Patriot (recenze Blu-ray)

vydáno 19. 2. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, film, MPEG-4 AVC, Patriot, PCM, The Patriot, Zachraňte vojína Ryana

Patriot (Patriot, The, 2000)

Patriot se od většiny ostatních filmů německého režiséra, producenta a scénáristy Rolanda Emmericha liší tím, že si jej sám nenapsal. Vzhledem k tomu, že scénáře bývají slabší stránkou Emmerichových snímků, můžeme tuto výjimku z pravidla považovat za šťastnou okolnost.

Autorem scénáře Patriota je Robert Rodat, který se proslavil především uznávaným skriptem k Spielbergovu válečnému dramatu Zachraňte vojína Ryana.

Bohužel, Patriot nepatří k vrcholům jeho kariéry a přestože je o třídu lepší než prostoduché scénáře Emmerichových katastrofických trháků, často se ztrácí v „televizní“ romantice a některé proslovy postav jsou spíše k smíchu.

Jsou to právě tyto nadbytečné melodramatické vsuvky, bez kterých se žádný Emmerichův film neobejde, jež příběhu nejvíce škodí.

Patriot vypráví příběh fiktivního hrdiny americké Války za nezávislost. Filmový Benjamin Martin byl však inspirován skutečnou historickou postavou, stejně jako některé další role ve filmu. Rodatovi byl pro hlavního hrdinu předlohou důstojník Kontinentální armády Francis Marion, který stejně jako filmový Martin působil v Jižní Karolíně, znepříjemňoval s místní domobranou život britským okupačním silám a je pokládán za jednoho z původců záškodnického boje.

Je třeba zdůraznit, že se v roli Benjamina Martina vyznamenal Mel Gibson. On a Jason Isaacs, který hraje skrz na skrz zlého plukovníka Tavingtona, jsou hlavními tahouny filmu. Zatímco ostatní postavy jsou až příliš jednoduché a černobílé, Gibson a Isaacs dodávají filmu šťávu a vyzdvihují ho na vyšší úroveň.

Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000)

Mel Gibson i v jiných filmech dokázal, že mu mimořádně padnou role ustaraných otců a hrdinů „proti své vůli“. Jeho osudem zkoušený a přesto nezlomený Benjamin Martin je prvotřídní. Totéž platí pro hlavní zápornou postavu. Je-li Jason Isaacs spíše trochu k smíchu v roli unylého uctívače zla v sérii o Harry Potterovi (parukový Lucius Malfoy), jeho úlisný, brutální a nadmíru schopný plukovník Tavington je naopak skvělý padouch.

Nikoho asi nepřekvapí, že si film právě Rolanda Emmericha příliš neláme hlavu s historickou přesností. Sám Emmerich k tomu říká, že při tvorbě filmů bere historické reálie, vědecké poznatky apod. jako vhodný odrazový můstek k vyprávění svých fiktivních příběhů, které mají diváka především pobavit, nikoliv vzdělávat. V případě Patriota slouží tato tvůrčí svoboda především k zjednodušení už tak poměrně roztahaného příběhu.

Pokud tento přístup akceptujeme, stává se z Patriota příjemná podívaná, kterou však poněkud kazí některé neumělé kulisy. Je škoda, že mnohé lokace vyloženě „páchnou“ studiem, ačkoliv se exteriéry filmu natáčely kompletně v Jižní Karolíně.

Na druhou stranu se filmu nedá upřít pořádná dávka výtečně zpracovaných scén. Například téměř všechny neuspořádané útoky a diverzní akce domobrany, která bojuje s přesilami britských vojáků, jsou bezvadně choreograficky a filmařsky zvládnuté. Naprostý vrchol je v tomto ohledu scéna ze začátku filmu, ve které Martin/Gibson osvobozuje svého syna z vězeňského transportu.

Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000)

Blu-ray

Na Blu-ray vyšel Patriot v prodlouženém sestřihu, který filmu přidává asi deset minut scén vystřižených z verze pro kina. Nedá se říci, že by těch několik scén příběhu výrazně pomohlo, i když si nejde stěžovat na přidané minuty s Jasonem Isaacsem.

Obraz

Přepis používá kodek MPEG-4 AVC a je opravdu velmi zdařilý (poměr stran 2,40:1). Patriot je film, kterými nešetří barvami, a ve vysokém rozlišení si opravdu užijete kontrasty vyfešákovaných uniforem a prosluněné krajiny. Scény se širokými záběry vojsk v červených a modrých uniformách na pozadí hutně zelených luk jsou velký požitek.

Velmi sympatická je úroveň detailu, kterou v Patriotovi vysoké rozlišení přináší. Ačkoliv jsme zvyklí to u HD prezentací považovat za samozřejmost, Patriot je film, jenž se hemží drobnostmi, které kamera nevyzdvihuje, ale přesto pomáhají dokreslovat atmosféru.

Patriot (Patriot, The, 2000) - Blu-ray video bitrate

Troufám si tvrdit, že Patriot v HD je jeden z těch filmů, při jehož sledování máte chvílemi dojem, že se díváte na scény, které jste ještě neviděli – ačkoliv film dobře znáte např. z DVD.

Zvuk

Přestože na disku prodávaném v ČR najdete i český prostorový dabing, doporučuji na něj zapomenout a vychutnat si nekomprimovaný PCM mix v angličtině, který je o několik tříd výše než český pokus a znatelně lepší než anglická stopa Dolby Digital 5.1. Vzhledem k tomu, že se zvuk na tomto disku tolik povedl, je docela škoda, že není k dispozici DTS-HD Master Audio s osmi kanály.

Těžko hledat něco, co by se audio stopě na tomto Blu-ray dalo vytknout. Patriotovi nechybí pořádná dávka zvukově náročných scén, při kterých se hlavní zvuková stopa vyznamenává. Řachavé kanóny, exploze a dlouhé výstřely z mušket jsou jasné, ostré a patřičně hlasité.

Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000) Patriot (Patriot, The, 2000)

Trochu přehnaná je ve srovnání hlasitost dialogů, u kterých – patrně ve snaze nenechat je zaniknout mezi rachotem okolo – má občas člověk pocit, že kapku moc křičí.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Patriot.

Bonusy

Zklamání. Jediné dva bonusy jsou dokumenty The Art of War (9 minut) a The True Patriots (10 minut), které nejsou nijak extra zajímavé, navíc oba pouze v SD (480i). Mluví se v nich o natáčení filmu, obsahují záběry z lokací, ale o nepochybně zajímavé historii, která tento příběh provází, se nedozvíte nic.

Vzhledem k tomu, že už dříve na DVD edicích vyšlo mnohem více bonusového materiálu, je mrzuté, že se nic z toho (až na zmiňované dva krátké dokumenty) nedostalo na Blu-ray. Nenajdete tu ani komentář Rolanda Emmericha z DVD, což je škoda, protože jde o poutavé povídání.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Další filmy Rolanda Emmericha na Blu-ray

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Patriot (recenze Blu-ray)

Vložil Romeo (bez ověření), 19. Únor 2010 - 19:52

Obrázek uživatele Romeo

Chválím toho kdo psal tuto recenzi,je vidět že když se na film opravdu někdo koukne až do konce,ví o čem píše,dávám palec nahoru,je to super film !!