Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (recenze Blu-ray)

vydáno 22. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 4 komentáře

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Ostrov hrdlořezů, Pirates of the Caribbean, Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, Piráti z Karibiku, Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly, Skála, VC-1

Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

Každá generace, v podstatě každé desetiletí, má svůj filmový kult, svou sérii. Původní Hvězdné války, Indiana Jones, Vetřelec + Vetřelci, Terminátor, Rocky, Rambo (recenze), trilogie Kmotr… My máme to štěstí, že žijeme a chodíme do kina v době Matrixu, Pána prstenů, X-Menů, Spider-Mana (recenze), restartovaného Batmana – a Pirátů z Karibiku.

Mnoho filmů vzniklo podle knih, povídek, komiksů či jiných filmů, ale jen málokterý podle zábavní atrakce. Navíc podle pirátské! Disneyland, to je to kouzelné slůvko. Už více než čtyřicet let v rámci něj funguje animatronická efektní „jízda“ Pirates of the Caribbean, poslední uzavřená instalace, na které se podílel sám Walt Disney.

Až do roku 2003 si nikdo nedokázal představit, že by podle něčeho takového mohla vzniknout celosvětově veleúspěšná filmová série, která dokázala vrátit mezi diváky žánr pirátského dobrodružství. Ten se během minulého století sice těšil střídavé oblibě (několika zpracování se dočkal například Stevensonův Ostrov pokladů nebo Sindibádovy příběhy), ale postupně upadal a v roce 1995 ho definitivně potopil vpravdě rekordní kasovní neúspěch snímku Ostrov hrdlořezů.

Po pravdě řečeno, první scénář na motivy atrakce Piráti z Karibiku začal vznikat právě v devadesátých letech, ale producent Jerry Bruckheimer tehdy velmi moudře usoudil, že na něj vzhledem k výše zmíněným skutečnostem opravdu není pravá chvíle. Ta nastala až v roce 2002, kdy byl projekt schválen a režie svěřena do té doby nepříliš „velkofilmovému“ Gore Verbinskému (Mexičan, Kruh – americký remake).

Ten se chopil příležitosti, angažoval Johnnyho Deppa, Keiru Knightley, Orlanda Blooma, Geoffreye Rushe a pustil se do filmu, kterému studio už předem nedávalo velké naděje. Bruckheimer ovšem už mnohokrát prokázal ten správný producentský čich a strefil se i tentokrát: Dobrodružství Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly se naprosto nečekaně stalo čtvrtým nejvýdělečnějším filmem roku 2003, což byl v silné konkurenci doslova zázrak.

Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

Co způsobilo takový úspěch dějově vlastně velmi řídkého a celkově schematického příběhu? Hvězdné obsazení a nadprůměrné výkony všech zúčastněných? Velkolepá výprava? Atraktivní prostředí, okořeněné mysteriozním nádechem? Dokonalé vizuální efekty? Geniální hudba, skvělá režie a přesný střih? Ano, to všechno dohromady spolu s vhodným načasováním. Trh prostě zase jednou dostal to, co chtěl a potřeboval.

Typickou letní oddechovou podívanou, u které je možné na dvě a půl (!) hodiny vypnout mozek a nechat se unášet příjemně nekomplikovaným dějem, plným zábavných i charismatických postav, několika temnějších momentů, staromódních lodních bitev, šermířských soubojů a – samozřejmě – i milostné linie, která prostě nesmí nikdy chybět.

Elizabeth Swann (Keira Knightley) se ve dvanácti letech stane svědkem pirátského útoku, během kterého zachrání chlapce Willa Turnera (Orlando Bloom) a získá tajemný zlatý medailon. Ten se o devět let později náhodou dotkne mořské hladiny a obrátí tak na sebe pozornost děsivého piráta Barbossy (Geoffrey Rush), kapitána legendární lodi Černá perla.

Barbossa ovšem není jediný, kdo má o medailon z ne zcela jasných důvodů zájem. Věci se začnou komplikovat, když je Elizabeth unesena a po jejích stopách se vydává jak její otec guvernér s loďstvem, tak i už dospělý Will Turner (milostná linie, vzpomínáte?) a poněkud excentrický pirát Jack Sparrow (Johnny Depp), kterého mají všichni za blázna. A kterému Barbossa během vzpoury ukradl jeho Černou perlu.

Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

Všichni se postupně stále více zaplétají do velkolepého mořského dobrodružství, v jehož středu je magická truhla plná zlata Aztéků, boj o nesmrtelnost, přežití i vládu nad Černou perlou. To vše za už zmíněných efektních soubojů muže proti muži (případně ženě), dramatických přepadení a únosů, odhalení překvapivého faktu o pirátské krvi a v neposlední řadě také lehce humorných situací.

Je až neuvěřitelné, jak skvělé podávají všichni zúčastnění herci výkony v tak – dalo by se říct – mainstreamovém a vykalkulovaném snímku. Johnny Depp v takovém druhu velkofilmu do té doby nikdy nehrál, ale svou roli si vyloženě užívá a jeho Jack Sparrow je bez debaty maskotem celé série.

Keira Knightley se po zajímavém sportovním dramatu Blafuj jako Beckham předvedla v naprosto odlišném světle a je radost se na ni dívat, ať už si zlí jazykové tvrdí o jejím poprsí co chtějí (například že neexistuje, což je samozřejmě lež – jak všichni víme, stačí pořádně utažený korzet).

Divadelní matador Geoffrey Rush je jako kapitán Barbossa k nepoznání a s vřeštivou opicí na rameně dostatečně odporný na to, aby si ho člověk během filmu stačil i přes jeho „drobné chybky“ zamilovat. Charismatický Jonatham Pryce, mimochodem velký idol právě Johnnyho Deppa, předvede v roli guvernéra Swanna geniální etudu s (ne)mrtvou pirátskou paží a celkově je prostě k sežrání.

Tohle všechno povyšuje první Piráty z Karibiku na něco víc, než jen tupou letní zábavu, jakých se horkého léta roku 2003 urodily desítky. Černá perla je filmem, který nemá šanci zapadnout. Prostě vám to nedovolí. Johoho, ať teče rum!

Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

Technické provedení

Středoevropské Blu-ray vydání, které u nás distribuuje společnost Forum Home Entertainment, má šanci stát se světovým unikátem. Je to totiž asi poprvé (a možná i naposledy), kdy máme s českou jazykovou výbavou k dispozici po technické stránce lepší edici, než kdekoliv jinde na světě.

Prokletí Černé perly vyšlo ve vysokém rozlišení v regionech A (USA) i B (Velká Británie, Německo) už v roce 2007 a pak ještě o dva roky později v rámci celé trilogie. Vždy se jednalo o MPEG-4 AVC obraz a PCM 5.1 zvuk, přičemž obojí patřilo k naprosté špičce. Na našem vydání je obraz jako VC-1 a zvuk DTS-HD Master Audio 5.1 ES, což je – pokud je to vůbec možné – ještě lepší.

Video o velikosti více než 21 GB disponuje datovým tokem 21 Mbps a je bez debaty dokonalé. Prostě dechberoucí. V podstatě neexistuje hraný (tzn. počítačem kompletně neanimovaný) snímek, který by na Blu-ray poskytoval lepší obraz. Na první Piráty z Karibiku nemá po této stránce ani Temný rytíř, Já, robot nebo cokoliv jiného – snad jedině Baraka, to je ovšem dokument a navíc se mu dostalo zatím nejdokonalejšího masteringu v rozlišení 8K.

Neuvěřitelně detailní obraz vytáhne z rozlišení 1080p maximum, všechny textury (a že jich vzhledem k prostředí je!) jsou „jako živé“, barevné podání je perfektní, na hloubku obrazu si můžete skoro sáhnout, nekonají se žádné kompresní artefakty… Tohle se opravdu zatraceně povedlo.

Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003) - Blu-ray video bitrate

Z podobně hvězdného ranku je i zvuková stopa. Připravte se na dynamický a atmosferický zážitek, plný prostorových efektů, který vás vtáhne do děje a přiková ke křeslu – a připravte na to i sousedy o několik pater výš, protože něco takového je potřeba si vychutnat patřičně nahlas. Piráti z Karibiku jsou akční film se vším všudy, a tahle nekončící akce je navíc nepřetržitě podbarvena nezapomenutelnou hudbou Klause Badelta.

Hlavní motiv je jedním z těch, které tvoří nedílnou součást filmu samotného. Donutí vás okamžitě si sehnat soundtrack a poslouchat ho pořád dokola, stejně jako jsem to udělal já při psaní této nepokrytě nadšené recenze. Badelt je sice velmi blízkým spolupracovníkem Hanse Zimmera a jeho elektronické smyčky tím pádem občas trpí syndromem „tohle jsem už někde slyšel“ (schválně si po Pirátech zkuste pustit Skálu)… Ale ono to vlastně vůbec nevadí. Dobrého totiž není nikdy dost.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly.

Bonusy

Tohle bude ovšem problém. Jakkoliv je nutné vyzdvihnout samotnou technickou prezentaci filmu na Blu-ray až ke hvězdám, bonusové materiály lze shrnout jedním slovem: Žádné. Nic. Nada. Ani ťuk. Ano, čtete správně.

Ačkoliv se jedná o dvouvrstvý disk s kapacitou 50 GB, na kterém film zabírá pouze nějakých 32 GB, nic dalšího už na něm nenajdete. Všechny zahraniční edice přitom byly dvoudiskové – a hádejte, čeho byl druhý disk plný… Tohle je skutečně nepříjemná záležitost, která dokáže spoustu potenciálních zájemců o koupi znechutit nebo dokonce až odradit.

Verdikt? Prokletí Černé perly si z původní Disneylandovské atrakce bere to nejlepší: Dvě a půl hodiny dlouhá jízda se ani na chvíli nezastaví, servíruje divákovi jednu dynamickou scénu za druhou, ponechává minimální prostor pro oddech a ohromuje obrazem i zvukem. V kině i na Blu-ray disku, všude funguje stejně dobře. Je skvělé, že je u nás k dostání s plnou českou jazykovou výbavou, může tak snadno získat místo ve sbírce každého správného příznivce vysokého rozlišení.

Forum Home Entertainment - logo

Jen je potřeba přenést se přes ty nešťastné neexistující bonusy…

Blu-ray film Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Forum Home Entertainment. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (recenze ...

Vložil wasill (bez ověření), 23. Březen 2010 - 12:08

Obrázek uživatele wasill

Keira Knightely poprsí určitě má :D bylo vidět ve filmu The Hole. Jinak piráty pořídím až po LOTRovi a Avatarovi. Černá perla byl první film, který jsem si pouštěl před 5 lety na prastarém LCD 82 HDready a kompresní artefakty byly právě to, co měnejvíc rušilo. Už abych měl BD doma a pouštěl ho na pořádné FullHD plazmě…

Re: Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (recenze ...

Vložil Anonym (bez ověření), 23. Březen 2010 - 21:36

Obrázek uživatele Anonym

diky za super recenzi,

Re: Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (recenze ...

Vložil Wotan (bez ověření), 24. Březen 2010 - 1:23

Obrázek uživatele Wotan

Dobrá recenze. Jen mě ujistila, že takovéhle vydání si můžou strčit za ty peníze někam. To je další vylepšení českých distributorů, kdy je nabízena za vysoké ceny opravdu kvalita. Přijde mi, že už si z lidí dělají srandu. Vychází toho tady méně než v okolních zemích. Dobře. Vydavatelské společnosti řídí lidé, kteří filmu vůbec nerozumí. Dobře. Na českých obalech jsou hrubky na úrovni dětí na základní škole. Dobře. Blu-ray u nás stojí trojnásobek ceny proti západu (srovnávat naši kupní sílu raději nebudu). Dobře, za kvalitní českou mutaci bych si v rozumné míře připlatil, ale za tohle? V rámci inovací distributoři nejprve odstanili titulky u bonusů u některých titulů (s úsměvným argumentem, že by se tam asi stejně nevešly). Teď už na řadu přišly rovnou celé bonusy, hlavně že je blu-ray interaktivní formát. V rámci zlepšování navrhuji kromě zvýšení cen aspoň na úroveň Gladiátora dále přejít na zvuk pouze 2.0 nebo u 3D filmů vydávat verzi jen pro jedno oko:-)

Re: Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (recenze ...

Vložil alienhan (bez ověření), 24. Březen 2010 - 10:58

Obrázek uživatele alienhan

U filmů je to ještě dobré. Horší situace panuje u seriálů. Našinec může zkusit amazon, ebay, ale s nejvyšší pravděpodobností se nebude dovážet do ČR. Pokud ano, stejně si disk nepřehraje kvůli regionům…

Blueray filmy by měli být namodro namalované DVD (zaručená kompatibilita), pouze s CZ dabingem 2.0 (kdy napozadí slabě slyšíme originál), bez bonusů, v obyčejné papírové krabičce. Před každým filmem si navíc pustíme několik trailerů a příběh o tom, že pirátství je zločin (tašku byste neukradli).