PlayStation Now: Sony startuje streamování her nejen na PS4! (CES)

vydáno 9. 1. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma IT a software, Ze světa

Tagy: Gaikai, herní konzole, hry, konzole nové generace, next-gen, PlayStation, Playstation 4, Playstation Now, PS Now, streaming

Skvělou zprávu si pro své fanoušky na CES připravila společnost Sony. Ta sice s velkou pompou uvedla ještě před koncem roku velice úspěšný PlayStation 4, rozhodně však neusíná na vavřínech a hodlá i nadále plnit tajná přání mnoha hráčů. Mimo jiné zpětnou kompatibilitu se staršími hrami, jíž PS4 v základu bohužel vůbec nenabízí a PS3 ji zvládala pouze u modelu první generace.

Nyní se ovšem zdá, že se zpětné kompatibilitě alespoň oklikou svítá na lepší časy, Sony totiž oznámila PlayStation Now, službu založenou na technologii Gaikai, jež umožňuje streamování herních titulů skrze cloudové úložiště. Potenciální hráč pak musí vlastnit buď konzoli, anebo PS Vita, účet u PlayStationu a samozřejmě být lognutý do PS Now, kde si zvolí z bohatého katalogu PS3 her a v budoucnu i starších klasik z PS2 a PSX.

Sony PlayStation Now spouští v beta verzi již nyní (na CES je stánek, kde si mohou zájemci hraní skrze cloud úspěšně ozkoušet mimo jiné na The Last of Us či Beyond: Two Souls), okolo léta by však měla služba naplno začít pracovat ve Spojených státech. Evropský termín bohužel úplně jasný není. Jak totiž uvádí PlayStation Blog, množství providerů a rozdíly v připojeních jsou v evropských zemích obrovské, a tak zabere nějaký čas, než dojde k optimálnímu odladění a služba bude moci odstartovat i na nejstarším kontinentu.

Dobrou zprávou nicméně je, že nejzazší termín je za dva roky (Sony se bude jistě snažit o rychlejší postup) a již nyní je známo, že k solidnímu fungování PS Now potřebujete internet s rychlostí připojení 5MB/s. A pokud váš internet poleví, nemusíte se bát, že automaticky ztratíte odehraná data. Ta se přes cloud průběžně ukládají a pokud internetový signál zeslábne pod vyžadovanou úroveň, nejprve se sníží rozlišení, než že by služba regulérně spadla.

Hry z PS3 si nyní zahrajete i na PS Vita

Výhodou PS Now je rovněž jeho variabilita hracích zařízení. Hrát totiž půjde téměř na všem. Nejen na nejnovějším PlayStationu a přidruženém handheldu PS Vita. Na své si mají v brzké době přijít i majitelé tabletů, mobilních telefonů a BRAVIA televizí (a v nespecifikované budoucnosti i majitelé přístrojů jiných značek). Ovládání jednotlivých her pak zajistí tradičně Dualshocky 3 a 4. Podle toho, jakou generací ovladače hráč zrovna disponuje.

Za PlayStation Now se logicky bude platit nějaká forma poplatku. Zkušební verze her však půjde hrát zadarmo, přičemž koupi půjde řešit buď individuálně, anebo skrze dlouhodobější předplatné. Bude ovšem zajímavé sledovat, jaké výhody budou mít kupříkladu předplatitelé PS Plus, kteří by mohli mít i tuto službu zprovozněnou zadarmo.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře