Počátek ve 3D bude. Ale bez Nolana...

vydáno 7. 3. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma 3D, Filmy | 1 komentář

Tagy: 3D, Casablanca, Clash of the Titans, film, IMAX, Inception, Počátek, Souboj titánů, Temný rytíř, The Dark Knight, Warner Bros.

Počátek (Inception, 2010) (Blu-ray)

Před pár dny jste se u nás mohli dočíst, že studio Warner Bros. chystá 3D verzi loňského Počátku, což se zdálo být spíše drbem než věrohodnou informací. O to víc, že za tímhle šprochem stál režisér Jonathan Liebesman, který má s majstrštykem Christophera Nolana společnou jen spolupráci se stejným studiem.

Pro to natočil do kin nyní mířící Světovou invazi: Bitvu o Los Angeles (proslýchá se, že je film jedna velká katastrofa) a rovněž pro něj natočí pokračování průšvihového, ale zatraceně výdělečného Souboje Titánů s názvem Wrath of the Titans (opětovně bez nativního 3D).

Jenže jak se nyní zdá, měl Liebesman pravdu. I když jen z části.

Studio totiž opravdu chystá převod Počátku do třetího rozměru (možná i pro případné znovuuvedení do kin – jeden nikdy neví), bude se však muset obejít bez základního tvůrčího kamene. Ano, tušíte správně. Christopher Nolan ukázal v tomhle případě studiu prostředníček a nehodlá se vědomě podílet na ničení vlastního uměleckého záměru.

Potvrdil to jeho dvorní kameraman a čerstvý oscarový laureát Wally Pfister (získal cenu právě za kameru k Počátku), jenž zároveň dodal, že sdílí režisérův názor a ani s ním nemůže studio při konverzi jakkoliv počítat. Prý se bude raději soustředit na vznik závěrečné kapitoly o strážci Gotham City.

V té hodlají s Nolanem opětovně využí i kolosální IMAX kamery, s nimiž si pravidelně hráli jak při poslední vzájemné spolupráci, tak při natáčení geniálního Temného rytíře (recenze), jehož „imaxové“ části jsou i na Blu-ray o stupeň výš, než zbytek filmu, točený na klasickou „pětatřicítku“.

The Dark Knight Rises totiž bude natočen a posléze promítán pouze ve 2D. Což je v době, kdy musí každý větší blockbuster kvůli navýšení cen vstupenek vyfasovat třetí rozměr, velmi sympatický krok.

Počátek (Inception, 2010)

Bohužel však také krok, který si může dovolit prakticky jen Nolan, jemuž nyní studio zobe z ruky. Dokázal totiž s originálním scénářem vydělat neskutečný balík peněz, řádně ohulit jak kritiky, tak řadové diváky, a ještě přihodil několik zlatých sošek slavného plešatce.

Nicméně skutečnost, že si studio může nakládat i s Nolanovými filmy podle vlastního uvážení (tzn. upravovat je bez přítomnosti tvůrců), je poměrně alarmující a lze si jen těžko domýšlet, jaké může mít podobná politika v budoucnu následky. Dočkáme se snad na Blu-ray i trojrozměrné Casablancy (o jejím stažení z oběhu a re-releasu příští rok jsme rovněž informovali)?

Osobně doufám, že ne, jelikož mi k vypálení zornic stačila už její barevná verze. Další zásahy placaté klasiky (a obecně filmy, jež byly natočeny „pouze“ ve 2D) skutečně nepotřebují.

Anebo máte jiný názor?

Související články a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Počátek ve 3D bude. Ale bez Nolana...

Vložil drax (bez ověření), 7. Březen 2011 - 20:21

Obrázek uživatele drax

naozaj totálna blbosť to dať do 3D!!!A naozaj si vážim názor Nolana na 3d …