PlayStationu Vita se začíná dařit

vydáno 29. 2. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony

Tagy: Nintendo, Nintendo 3DS, Nintendo Wii U, PlayStation, PS Vita, PSP, Sony, Vita, Wii, Wii U

PS Vita si odbyl premiéru na evropském, australském a americkém trhu a u Sony tak mají konečně důvod otevřít šampaňské. Zatímco čísla z japonského trhu totiž o Vánocích vykazovala rekordní propady a naznačovala slabé prodeje i ve zbytku světa, na konec se zdá, že se Sony i díky důrazné reklamní kampani podařil docela solidní debut.

Přestože se v Japonsku, kde se konzolím z rodiny PlayStationu většinou daří, prodalo od prosincového uvedení „pouhých“ 579 000 kusů, ve zbytku světa se jen během únorového uvedení prodalo 1 200 000 kusů hardwaru, kterážto čísla ještě podporuje 2.1 milionu prodaných her.

Pro Sony je to bez debat úspěch. Prodat 2.1 milionů her je umění i přes to, že je PS Vita rekordmanem v počtu herních titulů k datu uvedení hardwaru – Sony jich nabízí pětadvacet. A další desítky jich samozřejmě slibuje. Analytici i proto předpokládají, že by se Sony mohlo podařit za rok 2012 prodat 12.4 milionů PS Vita. To ale jen za předpokladu, že urychleně klesne cena, protože většina lidí považuje $250-$300 za značně přestřelenou.

PS Vita

Sony každopádně není jediná společnost, která slaví úspěchy. Nintendu se v Japonsku podařilo dosáhnout milníku: Nintendo 3DS se tam stalo nejrychleji prodávanou konzolí v historii. Po velice nepovedeném startu (který kazila také zbytečně vysoká cena) se podařilo během necelého roku prodat jen v Japonsku 5 000 000 kusů. Nic to ale nezměnilo na tom, že Nintendo vykázalo poprvé ve své historii ztráty – jistě v tom mělo prsty i snížení ceny z $250 na $170.

Nintendo před sebou má vůbec krušnou cestu. Zatímco Nintendo Wii je ohromný celosvětový hit, předpokládá se, že s Nintendem Wii U společnost moc velký úspěch nesklidí. Odborná i laická veřejnost proto začíná po Nintendu vyžadovat, aby začalo zveřejňovat své populární herní tituly také na mobilních platformách, tedy na iPhonech, iPadech a telefonech a tabletech s Androidem. Hry jako Super Mario Land, Pokémon, Mario Kart a desítky dalších by se jistě staly ohromnými hity.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře