Piráti z Karibiku pokořili Matrix?

vydáno 5. 6. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: BH100, Blu-ray, Buena Vista, HD DVD, LG, Matrix, Piráti z Karibiku, prodej, Warner

Piráti z Karibiku

22. května: V Americe vyšla na HD DVD trilogie Matrix, a to hned ve dvou vydáních. V ten samý den vyšly na Blu-ray první dva filmy „pirátské“ trilogie, Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly a Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže.

O týden později: Za kolekci Matrix na HD DVD a první dva díly „pirátů“ na Blu-ray utratili jejich fanoušci přes dva miliony dolarů. „Pirátů“ bylo prodáno 47000 kusů, trilogie Matrix 13900 kusů. Cena každého z pirátských filmů je přitom cca $25 (prodávají se zvlášť), levnější verze trilogie Matrix je k mání za $100 a monumentální pětidisková The Ultimate Matrix Collection za $120. „Piráti“ a s nimi i Blu-ray tedy na celé čáře vítězí v počtu prodaných kusů, podle tržeb by to už tak jasné vítězství nebylo.

Tolik zprávy ze světa. Dají se ale vůbec srovnávat dvě tak odlišná vydání? Může si Blu-ray tábor připsat na své konto další vítězství v probíhající válce formátů vysokého rozlišení?

Buena Vista se rozhodla vydat Piráty z karibiku pouze na Blu-ray a nepopiratelný úspěch, kterého oba filmy zatím dosáhly, hned prohlašuje za vítězství Blu-ray formátu na poli domácího videa. Velký podíl na situaci ale bude mít právě datum uvedení prvních dvou filmů na Blu-ray – stalo se tak totiž těsně po americké premiéře posledního dílu trilogie, netrpělivě očekávaného filmu Piráti z Karibiku: na konci světa.

The Matrix - Neo

Oproti tomu Warneři vydávají všechny své tituly jak na Blu-ray, tak i na HD DVD a samotná trilogie Matrix se na Blu-ray objeví ještě do konce roku. Vzrostou pak její prodeje i přes celkem vysokou cenu? Pokud ano, bude se dát uvažovat o jistém náskoku Blu-ray technologie před HD DVD mezi běžnými uživateli. Pokud ne, co to bude znamenat? Že už je trh nasycen několikerým vydáním trilogie Matrix na DVD? Že je větší divácká základna aktuálního popcornového blockbusteru, než několik let staré kultovní sci-fi záležitosti?

Myslím, že všechny tyto otázky jsou celkem zbytečné. Zatím se totiž zdá, že se oba formáty naučily existovat vedle sebe celkem bez problémů a ono je vlastně úplně jedno, kolik se prodá kterého titulu. Spotřebitel si nevybírá podle formátu, ale podle filmu. Pokud má na výběr, koupí si ho samozřejmě v tom formátu, pro který má doma přehrávač. Opačnou situaci, tedy že by si majitel HD DVD přehrávače koupil další přehrávač kvůli filmu, který vyšel jen na blu-ray, si lze jen těžko představit. To už naštěstí pochopili nejen vydavatelé filmů (viz Warner), ale i někteří výrobci přehrávačů, například společnost LG a její duální přehrávač BH100.

Jakmile totiž bude na trhu dostatek duálních přehrávačů, spolehlivě zvládajících Blu-ray i HD DVD, začne teprve ta pravá válka formátů.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře