Philips 42PFL9703D: Nechte se okouzlit (profil)

vydáno 25. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory | 4 komentáře

Tagy: 100Hz Clear LCD, 1080p, 42PFL9703D, Ambilight, DLNA, DVB-T, EasyLink, EPG, ethernet, Full HD, HDCP, HDMI, HDMI-CEC, HDTV, JPEG, JPG, LCD, LED, MP3, MPEG-2, Perfect Natural Motion, Perfect Pixel HD Engine, Philips, Spectra 3, televizor, UPnP, USB, WCG-CCFL

Philips - logo

Prostřední z nejvyšší „devítkové“ řady LCD televizorů Philips je druhým nejlépe vybaveným přístrojem celé kolekce, kterou společnost připravila pro letošní rok. Získá si vás na první pohled a rádi mu odpustíte těch několik drobných nedostatků, kterými vlastně ani příliš netrpí.

Čistý a minimalistický design – tak lze charakterizovat vzhled televizoru. Panel je obklopený širokým černým rámem s výrazně zaoblenými rohy, který po celém obvodu ještě lemuje průhledná plastová lišta. Základní ovládací prvky jsou skryty na pravém boku a nejpotřebnější vstupy zase na levém, což oceníte při práci s externími zařízeními. Po umístění na odnímatelný podstavec lze panelem horizontálně otáčet, bez něj ho ale samozřejmě můžete připevnit i na zeď.

Dominantou dálkového ovládání je otočné kolečko s potvrzovacím středem, které by mělo usnadňovat pohyb po rozsáhlém menu. Jeho reakce jsou bohužel trochu přecitlivělé, takže se velmi často ocitnete někde, kde jste vůbec nechtěli být. Plusem je přítomnost programovatelných tlačítek pro ovládání dalších audio a video komponent. Mínusem naopak více než 12 sekund, které přístroj potřebuje k uvedení do provozu po stisku hlavního tlačítka.

Září po celý rok

Firemní technologie Ambilight, kterou lze buďto milovat nebo nenávidět, je u tohoto modelu přítomná ve verzi Spectra 3. Co si pod tím představit?

LCD televizor Philips 42PFL9703D

Na zadní stěně televizoru jsou po okrajích vlevo, vpravo a nahoře umístěny desítky vysoce svítivých LED, z nichž každá může zářit jinou barvou. Odstíny jsou přitom určovány v reálném čase podle aktuálního dění na obrazovce. Na stěně kolem televizoru se tak vytváří světelný pás, který by měl navozovat dojem větší a jaksi divácky atraktivnější plochy obrazu.

Za denního světla je tento efekt samozřejmě neviditelný, s přibývajícím šerem ale mámivému mihotání barev snadno podlehnete. Jas osvětlení lze samozřejmě regulovat, stejně jako jeho barvu (podle obrazu, teplá / studená bílá, modrá nebo vlastní) a rychlost reakce na změnu obrazu. Na dálkovém ovladači je pro jistotu připraveno i tlačítko úplného vypnutí Ambilightu.

Má své rezervy

Obraz s plným vysokým rozlišením 1920×1080 bodů si totiž určitě zaslouží sledování v přirozených světelných podmínkách. LCD panel je desetibitový s WCG podsvětlením, což spolu s dynamickým kontrastem 30000:1 a odezvou pouhé 2 ms vytváří dokonalé podmínky pro jasné a živé barvy. Podání černé je s ohledem na LCD technologii velmi dobré, naopak bílá je místy až moc přepálená a napravit to nedokáže ani změna nastavení televizoru, které je co se týče barevných korekcí bohužel celkem chudé.

Televizor disponuje celou řadou technologií, digitálně vylepšujících zdroj signálu. Díky 100Hz Clear LCD (dvojnásobná obnovovací frekvence) je obraz jasný a ostrý i v rychlých scénách, Perfect Natural Motion eliminuje trhavé pohyby SD i HD obrazu, Perfect Pixel HD Engine si zase poradí s digitálními artefakty a šumem. Do výbavy dále patří hřebenový filtr 3D a světelný senzor. Parametrům všech těchto obvodů se opravdu vyplatí věnovat trochu času, oproti továrnímu nastavení lze totiž získat výrazně lepší obraz. Při větším vertikálním úhlu pohledu ale barvy ztrácejí kontrast, televizor je tedy dobré umístit co nejblíže do roviny očí.

O zvuku lze říct jediné – pro běžné televizní vysílání bude stačit. Pokud to ale myslíte s domácím kinem vážně, přenechte ozvučení receiveru.

Nezastaví se před ničím

Analogový i digitální tuner mají společný seznam kanálů, ani seznam oblíbených stanic mezi nimi nedělá rozdíl. Digitální tuner si neporadí s vysíláním v MPEG-4, vzhledem ke stavu tuzemské digitalizace to ale příliš nevadí. Programová nabídka EPG zobrazuje pořady s výhledem až na nejbližších osm dnů, dokáže filtrovat podle žánru a samozřejmě také plánovat připomenutí.

LCD televizor Philips 42PFL9703D

Majitele Blu-ray přehrávačů a dalších HD zařízení potěší trojice HDMI konektorů ve verzi 1.3a. Díky podpoře režimu 1080p/24Hz televizor navíc zobrazí Blu-ray filmy přesně tak, jak byly natočeny. Samozřejmostí je komunikace zařízení v HDMI řetězci pomocí HDMI-CEC, zde pod názvem EasyLink.

Pomocí USB lze k televizoru připojit nejrůznější zařízení, ze kterých je pomocí přehledného rozhraní možné přehrávat hudební MP3 soubory, prohlížet JPEG fotografie a také videa, ta ovšem pouze ve formátu MPEG-2. Velmi pohodlná je možnost využití USB pro aktualizaci firmware televizoru.

Třešničkou na dortu je ethernetový port, díky kterému je možné zapojit televizor také do domácí sítě. Po nastavení IP adresy nebo po obdržení konfigurace od DHCP serveru se přístroj pokusí najít okolní multimediální servery a nabídne jejich obsah. Rozhraní je stejné jako v případě připojeného USB zařízení a shodná je i nabídka podporovaných typů souborů. Serverem přitom může být jakékoliv DLNA/UPnP kompatibilní zařízení, tedy například PC se softwarem TVersity, Twonky Media, DiXiM a dalšími.

Proč si ho koupit

Odměnou za trochu vyšší cenu vám bude LCD panel s kvalitním obrazem, stylovým designem a především nadstandardní výbavou. K dispozici je i model 47PFL9703D s úhlopříčkou 47" a cenou 79990,– Kč.

Hodnocení: velmi dobrý (8 z 10 bodů)
Cena v červnu 2008: 64990,– Kč

Technické parametry

Úhlopříčka 106 cm / 42" – 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast, jas 30000:1 dynamický, 500 cd/m2
Doba odezvy 2 ms
Pozorovací úhly 176° / 176°
TV tuner DVB-T + analog, 999 předvoleb, EPG
Teletext 1200 stran
Přípojná místa Zadní
2× SCART; RGB (in/out)
5× cinch (komponent in)
3× HDMI (1.3, HDMI-CEC)
HDMI + 2× cinch (DVI->HDMI + audio in)
1× D-sub + 2× cinch (PC audio/video in)
2× cinch + 1× S/PDIF (analog/digital audio out)
1× RJ45 (ethernet)
Boční
1× HDMI (1.3a, HDMI-CEC)
1× USB 2.0
3× cinch + S-Video (audio/video in)
3,5mm jack (sluchátka)
1× Common Interface slot
Technologie 100Hz Clear LCD, Pixel Perfect HD Engine, Perfect Natural Motion, dynamický kontrast, hřebenový filtr 3D, světelný senzor, Ambilight Spectra 3
Zvukový výkon 2× 15 W (RMS)
Příkon / Standby 248 W / 0,15 W
Rozměry (Š x V x H) 1054 x 658 x 100 mm bez stojanu
1054 x 731 x 265 mm se stojanem
Hmotnost: 22,7 kg bez stojanu
27,2 kg se stojanem

(Zkrácená verze původně vyšla 29. května 2008 v čísle 6/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Philips 42PFL9703D: Nechte se okouzlit (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Červenec 2008 - 20:18

Obrázek uživatele Anonym

už jen najit sponzora ktery my ho koupi

Re: Philips 42PFL9703D: Nechte se okouzlit (profil)

Vložil StouperCZ (bez ověření), 28. Červenec 2008 - 13:47

Obrázek uživatele StouperCZ

A také najít někoho kdo mě naučí psát..Viz: mi..

technologie LCD???

Vložil bead (bez ověření), 21. Září 2008 - 1:45

Obrázek uživatele bead

Hezké ohodnocení televizoru. Dočetl jsem se skoro vše kromě technologie LCD. Za tu cenu bych čekal už nějaký IPS panel ale podle popisu ztráty barev z úhlu bych hádal nějaký PVA či MVA panel… Myslím že u Philipsu se sází na jejich „úžasné“ Ambilight místo aby dali za tu cenu pořádný panel…

Re: technologie LCD???

Vložil d.f.h, 21. Září 2008 - 9:22

Obrázek uživatele d.f.h

Bohužel technologii panelu lze většinou opravdu jen hádat, výrobci se s tím moc nechlubí :-/ . Philips je předražený, o tom žádná, platí se za design a ano, i za Ambilight.

Nicméně ty nejvyšší letošní modely s LED podsvícením se jim opravdu, ale opravdu povedly!