Podpora Blu-ray vypalování je na cestě do Windows

vydáno 25. 8. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma IT a software

Tagy: BD-R, BD-RE, Blu-ray, Feature Pack for Storage, HD DVD, herní konzole, Microsoft, válka formátů, vypalovačka, Windows, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Vista, Windows XP, Xbox 360

Microsoft - logo

Při použití software třetích stran není zápis na Blu-ray pod nejrozšířenějším operačním systémem žádný problém. Přímá podpora pro zápis na Blu-ray se teď chystá přímo do jádra Windows.

Na vypalování CD a DVD prostředky operačního systému si mnozí uživatelé zvykli – je to jednoduché, přímočaré a není třeba učit se ovládat žádný složitý software. V případě „modrých“ disků je ale situace jiná, Windows samotné je umí pouze číst. Možná se na tomto stavu podepsala prohra konkurenčního formátu vysokého rozlišení HD DVD, který Microsoft podporoval všemi prostředky včetně externí jednotky pro svou herní konzoli Xbox 360.

Faktem je, že jakmile se letos na jaře karty obrátily a Blu-ray definitivně vyhrálo válku formátů, obrátil i Microsoft. Steve Ballmer v březnu na konferenci MIX08 prohlásil, že budou podporovat formát Blu-ray takovým způsobem, který bude dávat smysl (viz Microsoft bude podporovat Blu-ray). Uplynulo téměř půl roku, externí HD DVD jednotka pro Xbox 360 mezitím vyhynula a stále se nic nedělo.

Windows Vista start button

Vývojáři Microsoftu ale nespali. Důkazem je čerstvě představená betaverze balíčku Feature Pack for Storage, který by měl Windows obohatit hned o tři zajímavé funkce, související s přístupem k datům. Pro nás je podstatné, že jednou z nich bude právě možnost zápisu na BD-R/RE disky, dostupná přímo jako služba operačního systému. Balíček je v současné době ve fázi testování, datum jeho dostupnosti pro širokou veřejnost zatím není známo. K dispozici by měl být zdarma pro Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 a 2008.

Klasické vypalovací programy o svou práci samozřejmě nepřijdou. I když budou Windows samy umět zapisovat na všechny dostupné druhy optických disků, zkušenější uživatelé dají vždy přednost podrobnému nastavení parametrů a možnosti ovlivnit všechny faktory procesu zápisu.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře