Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? (profil)

vydáno 2. 1. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory | 9 komentářů

Tagy: 100Hz Clear LCD, 1080p, 42PFL9803H, Ambilight, DHCP, DLNA, DVB-T, EPG, Full HD, HD Natural Motion, HDMI, HDTV, JPEG, LCD, LED, MP3, MPEG-2, MPEG-4, Perfect Pixel HD, Philips, RJ-45, Spectra 2, televizor, UPnP, USB

Philips - logo

100 Hz Full HD LCD televizor s LED podsvícením

Do nejvyšší devítkové řady LCD televizorů Philips má namířeno další výjimečný kousek. Nedávno testovaný model 42PFL9703D si nás získal stylovým designem, kvalitním obrazem a nadstandardní výbavou, jeho nový „bratr ve zbrani“ teď k tomu všemu přidává něco, s čím se zatím nesetkáváme příliš často.

Ale po pořádku. Sluší se začít vzhledem – ten obsahuje všechny atributy letošní kolekce Philips a je natolik signifikantní, že si televizor s výrobkem jiné značky nelze splést. Rám obrazovky tentokrát v kovově šedém provedení koresponduje se stejně vyvedeným dálkovým ovladačem a spolu s všudypřítomnými čirými plastovými prvky tvoří designově chladný, ale působivý celek.

Dálkovému ovládání dominuje otočné kolečko s potvrzovacím středem, které pohyb po rozsáhlém menu chvílemi usnadňuje a chvílemi komplikuje. Televizor totiž na pokyny reaguje se znatelným zpožděním, takže při „protočení“ kolečka zcela jistě minete vzdálenější položku, ke které jste měli původně namířeno. I když je ovladač na první pohled velmi jednoduchý, obsahuje všechna potřebná tlačítka a dokonce i prvky pro ovládání dalších zařízení, například DVD rekordéru nebo přehrávače.

Pod kapotou LED

Nejvýraznější změna oproti nižšímu modelu se ale samozřejmě ukrývá uvnitř přístroje. LCD panel s úhlopříčkou 106 cm a Full HD rozlišením 1920×1080 bodů se hodlá pochlubit kontrastem 2000000:1, což je hodnota sice dynamická, přesto nepříliš často viděná. Hlavním aktérem tohoto „drobného“ vylepšení je samozřejmě LED podsvícení panelu, kterým se model 9803H právem pyšní.

Philips 42PFL9803H

Oproti obvyklému CCFL podsvícení dochází při použití LED technologie nejen ke znatelnému zvýšení kontrastu, ale především k rozšíření barevného gamutu. Díky tomu lze pozorovat širší spektrum barev, které působí velmi živě a přitom přirozeně. Skutečně užívat si přitom budete zejména černou barvu, která je prostě ohromující.

Televizor samozřejmě disponuje celou řadou technologií, digitálně vylepšujících vstupní signál. Díky dvojnásobné snímkové frekvenci 100Hz je obraz jasný a ostrý i v rychlých scénách, HD Natural Motion eliminuje trhavé pohyby filmového obrazu, Perfect Pixel HD se zase popere s digitálními artefakty a šumem. Do výbavy jaksi mimochodem patří i hřebenový filtr 3D a světelný senzor pro automatickou regulaci parametrů obrazu na základě okolního prostředí, samostatně ovládat můžete i dynamický kontrast a také LED podsvětlení.

Nebyl by to správný Philips nejvyšší řady, kdyby neměl firemní technologii Ambilight – ta je konkrétně v tomto modelu je přítomná ve verzi Spectra 2. To zamená, že v levém a pravém okraji rámu jsou na zadní straně umístěny desítky vysoce svítivých LED, z nichž každá může zářit jinou barvou. Odstíny jsou přitom určovány v reálném čase podle aktuálního dění na obrazovce a na stěně kolem televizoru se díky tomu vytváří světelný „opar“, který by měl zpříjemnit a zatraktivnit sledování obrazu. Jas osvětlení, jeho barvu a rychlost reakce na změnu lze regulovat a naštěstí i úplně vypnout.

Ještě lepší výbava

Dalším krokem kupředu je digitální tuner, který si poradí i s HDTV vysíláním ve formátu MPEG-4. V našich podmínkách si ho sice příliš neužijeme, k takto vybavenému televizoru se ale hodí opravdu jen to nejlepší. Trochu sice zlobí programový průvodce EPG, který tvrdošíjně poskytuje informace pouze (!) o aktuálním a nejbližším následujícím pořadu, ale to může být problém pouze konkrétního testovacího kusu.

Philips 42PFL9803H

Se vstupy a výstupy rozhodně nebudete mít problém. Kromě celkem čtyř HDMI konektorů verze 1.3 (podpora režimu 1080p/24Hz potěší majitele Blu-ray přehrávačů) vyčnívá z nabídky především standardní USB konektor a RJ45 zásuvka pro připojení do ethernetové sítě. Pomocí USB lze k televizoru připojit nejrůznější zařízení – MP3 přehrávače, fotoaparáty, flash disky, čtečky paměťových karet – a pak z nich pomocí přehledného rozhraní přehrávat hudební MP3 soubory, prohlížet JPEG fotografie a také videa, ta ovšem pouze ve formátu MPEG-2.

Podobně to funguje i po připojení televizoru do domácí sítě: po nastavení IP adresy (lze i automaticky přes DHCP) jsou prohledány okolní multimediální servery a nabídnut jejich obsah. Serverem může být jakékoliv DLNA/UPnP kompatibilní zařízení, např. PC se softwarem TVersity, Twonky Media, DiXiM a dalšími. Rozhraní i podpora typů souborů jsou stejné jako u USB zařízení.

Co slibuje?

Špičkovou výbavu, bohaté možnosti nastavení, stylový design a především technicky zřejmě nejdokonalejší obraz, jaký lze v tuto chvíli z LCD technologie vymáčknout. To vše ovšem za příslušnou cenu, na kterou lze přistoupit jen s přemáháním.

Cena v srpnu 2008: 79990 Kč

Technické parametry

Úhlopříčka 106 cm (42") – 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast dynamický 2000000:1
Doba odezvy 2 ms
Pozorovací úhly 176° / 176°
TV tunery DVB-T / HDTV (MPEG-4) + analog, 999 předvoleb, EPG
Teletext 1200 stran
Přípojná místa 1× AV, 1× S-video, 2× scart (s RGB), 1× YUV, 4× HDMI (1.3a), 1× VGA + 2× cinch (PC video/audio in), 2× cinch + 1× S/PDIF (analog/digital audio out), 1× RJ45 (ethernet), 1× USB 2.0, 1× CI, 3,5mm jack (sluchátka)
Technologie LED podsvícení, Perfect Pixel HD, HD Natural Motion, 100 Hz Clear LCD, dynamický kontrast, dynamické podsvícení, senzor osvětlení, Virtual Dolby Surround, Ambilight Spectra 2
Zvukový výkon 2× 15 W (RMS)
Příkon / Standby 201 W / 0,15 W
Rozměry (Š x V x H) 1027 x 627 x 108 mm bez podstavce
1027 x 698 x 265 mm s podstavcem
Hmotnost 27,6 kg bez podstavce
30,8 kg s podstavcem
Web www.philips.cz

(Profil původně vyšel 28. srpna 2008 v čísle 9/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil Vojta (bez ověření), 2. Leden 2009 - 23:52

Obrázek uživatele Vojta

Ahojky, diky za zajímavý článek. Dovolím si poznámku to co se tu uvádí jako novinka má již Samsung nějaký ten měsíc v nabídce a to za ceny méně než poloviční (snad jen nemá fci Ambilight – která může být dobrá ale podle mě je to spíše marketing). Je sice pravda, že Phillips a Panasonic mají určitě lepší jméno než Samsung, ale i ten se již celkem vyšvihl. Cena nového modelu od Phillipse je ale příšerná. Omlouvám jse jestli to vypadá jako kritika, bere to spíše jako poznámku protože Phillips zatím neznám. Ahoj

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil d.f.h, 3. Leden 2009 - 1:19

Obrázek uživatele d.f.h

Se strašnými cenami HDTV Philips souhlasím a i s tím, že LED modely jiných značek jsou levnější.

Jen k té novince – není to novinka. Článek sice vyšel dnes, ale na jeho konci je uvedeno datum, kdy vyšel v časopise S&V. A tehdy to novinka opravdu byla, tento model je na našem trhu cca od října :-)

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil D.Koplík (bez ověření), 6. Leden 2009 - 16:22

Obrázek uživatele D.Koplík

A co nějaký testík,nebude?Na zahraničních serverech tuto TV až tak moc nechválí…

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil d.f.h, 6. Leden 2009 - 16:37

Obrázek uživatele d.f.h

Bohužel jen profil, vlastně to byla předpremiéra a ten kousek jsem měl asi jen na pět dnů… :-/

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil Dalibor Koplík (bez ověření), 7. Leden 2009 - 20:47

Obrázek uživatele Dalibor Koplík

OK,ale i za 5 dnů se dá základní obrázek o TV udělat. Lze ji obrazově srovnávat třeba s LED Samsungy (A768 a A956)?

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil d.f.h, 7. Leden 2009 - 21:07

Obrázek uživatele d.f.h

Určitě, ale když jsem tyto modely neměl možnost mít současně, tak to dělat nebudu.

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil Blackbird (bez ověření), 16. Březen 2009 - 18:51

Obrázek uživatele Blackbird

K Ambilight, v recenzi se chválí, že jde hlavně vypnout, tzn. že to evokuje k myšlence že je to k ničemu, resp. marketing. Měl jsem podobný názor, ale když jsem si to koupil, tak musím říct, že to je nejlepší funkce TV :-) Opravdu sledování večerního programu při tomto osvětlení je prostě naprosto ideální. Daleko lepší na oči a člověk už nemusí řešit další lampičku. Až si budu kupovat do dalšího pokoje TV, tak ambilight je pro mě na prvním místě (i když to vypadá jako kravina).

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil Anonym (bez ověření), 21. Květen 2009 - 6:54

Obrázek uživatele Anonym

Kterej kretén napsal jestli to jde srovnávat se samsungem 7 a 9kové řady.Philips je stopro lepší a ani nové ledky ue40b7… nemaj lepší obraz!!samsung je marketingová bublina a spoustu lidí se na to chytne

Re: Philips 42PFL9803H: A co když už to lepší nebude? ...

Vložil d.f.h, 21. Květen 2009 - 11:29

Obrázek uživatele d.f.h

Obrazově srovnávat jde cokoliv s čímkoliv a vždycky musí být někdo lepší. To je prostě normální. A kromě toho celá LCD/LED technologie je hodně velká marketingová bublina sama o sobě :-)