PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

vydáno 9. 6. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Přehrávače | 13 komentářů

Tagy: BD-Live, Blu-ray, DivX, Dolby TrueHD, DTS-HD, DualShock 3, DVD, firmware, HD DVD, herní konzole, Microsoft, Nintendo, PlayStation 3, PlayStation Store, PlayTV, přehrávač, PS3, SIXAXIS, Sony, upscaling, válka formátů, Wii, Xbox 360, Xbox Live, XMB

Zanedlouho bude herní konzole Sony PS3 slavit dva roky, u nás ji můžete koupit už patnáct měsíců. Zdá se, že je na čase trochu se poohlédnout, zavzpomínat na krušné začátky a nakouknout do budoucnosti.

Sony PlayStation 3

Jestliže v listopadu 2006 vyčítali uživatelé i veřejnost společnosti Sony, že vypustila na trh nedodělaný produkt (analogie s Blu-ray disky je přitom rozhodně na místě), dnes už je všechno jinak. Sony se za těch několik měsíců v mnohém polepšila, uvědomila si, na jakou skupinu uživatelů se zaměřit a tomu také přizpůsobila svou další politiku.

Při startu PS3 se mluvilo o dvou přístrojích – o Blu-ray přehrávači a herní konzoli – svým způsobem zvlášť, jako by obě tyto funkce ani nepatřily k sobě. To už ale neplatí a PlayStation 3 není jen herní zařízení nebo přehrávač, ale plnohodnotné multimediální centrum, které toho bez kompromisů umí daleko víc. Sony si je vědoma hardwarové síly, kterou PSko dostalo pod kapotu a nebojí se jí využít.

Každý začátek je těžký

Když před rokem fanoušek zašel do obchodu a koupil v bundlu 60 GB verzi PS3 se dvěma SIXAXIS ovladači a dvěma hrami navíc (Resistance: Fall of Men a MotorStorm), dostal bezpochyby výborný kus hardwaru:

  • měl by „vydržet“ 10 let, než ho plně nahradí další verze
  • je to celkem schopný přehrávač BD, který na rozdíl od stand-alone playerů nemá problém s dobou načítání
  • z herního hlediska přístroj nabízí ohromný výkon, který dosud nebyl plně využit
  • dá se připojit k internetu, což přináší spoustu výhod:
    • plnohodnotný internetový prohlížeč
    • možnost pohodlných firmware updatů
    • díky PS-Store mají uživatelé přístup k hromadě herních dem a videí

Výčet pozitiv zní sice dobře, přijetí s otevřenou náručí se ale PlayStation 3 tehdy rozhodně nedočkal. Právě naopak – kritika ho strhala, za co jen mohla. PS-Store bylo v porovnání s konkurenčním Xbox Live skoro k smíchu, s omezenými online možnostmi jak z hlediska herního, tak uživatelského. PS3 také mělo velmi slabou softwarovou podporu, na trhu prostě nebyly žádné zajímavé a kvalitní hry.

Sony naslibovala hory-doly, ale na scénu se dostavila skoro s prázdnou. PlayStation Home (virtuální 3D svět, ne nepodobný známému Second Life) je stále v nedohlednu a jeho odkládání už před rokem přestalo všechny bavit, stejně jako zdržení velkých herních titulů – například Killzone má zpoždění už rok a půl. Blu-ray bojovalo s HD DVD (viz válka formátů), navíc byl samotný formát technicky stále nedodělaný. Slíbený uživatelský komfort také nebyl žádná sláva a jako multimediální centrum PlayStation bojoval se značnou omezeností.

Konzole především

PS3 zůstává hlavně díky slávě svých předchůdců v první řadě herní konzolí a u her proto také začneme. V době svého releasu bylo PSko jednak nejlevnějším Blu-ray přehrávačem na straně jedné, na té druhé ale také nejmizernější herní konzolí. To bylo způsobeno dvěma faktory – špatným výběrem exkluzivních titulů a nedokonalostí PS-Store. Během roku a půl se toho ale hodně změnilo a dnes už se dá mluvit pouze v superlativech.

Exkluzivní herní tituly se směle vyrovnají konkurenci a vlastně lze říct, že na rozdíl od Xboxu 360 sáhli v Sony po mnohem zajímavějších titulech: The Eye of Judgment, Uncharted, Gran Turismo 5 (Prologue), Heavenly Sword, Metal Gear Solid 4, Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction nebo Warhawk, další hromada je pak na cestě: LittleBigPlanet, Killzone 2, Uncharted 2, Resistance 2, Final Fantasy XIII, Driver, Motorstorm 2, God of War 3, Tekken 6, Eight Days… Výčet her naznačuje, že PlayStation dokázal pokrýt mnohem širší herní spektrum než Xbox, který je přece jen nejsilnější v kramflecích ve first-person střílečkách.

Nový obchod PlayStation Store Nový obchod PlayStation Store

Online podpora se také v mnohém zlepšila a dalších novinek podle všeho dočkáme už v příštím FW updatu, který by měl přinést například hráčské komunity. PS-Store se nedávno dočkalo kompletního redesignu a zjednodušení a dá se v něm nalézt řada exkluzivních herních titulů, které jinde k sehnání nejsou. Navíc lze odtamtud stahovat i plné hry, což Xbox Live díky omezené velikosti souborů neumožňuje. A nezapomeňme na to nejdůležitější – na rozdíl od konkurence je PS-Store zdarma!

Jak jinak zakončit herní část, než zmínkou o legendárním ovladači Dual Shock 3, který nakonec zřejmě nahradí SIXAXIS. I když to původně nebylo v plánu, hlas davu zavelel jasně.

Média nejsou problém

Dalších znatelných změn se PlayStation 3 dočkal také v oblasti přehrávání médií. Přístroj díky novým firmwarům postupně získal snad na všechny potřebné funkce, které od multimediálního centra vyžadujete – od titulků přes tvorbu rozsáhlých playlistů až po DivX certifikaci, problémy nedělá ani přehrávání z USB zařízení nebo streamování souborů přes Wi-Fi z okolních počítačů. Ovládací XMB menu je navíc díky animovaným náhledovým ikonkám jako stvořené pro orientaci v rozsáhlých sbírkách videí.

Mezi zásadní funkce všehoschopného multimediálního všeuměla dále patří upscaling DVD až na plné rozlišení 1080p a pokročilé postprodukční úpravy obrazu on-air – například hardwarově nesmírně náročné Mosquito Noise Reduction, tedy zbavení videa nepříjemných kompresních artefaktů.

Prohlížení fotografií a poslech hudební souborů z dalších externích zařízení je samozřejmostí. Jen škoda, že při přehrávání hudby nelze pracovat s ekvalizérem. Nějaké další námitky? Zas tak moc jich není.

Blu-ray na vzestupu

Na řadě je naše nejoblíbenější téma, tedy přehrávání Full HD videa z Blu-ray disků. Jak už bylo řečeno, nálepku „nejlevnější BD přehrávač“ PSko dostalo hned při svém uvedení. Teď už tomu tak sice není, na trhu se mezitím objevily ještě levnější varianty, faktem ale je, že PS3 zůstává tím nejvybavenějším přehrávačem.

Blu-ray technologie letos v únoru vyhrála válku HD formátů (bezpochyby právě díky této herní konzoli) a byla také dokončena specifikace takzvaných Blu-ray profilů (1.0, 1.1 a především 2.0 alias BD-Live). PlayStation 3 byl první (viz Nový firmware pro PlayStation 3: BD-Live) a na dlouhou dobu také jediný přístroj, který se s BD-Live disky dokázal úspěšně poprat, čímž Sony potvrdila, jak je její konzole „future-proof“.

DTS-HD Master Audio - logo

Fanoušky špičkového domácího kina o něco později potěšila kromě Dolby TrueHD i podpora DTS-HD (High ResolutionMaster Audio) zvukových stop, díky čemuž je seznam podporovaných audio kodeků zcela kompletní (byť jen interním decodingem do LPCM, přímý bitstream není možný). Tohle všechno PlayStationu nahrává do karet.

Na druhou stranu ti, kteří měli možnost srovnání s jiným Blu-ray přehrávačem, tvrdí, že PSko podává o něco méně ostrý obraz a jeho práce se zvukem patří ke slabšímu průměru.

Budoucnost patří PS3

Formát Blu-ray zvítězil nad konkurenčním HD DVD a teď ho čeká těžká bitva s DVD, o PS3 by se dalo říct to samé – jeho úhlavním nepřítelem bude Xbox společnosti Microsoft. Stále je tu spousta věcí k dohánění a vylepšování, od online podpory po uživatelskou přívětivost.

Na internetu se ale objevují prognózy, které vůbec poprvé začínají v širším měřítku mluvit ve prospěch konzole od Sony. Sice v delším časovém horizontu (tří až čtyř let), to už je ale bezpředmětné. Přístroj byl totiž nedávno konečně „odpojen z kapaček“, což znamená, že Sony už z vlastních peněz nedotuje každý vyrobený model.

Samozřejmě je tu ještě Nintendo a jeho neporazitelné Wii, to si ale šlape svou vlastní cestou a PSku ani Xboxu do zelí neleze.

Stále se ale čeká na uvedení služby Home a někteří se také nemůžou dočkat externího set-top-boxu PlayTV, který se postará o příjem i záznam digitálního vysílání – a to dokonce v HD rozlišení! Nezapomeňme ani na úžasnou spolupráci s kapesní konzolí PSP, se kterou se můžete kdekoliv na světě připojit k internetu, na dálku zapnout doma postavený PlayStation 3 a sledovat z něj filmy nebo poslouchat hudbu (a později samozřejmě ovládat a sledovat PlayTV…).

Blu-ray Disc logo

Je toho ještě dost, co se z PS3 dá vymáčknout a Sony jistě nebude usínat na vavřínech, minimálně tento rok nás čeká ještě ohromné množství novinek (vše z výše zmíněného se opravdu chystá). Ne nadarmo se říká, že rok 2008 bude patřit Blu-ray a PlayStationu.

Teď to tak možná ještě nevypadá, ale jen si počkejte na vánoční sezónu. Po té bude všechno jinak.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil bloodik (bez ověření), 10. Červen 2008 - 16:52

Obrázek uživatele bloodik

Jan poznamka … kdyz jsem si to tak precetl, tak zaver je jednoduchy … nic se nezmenilo … protoze vase nejcastejsi slovo v clanku je „bude“ … bude vydano, bude updatovano, bude vyrobeno, bude vylepseno, bude xmb, bude liveTV … takze , kolem a dokola, stale jako na pocatku pouze sliby a odklady, ktere jsou na poradu kazdeho dne. Prakticky totiz neni den, aby Sony neco neodlozilo. Tomu zmena nerikam.

P.S. Xbox marketplace je zadarmo, stejne jako PS Store … a nektere veci na Xbox Marketplace jsou za penize, stejne jako na PS Store … takze slovicko „narozdil“ bych asi vypustil.
P.S.2 Ano, mam Xbox, ale take ano, mam PS3 … ani na jedno si nestezuji a oboji me bavi … nicmene se mi zda, ze vy mate jen tu PS3 … mate totiz na PS3, mirne receno, velmi nekriticky pohled ;-)

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil st39.6 (bez ověření), 10. Červen 2008 - 18:02

Obrázek uživatele st39.6

zmenilo se vsechno, co jsem napsal ze se zmenilo. „bude“ plati pro home, xmb ig a playtv. vsechny tri prijdou tento rok, jistotu nikdo nema jen u home (a kdybych byl joo anti-xboxar, tak bych rekl, ze microsoft nemuze rict ani to „bude“, ponevadz nic podobneho nenabidne) clanek je jen o vyctu veci, ktere za ty dva roky prisly a v souvislosti s tim logicky i veci, ktere se chystaji. je jich vic nez dost, zvlast v porovnani se stavem, ktery byl v roce 2006. neni to o kritickem/nekritickem pohledu, jen o tom, co je jinak.

ad p.s. – mktpl je stejne jako store zdarma, ano, ale aby si clovek zahral, musi zaplatit live. u psn nic takoveho potreba neni, procez obe sluzby automaticky slucuji a chybne je srovnavam s livem. za to se samozrejme omlouvam. mel jsem rict hned na zacatku, ze si microsoft nechava platit jen za tu potrebnejsi sluzbu :)

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil bloodik (bez ověření), 11. Červen 2008 - 9:27

Obrázek uživatele bloodik

„vsechny tri prijdou tento rok“ … tak tento optimismus Vam zavidim … ja mam se Sony a jejich sliby za ty dva roky, co mam PS3 (z US, abych nebyl chytan za slovo), zkusenosti jine, takze jsem spis realista, Sony me vylecilo … :) Co se tyce inovaci, zatim se Sony stale jen snazi okopirovat to dobre, co Microsoft s Xboxem vymyslel, tedy Marketplace, Live, XMB, streamovani, podpora divx, hd videa … a ani to se jim zatim nepodarilo na uroven MS. Ale snazi se, to jim nelze uprit, nicmene porad jsou jeste ti druzi. Jedine co PS3 muze pomoci (a 100% pomuze) dostat se pred Xbox, je pritomnost BD mechaniky a tedy pouziti jako BD prehravace. Jen musi doufat, ze bude schopna drzet cenu se stale se zlevnujicimi standalone BD prehravaci. Jinak Xbox nikdy nedozene, rocni naskok (zpusobeny neschopnosti Sony uvest PS3 tak jak puvodne chtela (jak prekvapive)) je prilis veliky a co se tyce her, vetsina je v soucasne dobe multiplatformova a exluzivnich titulu je pomalu, navic vetsina z nich stale jen ve velkohubych prohlasenich a v oznamenich o odkladu.
Takze … je docela mozne, ze PS3 jednou X360 dozene, ale jednoduche to mit nebude. Obzvlast, pokud Sony nezmeni politiku „co muzeme odlozit, odlozime, co nemuzeme, odlozime taky“. Kazdopadne se asi shodneme na tom, ze je velmi dobre, ze tu jsou dve rovnocene herni konzole a jedna druhou se snazi trumfnout … na tom muzeme vydelat jedine my, uzivatele.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil sevo191 (bez ověření), 11. Červen 2008 - 12:54

Obrázek uživatele sevo191

presne tak ako vravi bloodik ps3 ma store uplne v plienkach oproti xboxovemu marktplace a co sa tika ps3 mam ju uz pomali 2 roky je velmi kvalitna, hlavne som si ju kupil kvoli BD a samozrejme zopar hram, ale hry vedu zatial na xboxe. Livetv ci PlayTv ma mat aj X-ko pod nazvom IPtv.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil d.f.h, 11. Červen 2008 - 13:06

Obrázek uživatele d.f.h

Malá technická – IPtv pro Xbox 360 jsem sice na vlastní oči neviděl, ale už podle názvu to bude něco úplně jiného, než PlayTV pro PS3.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil Olda (bez ověření), 11. Červen 2008 - 13:52

Obrázek uživatele Olda

Článek mi příjde hodně neseriozní a sloužící jako reklama PS3. Jestliže chci psát o srovnávání konzolí, měl bych vyzkoušet obě. Z článku je ovšem patrné, že autor měl možnost seznámit se pouze s PS3. Zvláštní mi připadne jmenovat exkluzivní tituly, které byly pouze ohlášeny a vyjdou třeba až příští rok – GOW3, aktuálně zrušené Eight Days.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil st39.6 (bez ověření), 11. Červen 2008 - 16:00

Obrázek uživatele st39.6

tak jeste jednou – v tom clanku neprobehlo jedine srovnani konzoli, je to pouze vycet pozitiv, ktera se objevila na playstationu a kdyz uz se mluvilo o online sluzbach, padlo slovo pouze o cenach, kvalitu nesrovnavam ad DivX > Xbox nema plnohodnotnou DivX certifikaci ad PlayTV > jak rika d.f.h, IPtv je jina forma sluzby

bloodik > sony bohuzel dalsi zlevnovani v blizkem casovem horizontu nechysta, a to ani pres dalsi snizovani vyrobnich nakladu :/ nejak ty penize nahrabat musej ;)

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil xboxman (bez ověření), 26. Červenec 2008 - 16:02

Obrázek uživatele xboxman

mno hezky si to tu vyčítáte ale v první řadě si musíte uvědomit jednu věc ..konzole sony PS2 je tu už deset let a stále se dobře prodává cca 120milionu prodaných kusu …Takže hlavní konkurent konzole sony PS3 je hlavně její PS2 a srovnávat tu xbox a PS3 je přeci jen rozdíl

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil d.f.h, 26. Červenec 2008 - 17:32

Obrázek uživatele d.f.h

To je svatá pravda.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil xboxman (bez ověření), 27. Červenec 2008 - 23:24

Obrázek uživatele xboxman

pardon oprava ale je to pres 140milionu prodanýych ps2 jek

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil Martysta (bez ověření), 29. Říjen 2008 - 14:42

Obrázek uživatele Martysta

Dobrý den, docela mě pobavilo vytučněné tvrzení, že PS3 je plnohodnotné multimediální centrum. To totiž PS3 není. No možná tak trochu je ale… Divx vám sice přehraje, ale rozhodně ne tak úsporně jako kterýkoli přehrávač :-)(elektroměr se točí jako o život). To samé platí pro DVD. Osobně jsem si PS3 kupoval kvůli filmům ve vysokém rozlišení. A nastal první a velmi zásadní problém – mkv soubory. Jen pro to abych se na film podíval ho musím kovertovat a popřípadě dělit a titulky lze do obrazu dát pouze a jen natvrdo :-). No a ti kteří vědí o čem mluvím mi jistě dají za pravdu, že to není postup, který uživateli zabere deset minut. No tak to je teda multi-mediální centrum jako fík. Chtěl bych podotknout, že jsem bývalým majitelem xboxu360. Bývalým říkám proto, že tento kus hardwaru se v mém bytě velmi důvěrně seznámil se stěnou, protože potom co se potřetí objevil RRoD, to už moje nervy nevydržely a konzole vzala jednu o zeď. Do PS3 jsem vkládal naděje, je to dobrá konzole, ale postavil jsem si docela dobrý HTPC, takže na PS3 padá prach. Opravte prosím pojem plnohodnotné multimediální centrum. PS3 něčím takovým opravdu není.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil d.f.h, 29. Říjen 2008 - 14:57

Obrázek uživatele d.f.h

Pokud není, tak bude, resp. může být. Je to jen počítač, záleží na software – tedy v tomto případě firmware. A ten se stále vyvíjí.

Re: PlayStation 3: hvězda, která stále stoupá

Vložil Raven (bez ověření), 26. Červen 2009 - 20:30

Obrázek uživatele Raven

Tak a máme tu rok 2009. Co všechno se změnilo? PS3 dosáhla velkých vylepšení díky stále novým firmwarum, ale hlavně co se týče her, tak dohnala XBOX 360, ne li v některých titulech např. Killzone, Metal gear solid 4, Resistance 2 atd. překonala. Na počátku měla PS3 oproti XBOX 360 problémy s optimalizací např. Call of duty 3 mělo na PS3 trochu horší textury a nestabilní framerate. V roce 2008 vznikl velký spor díky GTA 4. Neustále se srovnávala PS3 a XBOX 360 verze. Na PS3 bylo GTA sice v menším rozlišení, ale nabídlo poněkud sytější barvy a post procesing. Verze pro XBOX 360 byla ostřejší a o něco detailnější v texturách postav, ale tak trochu vybledlá. Framerate byl tak nějak stejný(narozdíl od PC, kde jsou největší problémy díky vysokým HW požadavkům, takže ne každý si na PC zahraje GTA s takovou plynulostí, jako na konzolích. Jinak jsem zkoumal hry, které v poslední době vyšli na obě platformy a můžu s klidným svědomím říct, že jsou téměř identické. U mě bude vždy na prvním místě PS3. U té mě nečeká red ring of death a naprosto pro mě nepřehledné menu a hlučnost srovnatelnou s fénem. Jediná výhoda XBOXu 360 je, že je pro něj více titulů díky delší existenci.