Panasonic představí první čtyřrychlostní disky Blu-ray

vydáno 31. 7. 2007 | autor Panasonic | sekce Tiskové zprávy | téma Datová média

Tagy: BD, BD-R, Blu-ray, LM-BR25LDE, LM-BR50LDE, Panasonic

Panasonic LM-BR50LDE - obal
Panasonic LM-BR50LDE - disk

Společnost Panasonic, součást největšího světového výrobce spotřební elektroniky Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., dnes oznámila, že na celosvětový trh uvede nové disky Blu-ray (BD-R) se čtyřnásobnou rychlostí zápisu.

Nové disky budou k dispozici ve dvou kapacitách, 25 a 50 GB, a na trh budou uvedeny v srpnu a v září.

LM-BR25LDE

Jednou zapisovatelný 25 GB jednostranný a jednovrstvý disk – dostupný v srpnu 2007

LM-BR50LDE

Jednou zapisovatelný 50 GB jednostranný a dvouvrstvý disk – dostupný v září 2007

Nové disky jsou uvedeny současně s 4×BD mechanikami, které uživatelům nabízejí 4× rychlost při čtení i zápisu, díky čemuž je možné velice pohodlně pracovat s velkými datovými objemy, jako je například video záznam ve vysokém rozlišení HD. Společnost Panasonic je tak prvním výrobcem, který oznámil uvedení 4× disků BDR (k 3. červenci 2007).

Panasonic uvedl na trh první dvouvrstvý disk 1×BD-RE v roce 2004 a od té doby je leaderem ve vývoji této nové technologie, která reaguje na rostoucí poptávku po řešeních pro čtení a zápis velkých datových objemů. Nové modely disků se mohou pochlubit maximální rychlostí přenosu 144 Mbps, což znamená, že složku o velikosti 1 GB zkopírují během jediné minuty, zatímco běžný disk DVD-RW (2× rychlost) potřebuje ke stejnému přenosu šest minut. Takového výsledku bylo dosaženo díky aplikaci nové technologie zápisu prostřednictvím fázové změny, při jejímž vývoji společnost Panasonic bohatě využila 35 let zkušeností v oblasti vývoje a výroby optických disků. Výsledkem je přesný a stabilní zápis i ve 4× rychlosti.

Společnosti Panasonic se podařilo tuto technologii aplikovat nejen na jednovrstvý disk, ale též na disky dvouvrstvé, které nabízejí úžasnou kapacitu až 50 GB a na něž je možné zapisovat bez nutnosti obracet disk v mechanice. Díky této průlomové technologii uvedla společnost Panasonic jako vůbec první výrobce na světě 50GB disky BD 2× a nyní jako první představuje i modely 4×.

Nově vyvinutá zápisová vrstva se vyznačuje značnou výkonovou rezervou při jakékoli rychlosti: od 1× do 4×. To umožňuje pořizovat vysoce kvalitní záznam i při fluktuaci laserového výkonu, což vede k podstatně vyšší kompatibilitě mechaniky.

Nové disky se vyznačují extrémně nízkou četností chyb. Tohoto úspěchu bylo dosaženo díky nové fólii, která je nyní formována tak, že dokonale eliminuje usazování prachu při vypalování. Nové disky se vyznačují jen desetinovou chybovostí oproti běžným diskům, a tak mohou uživatelům nabídnout spolehlivý a vysoce kvalitní zápis.

Specifikace

  4× BD-R
Název formátu Blu-ray Disc Recordable Format Ver. 1.2
Číslo modelu LM-BR25LDE LM-BR50LDE
Datová kapacita 25 GB 50 GB
Vrstvy jednostranný / jednovrstvý jednostranný/ dvouvrstvý
Formát nahrávání Zápis prostřednictvím fázové změny
Vlnová délka laseru 405nm (Blue-violet Laser)
Čočka (numerická apertura – NA) 0.85
Disk (průměr x tloušťka) 120 mm x 1.2 mm
Stopa 0,32 µm
Délka minimální značky 0,149 µm
Přenosová rychlost 36 Mbps (1×) / 72 Mbps (2×) / 144 Mbps (4×)
Odolný povrch Ano
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře