumené, ubylo i na kontrastu a obličeje herců konečně nejsou zanesené přepaly jako by jim do obličeje svítil půltucet reflektorů. Někomu sice může vadit, že v nočních scénách je obraz opravdu hodně tmavý, osobně však tuto změnu kvituji, neboť film nyní postrádá patinu „americké noci“ a opět působí životněji a reálněji.

Limonádový Joe - screenshot DVD (nahoře) a Blu-ray (dole)

Je zkrátka vidět, že si Filmexport dal na Limonádovém Joeovi záležet a pokusil se eliminovat alespoň nejvýraznější vady na kráse Lipského opusu. Bohužel, jak jsme psali v samostatném článku o situaci v českém restaurátorském byznysu, na víc (tj. důkladné odstranění nečistot a škrábanců, odstranění blikání, vyvážení ostrosti ve všech scénách…) už zřejmě nezbyly peníze, a tak nám nezbývá, než si Joea užít v podobě, která není dokonalá jako třeba Hoří, má panenko či Markéta Lazarová, ale rozhodně se ji vyplatí mít ve sbírce. Už jen proto, že původní DVD vedle ní vypadá jako sáčko z Háemka vedle obleku od Armaniho.

Další porovnávací screenshoty DVD a Blu-ray (pro plnou velikost v png rozklikněte) Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray) Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray)
Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray) Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray)

TIP: FullHD screenshoty v PNG najdete v našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray) Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray)
Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray) Limonádový Joe (DVD) Limonádový Joe (Blu-ray)
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Leden 2013 - 18:03

Obrázek uživatele Anonym

Obávám se, že pokud si to někdo nebude pouštět z půl metru snímek po snímku, tak těžko najde nějakou výhodu.

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil marko (bez ověření), 6. Leden 2013 - 18:35

Obrázek uživatele marko

tak skok oproti dvd je znacny, no co uz zas je to len o peniazoch, mam to aj tak objednane…

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil FmF (bez ověření), 6. Leden 2013 - 18:54

Obrázek uživatele FmF

Také jaksi nevidím důvod proč bych měl kupovat Blučko, snad jen bonusy by to mohli změnit.

Což mě přivádí k otázce – jsou tam vůbec nějaké?

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil kuchi (bez ověření), 6. Leden 2013 - 18:58

Obrázek uživatele kuchi

jen a pouze americká verze filmu + americké úvodní titulky (VHS rip – otřesná kvalita)

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil atlass (bez ověření), 7. Leden 2013 - 0:53

Obrázek uživatele atlass

dost nechapem preco bol problem preniest aspon tie bonusy na bluray ktore vysli na DVD. Iked aj na DVD je to bieda ale oproti bluray je to ovela lepsie – rozhovory, slovo historika, biografie a filmografie, pesnicky z filmu aj s notamy, propagacne materialy a pod. Mal som v umysle si tento film kupir aj na BD ale „len“ kvoli obrazu nevidim v tom zmysel, aspon umna.

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil slart (bez ověření), 7. Leden 2013 - 10:18

Obrázek uživatele slart

Na film jsem se díval před dvěma dny. Oproti DVD je to opravdu značný rozdíl (k lepšímu samozřejmě) a nedostatky jsou přesně popsané v článku. Je to škoda, ale na zážitku z této skvělé komedie to nic neubírá. Co se týče bonusů – snad bych to ani nenazýval bonusy. Jsou to dvě „jednorázovky“. Jsou ale docela zajímavé. Americká verze úvodních titulků je zajímavá především tím, kolik chyb ve jménech herců se tam vyskytuje. Připadá mi, že jména herců byla americkému distibutorovi diktována telefonicky a tím vzniklo tolik chyb :) Bohužel pravopisná chyba je i v informačním titulku uvádějícím tento bonus… Druhý „bonus“ jsou scény, které byly americkým distributorem vystřiženy. Zde mě překvapilo, že se to týkalo téměř všech písní. Ale také např. obou scén, kde byl vidět plakát s kresbou A. Lincolna nebo „střihové“ přestřelky mezi Joem a Hogo Fogem (Hogem Fogem?). Amíci byli dost ochuzeni :)

Také nechápu, proč se na blu-ray vydání nedostaly bonusy z DVD, aby na blu-ray bylo pokud možno vše. To by to stálo tolik navíc?

Re: Porovnávačka Limonádového Joea: Blu-ray vs. DVD

Vložil Psema (bez ověření), 7. Leden 2013 - 12:30

Obrázek uživatele Psema

Co mi psali z Filmexportu, prý by to ovlivnilo cenu disku v rámci stovek korun. Dost možná tam ale může hrát roli to, že s bonusy je DVD trochu zajímavý, což by v případě releasu všeho na Blu mohlo opadnout. Takovej jalovej pokus o double-dip, anebo už za tím chceme vidět až moc velkou konspiraci. :)