Percy Jackson: Moře nestvůr (mini recenze Blu-ray)

vydáno 6. 1. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma 3D, Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, film, Moře nestvůr, Percy Jackson: Moře nestvůr, Percy Jackson: Sea of Monsters, Sea of Monsters

Percy Jackson: Moře nestvůr (Percy Jackson: Sea of Monsters, 2013) (Blu-ray)

První díl Percyho Jacksona nebyl žádné fantasy terno, pokud jste však přistoupili na fakt, že se jedná o hloupějšího a na nic si nehrajícího nástupce Harryho Pottera se sympatickými hrdiny a průměrnými efekty, mohli jste se velmi dobře bavit.

A druhý díl je nemlich to samé. Chrise Columbuse sice nahradil méně zkušený režisér dětinských bijáků Deník poseroutky a Hotel pro psy, ve výsledku však doručil v podstatě stejný film jako jeho předchůdce. Dějově velice řídký, avšak plný slušných hlášek (pro teenagery), obstojných herců, milých cameo roliček (Nathan Fillion!) a lehce nadprůměrných akčních scén, které nemají čím urážet.

Ano, Percy Jackson je báchorka, která si s řeckou mytologií povětšinou vytírá pozadí a modernizuje ji způsobem, z něhož by pánové Platón či Homér poslali tvůrce přímou linkou do Tartaru. Já si ale říkám: „A proč vlastně ne.“

Žijeme v době, kdy se většina dětí, pro které je film určený, stejně nechce přehrabávat Petiškou, natož serióznějšími autory. Tak proč je nezkusit přivést k látce podobným mišmašem, jenž – když už nic jiného  – nepostrádá nadhled a nechce být ničím víc, než spotřebním výplachem pro davy. A pořád lepší Percy a jeho kámoši, než trikové opusy typu Hněvu titánů, které pro samou destrukci nezvládají přinést ani těch pár ohraných edukativních poselství.

Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Percy Jackson by měl podle papírových předpokladů útočit na titul referenčního disku. A i analýza disku k podobným úsudkům vybízí. Prostoru na disku je dostatek (přes 35 GB videa), přepis má pod palcem vysoký bitrate (okolo 30 MB/s), výsledek je však přesto rozkolísaný.

Možná za to mohou některá tvůrčí rozhodnutí, anebo se výsledek nepovedl tak, jak tvůrci v některých (především trikově náročnějších) sekvencích čekali, Percymu se ale dost často stává, že ztrácí na ostrosti a kontrastu.

Citelné je to hned v prvních minutách v Táboře polokrevných, následně i poté, co si hrdinové zavolají na pomoc mořského koně, a jakmile se přesuneme do útrob mořské obludy, je výsledný vizuál svou neostrostí, nekontrastností a viditelně bídnými triky (Blu-ray v tomto případě nedostatky umocnil) skoro až nepříjemný na pohled.

Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013)

Což je smutné především s ohledem na zbytek přepisu, který umí i zazářit a nabídnout vesměs ony vysněné referenční hodnoty (útok býka, úvodní závod, finále s Kronem). Takhle je disk po stránce vizuálu jen lehce nadprůměrný.

Audiu (anglický HD osmikanál je výtečný) na druhou stranu nelze vytknout téměř nic, neboť nabízí adekvátní dynamický rozsah, ukázkovou práci s jednotlivými kanály a nechává vyniknout jak soundtrack a dialogy, tak řadu zvukových efektů. A dabing, byť zabíjí většinu solidních hlášek, není rovněž úplně tragický.

P.S.: 3D verze nabízí několik agresivnější 3D záběrů a velmi slušnou prostorovost, aniž by docházelo k výskytům tmavých scén či rozmazání. Nic nadstandardního však nečekejte.

Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) Percy Jackson: Moře nestvůr (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusy

Zadní strana obalu by vám ráda namluvila, že vás čeká minimálně hodinka obsáhlých featurettů. Nenechte se ovšem zmást. Foxové s Percym solidně zametli a na Blu-ray předhodili jen mdlé filmy o filmu, z nichž si zapamatujete jediné – Brandon T. Jackson je energický sympaťák.

  • Tyson Motion Comic (05m:50s, HD, CZ titulky) – komiksový prequel odhalující, jak se Tyson dostal za Percym do tábora.
  • Deconstructing a Demigod (04m:11s, HD, CZ titulky) – interview s tvůrci a herci o filmu.
  • Back to Camp Half-Blood (02m:39s, HD, Cz titulky) – featurette zaměřený na vztahy mezi hlavními představiteli a nováčky.
  • It's All In the Eye (05m:00s, HD, CZ titulky) – featurette o tvorbě kyklopa Tysona
  • Trailer

Filmgame.cz Blu-ray filmu Percy Jackson: Moře nestvůr nám k recenzi poskytl obchod Filmgame.cz. Děkujeme!

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře