Paramount a DreamWorks ruší zbývající HD DVD filmy

vydáno 29. 2. 2008 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Až na krev, Blu-ray, DreamWorks, DreamWorks Home Entertainment, film, HD DVD, Lovec draků, Pan včelka, Paramount, Paramount Pictures, Spálené vzpomínky, Star Trek, Star Trek: The Original Series, Sweeney Todd, Toshiba, Útěk do divočiny, válka formátů

DreamWorks - logo

Filmová studia, která vydávala své filmy exkluzivně na HD DVD a jsou vázaná smlouvou se společností Toshiba, se dnes konečně vyjádřila ohledně naplánovaných HD DVD titulů. Většina z nich bude zrušená a jako datum ukončení podpory formátu HD DVD byl stanoven už 4. březen, kdy také vyjdou poslední dva tituly.

Obě studia původně své filmy vydávala na obou HD formátech, tedy Blu-ray i HD DVD, loni v srpnu se ale údajně nechala „přemluvit“ stopadesáti miliony dolarů a přesedlala výhradně na HD DVD (viz Paramount a DreamWorks: nic než HD DVD). 19. února 2007 ale ta samá Toshiba, která za tímto úplatkem stála, ohlásila konec formátu HD DVD, takzvanou válku formátů vyhrála konkurenční technologie Blu-ray společnosti Sony a všechno bylo najednou úplně jinak.

Ostatní mohli bez problémů přestat vydávat na HD DVD a věnovat se už jen Blu-ray (a také to udělali), jen Paramount a DreamWorks museli vyčkávat. Jejich letní smlouva totiž byla uzavřená na celých osmnáct měsíců. Paramount sice oznámil, že s HD DVD skoncuje (viz Svět patří Blu-ray, Paramount končí s HD DVD), nebylo ale stanoveno žádné konečné datum ani plán přechodu stávajících titulů na Blu-ray. Ze strany DreamWorks pak nezaznělo vůbec nic, obě studia ale patří společnosti Viacom, takže se automaticky předpokládala platnost rozhodnutí studia Paramount i pro Dreamworks.

Jeffrey Katzenberg, výkonný ředitel DreamWorks, ale tento týden prohlásil: „Máme partnerství se společností Toshiba, za které jsme dostali velmi dobrou kompenzaci. Toshiba má právo rozhodnout, co se teď stane a jaký bude náš další krok. Jsme ale připraveni zůstat na trhu, ať už s HD DVD nebo Blu-ray.“ Tím potvrdil nejen existenci balíku dolarů, o kterém se dosud víceméně jen spekulovalo, ale také naprostou podřízenost společnosti Toshiba, zakotvenou ve smlouvě.

Paramount - logo

Už se zdálo, že DreamWorks zůstane jediným velkým studiem, vydávajícím na HD DVD, ale naštěstí pro něj se tak nestalo. Včera večer se objevila zpráva, že DreamWorks bude následovat Paramount a oba přestanou vydávat své filmy na HD DVD už 4. března. Až do léta budou produkovat pouze standardní DVD, pak by se měly začít objevovat jejich první Blu-ray filmy.

Nedočkáme se tedy animáku Pan včelka, který měl vyjít 11. března. Dále byla zrušena Kolekce filmů Jacka Ryana, film Lovec draků, Sweeney Todd : Ďábelský holič z Fleet Street Tima Burtona a drama Až na krev, fanoušci Star Treku s největší pravděpodobností přijdou o slibovanou druhou sezónu původního čtyřicet let starého seriálu. Posledními HD DVD tituly studia Paramount se tak stane dobrodružný Útěk do divočiny a drama Spálené vzpomínky, což je pro „labutí píseň“ HD DVD skutečně příznačný název.

Jak se říká: neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš! Teď už tedy zbývá jen čekat až se všechny filmy, které dosud vyšly jen na HD DVD, objeví také na Blu-ray.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře