Pařba v Bangkoku (recenze Blu-ray)

vydáno 2. 2. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, film, Hangover, Hangover 2, Pařba v Bangkoku, recenze

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) (Blu-ray)

Když natočíte levnou komedii o partě ožralých třicátníků a utržíte jen v kinech přes 500 milionů dolarů, máte poměrně dost dobrých důvodů, proč se vrhnout do pokračování. Vždyť se vám vlastně povedlo zažehnout motor nové „frančíze“, což potvrzují i extatické recenze a spokojení diváci, kteří se předhání v hláškách typu „s touhle trojkou bych si dal klidně i pár dalších dostaveníček. Hlavně ať je zábava.“

Není divu, že u Warner Bros. moc dlouho nečekali a pár týdnů po velkolepém úspěchu Pařby ve Vegas zamířili kravaťáci s kalkulačkami za Toddem Phillipsem s tím, že pokud má v hlavě ještě nějaký příběh, v němž by se Stu, Phil a Alan mohli vyblbnout, ať ho okamžitě hodí na papír. Nezáleží na tom, kolik si herci i on sám řeknou za zopakování osvědčené formule. Studio je jednoduše ochotné investovat i několikanásobně větší peníze než do prvního dílu, neboť si je stoprocentně jisté, že se v kinech opět otočí nehorázná suma zelených bankovek.

A Todd Phillips samozřejmě nelenil. Neonové Vegas se tak změnilo v zaplivaný Bangkok, tygra vystřídala opice, Zach Galifianakis si oholil hlavu a Stuovi místo vyraženého zubu vyrašilo na obličeji „tysonovské“ tetování. Jo, a tentokrát se neztratil nejlepší kamarád Doug (Justin Bartha má alespoň trochu větší cameo), nýbrž bratr Stuovy budoucí nevěsty. Jen za sebou nechal kousek vlastního prstu, čímž Hangover II okamžitě postoupil na nový level.

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011)

Takový, kdy bezzávazné řádění s flaškou v ruce přestává být nevinnou legrací, po níž zbývají pouze veselé vzpomínky a obrovský bolehlav. Tentokrát si celá parta začíná pod náporem událostí uvědomovat, že tyhle nezřízené pitky a mejdany mohou mít dalekosáhlé a v jistém směru i tragické následky (nehledě na to, že je finále trochu uhladí). Tudíž by mohlo být velmi zajímavé, jakým směrem se vydá chystaný třetí díl, o němž jak herci, tak režisér prohlásili, že by neměl opětovně recyklovat prověřené schéma.

TIP: Podívejte se u nás na Blu-ray trailer ve vysokém rozlišení

To je ostatně největší problém druhé Pařby. Ačkoliv je v nabídce nová, značně exotičtější lokace, ve které dle tvůrců není problém ztratit se v jedné z uliček, dostat kulku do zad a skončit jako svačina pro hladového dobrmana, až na scény v mnišském klášteře (Alan v transu) Phillips bangkokské prostředí nikterak inovativně nevyužívá. Jistě, vše je špinavější, zpocenější a pro Evropana či Američana značně nepříjemnější, nicméně zatímco Vegas hrálo v zápletce plnohodnotnou roli, Bangkok častokrát působí pouze jako příjemná kulisa, v níž tvůrci s chutí opakují a variují jednou použité ingredience.

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011)

Na druhou stranu je třeba uznat, že jednotlivé situace zůstávají i přes repetetivnost stále velmi vtipné a v dnešní žánrové konkurenci dokonce i vhodné na víceré použití. Což zcela jistě říká něco o krizi komediálního žánru jako takového, ale fakt je ten, že Pařba v Bangkoku staví na osvědčeném, funkčním a dokonale provedeném modelu, jenž by se dal prodávat vlastně i víckrát než dvakrát. Byť by s každým dalším opakováním ztrácel na svěžesti, jíž bez diskuze oplývala právě původní Pařba, ve které všechny eskapády ožralecké trojice působily přece jen méně vykonstruovaně a o poznání spontánněji.

A to i přesto, že ústřední trio je v pokračování ještě více sehrané a ve spojení se vzpomínkami na události ve Vegas (a že jich je napříč stopáží zatraceně hodně) mu nyní dokonale věříte zásadní „buddy“ spojení, díky němuž těmhle chlapíkům se zálibou v divokých party a ujetých nápadech velmi snadno přilnete. Stačí k tomu pár upřímně improvizovaných fórků (nejen ten s opicí, lahví a očividně neplánovaným smíchem herců a komparzistů pořád dokonale funguje), umně vygradovaných situací (Phillips má rozhodně cit pro stupňování napětí a posouvání figurek po filmové šachovnici) a samozřejmě finální odhalení a pointa, jež ve vás i přes všechny trampoty plynoucí z recyklace probudí zájem vydat se s chlapci na další, už třetí misi.

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011)

Zkrátka, ač je druhý Hangover poněkud zbytečným pokračováním k ojedinělému, avšak absolutně zaslouženému hitu, nedají se mu upřít mnohé kvality, jež plynou jak z výtečného obsazení (Ken Jeong alias Mr. Chow je tentokrát ještě lepší a Paul Giamatti se jako novic rozhodně nenechal zahanbit), tak ověřených scenáristických postupů a sebejisté režie. A co si budeme povídat, dokud nejsme jako diváci schopní přijít na to, kam chlapci svoje kámoše a známé pravidelně ztrácejí, znamená to, že je film stále natolik chytrý, že si naše peníze zaslouží. Jako ryzí (bránici dráždící) detektivka totiž pokračování funguje snad ještě lépe než předchozí díl.

Technické provedení

Ohledně samotného Blučka se u Warner Bros. zase jednou předvedli ve vynikajícím světle a naservírovali pošušňání, které se obzvlášť mezi komediemi zrovna nevidí. I když je pravda, že většinu vizuálních kvalit je potřeba připsat výtečné kameře, která už v kině překonávala nejen svou lehce přesaturovanou paletou (tělovky jsou proto logicky dost nepřizené) první díl o několik koňských délek.

Blu-ray je ovšem ohromující a teprve až na něm si můžete pořádně vychutnat naprosto úžasnou drobnokresbu, která prodá každou kapičku potu či škrábanec na tváří hlavního tria. Fantastickou černou a velmi kvalitní kresbu ve stínech, díky nimž jsou i noční sekvence (minimálně honička je boží) obrazovou lahůdkou.. A samozřejmě i výtečný kontrast, s jehož vydatnou pomocí si dravost a životnost Bangkoku vychutnáte do posledního záběru.

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické info o obrazu a zvuku najdete v samostatném Blu-ray profilu filmu

Ano, některé záběry jsou trochu jemnější. Chybu je však v tomhle případě hledat spíš u zdrojového materiálu než u samotného přepisu, který jinak exceluje prakticky na každé myslitelné úrovni, přičemž na něm nejsou patrné žádné známky DNR, komprese či dalších „vychytávek“, na něž se dá narazit u méně výrazných titulů.

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011)

Největší překvapení nicméně skýtá originální zvuková stopa (český dabing je mimochodem zase jednou nepoužitelný, ačkoliv technicky více než ujde) ocejchovaná šestikanálovýcm DTS-HD Master Audio, u níž se tvůrci nebáli otočit „volume“ směrem do prava.

Zatímco první díl se po stránce audia řadil do lehkého nadprůměru a v podstatě splňoval standardy obvyklé pro vydávání komedií na Blu-ray, pokračování může se svým dynamickým rozsahem a krystalickou čistotou zvukových jevů měřit i s těmi nejnabušenějšími blockbustery.

Už dlouho se mi nestalo, že bych musel snižovat hlasitost na receiveru, nicméně nevídaně agresivní stopa druhého Hangoveru mě k podobnému kroku donutila prakticky s prvním songem ze soundtracku a posléze i u akčnějších pasážích, kdy jsem začal mít strach o okenní tabulky a vlastní zdraví na příští schůzi družstevníků.

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011)

Důležité přitom je, že ačkoliv je zvukový mix hodně uřvaný, nikdy v něm nezanikají jemné nuance. Vše je jasně zřetelné a precizně rozložené do jednotlivých kanálů, z nichž si tentokrát ani jeden nedá na delší dobu pohov. V rámci žánru zkrátka neskutečná kvalitka.

Bonusy

Pokud vlastníte Blučko první Pařby, jistě víte, že co se bonusů týče, nešlo rozhodně o žádný zázrak, který by vás vytrhnul ze sedačky a donutil si disk zařadit mezi ty nejlepší a nejnařachanější edice filmové sbírky.

Hangover II je na tom úplně stejně, když vám k projetí veškerých bonusů postačí necelá hodina. Je ale pravda, že půjde o hodně příjemné a komediálně výživné chvilky, neboť takový Neautorizovaný dokument, fiktivní film o tom, že jsou všichni ze štábu strašné svině, které během natáčení podpálily půlku Bangkoku a jsou ochotné jít i přes mrtvoly, je přehlídkou výtečné komediální práce doplněné parádními mini-roličkami kompletního štábu, ale i třeba J. J. Abramse.

Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011) Pařba v Bangkoku (The Hangover 2, 2011)

O něco slabší je zbytek, jenž se pod označením Behind the Story soustředí na tradičnější dokumentární nálož. Ve třech featurettech se tak probere práce režiséra Todda Phillipse či náročnost natáčení se cvičenou opičí, přičemž na závěr vás samotný Mr. Chow provede v šíleně zhuleném turistickém videu svými oblíbenými částmi Bangkoku. Pro Jeonga charakteristický humor logicky nemůže chybět.

Zbytek bonusů zahrnuje ještě pětiminutový, leč poměrně zábavný Gag Reel a absolutně zbytečnou montáž nejakčnějších momentů z filmu.

To vše s českou lokalizací.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

TP-Link Deco P9: hybridní mesh systém si poradí i se železobetonem

TP-Link Deco P9: hybridní mesh systém si poradí i se železobetonem

Společnost TP-Link přináší na trh nový hybridní mesh …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pařba v Bangkoku (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 5. Únor 2012 - 22:17

Obrázek uživatele Martin

Kdyby to dávali v televizi, tak přepnu.