Panasonic Lumix DMC-G10 aneb konec kompromisů v Čechách

vydáno 27. 3. 2010 | autor Panasonic | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video

Tagy: Category Playback, CCD, CMOS, DMC-G10, DMW-MA1, DMW-MA2M, DMW-MA3R, fotoaparát, Full-time Live View, G10, HD Motion JPEG, HDMI, iA, Intelligent ISO Control, Intelligent Resolution, LCD, Leica M/R, Live MOS, Live View Finder, LUMIX, LUMIX G, LUMIX G Micro, LUMIX G Micro System, MEGA O.I.S., Micro Four Thirds, MJPEG, My Color, Panasonic, PHOTOfunSTUDIO, RAW, SILKYPIX Developer Studio, Venus Engine HD II, VIERA Link, Wind Cut

Panasonic - logo

Společnost Panasonic představuje další novinku řady LUMIX G Microsystem – digitální fotoaparát DMC-G10 s výměnnými objektivy, bohatou funkční výbavou, snadným ovládáním a nejlehčím tělem ve své kategorii na světě.

Nový fotoaparát uspokojí rozmanité nároky uživatelů, kteří si podle svých preferencí mohou vybrat, zda chtějí realisticky dokumentovat svět kolem sebe, nebo zda je jim bližší svébytné kreativní vyjádření.

Méně zkušení uživatelé ocení inteligentní automatiku, která jim názorně pomůže zvládnout základní fotografické dovednosti. Pokud nastavení fotoaparátu neodpovídá vhodným hodnotám dle aktuálních podmínek, rozsvítí se barevný varovný symbol.

Panasonic LUMIX DMC-G10 je ideální model pro dosavadní majitele kompaktních fotoaparátů, kteří touží po kvalitních snímcích, rádi tvoří, ale nejsou si zatím příliš jistí svou fotografickou technikou.

Fotoaparáty řady LUMIX G Microsystem nabízejí to nejlepší ze světa kompaktních přístrojů i digitálních zrcadlovek – jsou malé, lehké a velmi snadno se s nimi pracuje a zároveň produkují velmi kvalitní fotografie nesrovnatelné s výstupy běžných kompaktů.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-G10

Jsou tak určeny především pro ambiciózní fotografy, kteří touží po kvalitních obrazových výstupech, odrazují je ale velké rozměry a složité ovládání zrcadlovek. Kromě špičkových fotografií se modely řady LUMIX G Microsystem výborně hodí i k natáčení videozáznamů – lze jimi plnohodnotně nahradit i drahé poloprofesionální videokamery.

Scénu lze při fotografování či natáčení sledovat na velkém a jasném LCD displeji s úhlopříčkou 7,6 cm a rozlišením 460000 bodů. Kromě displeje je LUMIX G10 vybaven i elektronickým hledáčkem s rozlišením 202000 bodů. Na displeji i v hledáčku je ještě před stiskem spouště vidět, jak bude výsledná fotografie při daném nastavení fotografických parametrů a efektů vypadat.

O vysokou kvalitu fotografií se stará snímač Live MOS s rozlišením 12,1 megapixelů a nový obrazový procesor Venus Engine HD II s technologií Inteligentní rozlišení (Intelligent Resolution).

Režim inteligentní automatiky (iA) dokáže vyhodnotit aktuální světelné podmínky i charakter fotografované scény a podle toho zvolit vhodný motivový program i další fotografické parametry. Režim iA se aktivuje samostatným tlačítkem, takže k jeho spuštění není nutné otevírat menu.

Díky vylepšenému systému automatického ostření dokáže fotoaparát velmi snadno automaticky ostřit i na pohybující se objekty. Zásluhu na tom má především systém kontinuálního ostření, kdy stačí na objekt zaostřit jednou a pak už jej fotoaparát sleduje a automaticky přeostřuje, ať se objekt pohybuje v záběru jakýmkoli směrem.

Videozáznamy ve vysokém rozlišení se ukládají ve formátu Motion JPEG. Fotoaparát je vybaven HDMI výstupem, díky němuž si lze fotografie i filmy prohlížet či promítat na televizní obrazovce s vysokým rozlišením.

Kompaktní a lehký LUMIX G10 je nejpohodlnější vstupní bránou do světa profesionální fotografie. Příznivce kvalitních snímků, kteří se rozhodnou poprvé vyzkoušet výměnné objektivy, odmění poznáním, že jejich fotografické možnosti jsou prakticky neomezené.

Digitální fotoaparát Panasonic LUMIX DMC-G10 bude v prodeji od léta. Jistě atraktivní cena přístroje dosud nebyla stanovena.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-G10

Nejmenší tělo fotoaparátu na světě

…nabízí snadné ovládání pomocí režimu inteligentní automatiky (iA)

Panasonic DMC-G10 je nejmenším fotoaparátem s výměnnými objektivy na světě. Díky jedinečné konstrukci bez zrcadlové komory a systému Micro Four Thirds (Micro 4/3) bylo možné sestrojit kompaktní lehký přístroj bez mnoha choulostivých komponentů, bez kterých se běžné zrcadlovky s výměnnými objektivy neobejdou.

Měření expozice a ostření, o něž se v zrcadlovkách starají složité systémy a zrcadlový mechanismus, zde obstarávají vyspělé snímače, přesné a rychlé automatické ostření je založeno na měření kontrastu.

DMC-G10 je ideální model pro dosavadní majitele kompaktních fotoaparátů, kteří touží po kvalitnějších snímcích, ale nechtějí se příliš zabývat fotografickou technikou. Příčinou snadného ovládání je především vylepšený režim inteligentní automatiky (iA), jehož funkce si získaly značnou oblibu mezi majiteli kompaktních fotoaparátů řady Lumix.

Nyní se tyto funkce spojují s vyspělou technologií systému LUMIX G Microsystem. Režim inteligentní automatiky je k dispozici při fotografování i při natáčení videozáznamů.

Díky funkci kontinuálního ostření dokáže Panasonic G10 zaostřit na objekt v pohybu a poté na něj ostřit neustále, což se hodí v mnoha situacích. Stačí na objekt zamířit objektiv, namáčknutím spouště zaostřit a pak už jen fotografovat.

Funkce rozpoznávání známých tváří si zase dokáže zapamatovat vybrané obličeje a fotoaparát příště automaticky zaostří právě na některý z nich, jakmile se objeví v záběru. Při přehrávání fotografií si zase můžete nechat zobrazit jen snímky, na nichž se některá z tváří uložených v paměti vyskytuje (funkce Category Playback).

Kromě výše zmíněných pokročilých funkcí nabízí režim iA všechny základní nástroje, které uživatelé od moderního kvalitního digitálního fotoaparátu očekávají. Mezi ně patří například optický stabilizátor MEGA O.I.S. zabraňující rozostření vlivem chvění přístroje při fotografování z ruky, případně funkce inteligentního ovládání citlivosti (Intelligent ISO Control), která v případě potřeby (např. když se objekt těsně před stiskem spouště pohne) zvýší citlivost a zabrání tak pohybovému rozostření.

Funkce inteligentního měření expozice zase upraví expoziční hodnoty samostatně pro různé části fotografie, čímž zabrání přepalům i kresbě utopené ve stínech a zajistí optimální zobrazení tonálních přechodů i detailů. Automatická kompenzace protisvětla se zase aktivuje v případě, kdy fotoaparát detekuje objekt v protisvětle.

Funkce inteligentního výběru motivových programů automaticky rozpozná nejčastější fotografické situace (portrét, noční portrét, krajina, noční krajina, detail a západ slunce) a přepne fotoaparát do odpovídajícího motivového programu.

Všechny tyto užitečné funkce může uživatel aktivovat zcela jednoduše, stačí, když zapne režim inteligentní automatiky označený iA. Výhody tohoto režimu lze využít při fotografování i při natáčení videozáznamů.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-G10

Systém LUMIX G Microsystem

S modelem LUMIX DMC-G1 představila společnost Panasonic zcela novou koncepci digitálních fotoaparátů se standardem Micro Four Thirds. Nová koncepce oproti předchozím modelům ještě zvýrazňuje výhody plynoucí z absence zrcadlové komory a optického hledáčku, tedy především nízkou hmotnost a kompaktní provedení.

Objektivy jsou blíže snímači, a tudíž jejich konstrukce může být kompaktnější a obrazová kvalita vyšší s menšími technologickými omezeními oproti tradičním zrcadlovkám se zrcadlovou komorou a hranolem. Díky většímu množství elektronických kontaktů mezi tělem fotoaparátu a objektivem se navíc zvýšila kompatibilita celého systému, a to i směrem do budoucna.

Elektronický hledáček Live View Finder s rozlišením 202000 bodů se zvětšením 1,04× zobrazí scénu stejně dobře jako optické hledáčky běžných zrcadlovek, k tomu ovšem zobrazí i informace o nastavených fotografických parametrech. LCD displej s úhlopříčkou 7,6 cm, rozlišením 460000 bodů a širokým pozorovacím úhlem mění jas obrazu podle aktuálních podmínek.

O náhled scény v reálném čase s překreslením o frekvenci 60 obr/s se stará snímač Live MOS. Jak elektronický hledáček, tak i LCD panel pokrývají 100 % záběru. Uživatel tak může vytvářet kompozici zcela přesně od kraje ke kraji.

Systém automatického ostření, založený na měření kontrastu, funguje přesně, snadno se s ním pracuje a navíc je velmi rychlý. Uživatelé si mohou vybrat z celé řady automatických ostřících režimů, mezi něž patří například kontinuální ostření, jednozónové ostření, systém automatického rozpoznávání tváře nebo multizónové ostření s 23 oblastmi.

Vysoká kvalita fotografií

…typická pro fotoaparáty s výměnnými objektivy

U každého fotoaparátu řady LUMIX G Microsystem Panasonic nabízí nejen vyspělé funkce a kompaktní design, ale také inovované digitální technologie. Díky tomu se uživatelé mohou těšit na fotografie, které se svou kvalitou vyrovnají výstupům ze zrcadlovek nebo je dokonce předčí.

Snímač 4/3 Live MOS s rozlišením 12,1 megapixelů, použitý v modelu DMC-G10, nabízí to nejlepší z obou dosud používaných technologií – vysokou kvalitu obrazu typickou pro snímače CCD a zároveň nízkou spotřebu CMOS snímačů. Vyspělá výrobní technologie umožňuje načíst současně až 4 datové kanály a zároveň zobrazovat na displeji scénu v plné kvalitě a vysokém rozlišení s překreslením o rychlosti 60 obr/s.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-G10

Nový obrazový procesor Venus Engine HD II nabízí mimořádně vyspělý systém zpracování obrazového signálu. Procesor odděluje chromatický šum od jasového a každý z nich optimální metodou redukuje, aby byly výsledné fotografie zcela čisté i při vysokých citlivostech.

Mezi další přednosti procesoru patří samostatné zpracování tonálních a barevných přechodů v jednotlivých barevných kanálech (R, G a B neboli červený, zelený a modrý kanál), což má za následek vynikající barevné podání do nejmenších detailů.

Ve spolupráci se snímačem Live MOS tak procesor Venus Engine HD II produkuje špičkové a barevně dokonale věrné snímky v rozlišení 12,1 megapixelů. Snímač Live MOS posílá obrazová data do elektronického hledáčku rychlostí 60 obr/s, i v hledáčku je tedy obraz čistý a plynulý.

Vysoce výkonný vysokorychlostní procesor Venus Engine HD prošel podstatnými změnami a v současné verzi podporuje novou technologii zpracování obrazu s názvem Inteligentní rozlišení (Intelligent Resolution). Díky této technologii lze pořizovat vynikající fotografie i videozáznamy ve vysokém rozlišení při kvalitnějším zpracování signálu.

Systém automaticky rozeznává tři aspekty obrazu – obrysy objektů, oblasti s detailní texturou a oblasti s jemnými barevnými a tonálními přechody. Obrysy systém zvýrazní, aby na snímcích lépe vynikly, také u oblastí s texturou dochází k mírnému zvýraznění detailů. V barevných a tonálních přechodech se uplatňuje vyspělý systém redukce šumu, aby přechody působily plynuleji.

Kromě celkového doostření dokáže nová technologie Intelligent Resolution zpracovávat signál pixel po pixelu optimálním způsobem, aby bylo zpracování co nejkvalitnější. Výsledkem je čistý obraz u fotografií i videozáznamů.

Fotoaparáty systému LUMIX G Micro jsou vybaveny výkonným systémem ochrany proti prachu. Pokud se prach či jakýkoli jiný materiál dostane do fotoaparátu během výměny objektivů, může se usadit na snímači a zobrazit se na fotografiích ve formě drobných teček.

Ochranný systém v modelu G10 toto riziko snižuje pomocí ultrazvukového filtru před snímačem Live MOS. Při aktivaci vibruje filtr cca 50000× za sekundu a tím prach i jakékoli jiné částice spolehlivě setřese.

Natáčení videozáznamů ve vysokém rozlišení

…usnadní inteligentní aplikace a kreativní funkce

Model DMC-G10 ukládá videozáznam ve vysokém rozlišení 1280×720 ve formátu HD Motion JPEG, rozlišení lze kromě toho snížit na QVGA, VGA či WVGA. Uživatelé se při natáčení mohou těšit na veškeré výhody plynoucí z možnosti měnit objektivy a také z větších rozměrů snímače, než je zvykem u digitálních videokamer. Případné akustické ruchy způsobené větrem lze bez problémů odstranit pomocí funkce Wind Cut.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-G10

S fotoaparátem DMC-G10 může natočit velmi kvalitní záznam i úplný začátečník, i ve videorežimu totiž funguje oblíbený a osvědčený systém inteligentní automatiky iA. Při natáčení s delší ohniskovou vzdáleností lze předejít roztřesení obrazu pomocí optického stabilizátoru (O.I.S.).

Systém rozpoznávání známých tváří automaticky detekuje obličej v záběru a přizpůsobí tomu zaostření, expoziční hodnoty, nastavení kontrastu i barev, které přístroj optimalizuje pro ideální zobrazení pleti. Systém inteligentního měření expozice neustále kontroluje aktuální světelné podmínky a podle toho nastavuje expoziční hodnoty, aby zabránil přepalům či utopení kresby ve stínech.

Funkce pro inteligentní vývěr motivového programu automaticky přepíná mezi programy pro portrét, krajinu, detail či šero, aby byl obraz maximálně kvalitní v jakékoli situaci.

Model G10 je dále vybaven režimem Film, v němž lze při natáčení napodobit různé typy legendárních klasických filmů se specifickým podáním barev a kontrastů. Nároční uživatelé mohou při natáčení využívat velmi podobné funkce jako při fotografování.

Bohatá nabídka funkcí pro kreativní fotografy

Panasonic DMC-G10 nabízí nejen elegantní design, ale také velmi bohatou funkční výbavu. Uživatelé si mohou vybrat, zda chtějí realisticky dokumentovat svět kolem sebe, nebo zda je jim bližší svébytné kreativní vyjádření.

Režim My Color nabízí sedm přednastavených efektů – Expresivní, Retro, Čistý, Elegantní, Černobílý, Umělecký a Obrysy. V režimu Custom uživatel může sám nastavit barevný odstín a úroveň jasu a sytosti barev. Díky živému náhledu scény na displeji (funkce Full-time Live View) je ještě před stiskem spouště vidět, jak tyto úpravy ovlivní výslednou podobu, atmosféru a náladu snímků.

Milovníci pokročilejších efektů mohou využít jednoho z devíti filmových režimů a u každého z nich nastavit samostatně kontrast, ostrost a barevnou sytost. Oblíbená nastavení lze uložit do paměti. G10 rovněž nabízí 26 motivových programů, mezi nimiž nechybí například program umožňující efektní rozostření okrajů snímku.

Mezi základní expoziční režimy patří programová automatika, priorita času, priorita clony a ruční režim. Na displeji se zobrazí hodnoty času a clony, pokud nastavení neodpovídá vhodným hodnotám dle aktuálních podmínek, rozsvítí se barevný varovný symbol. Méně zkušeným uživatelům tak přístroj názorně a logicky pomáhá ve zvládání základních fotografických technik a dovedností.

Prohlížejte si fotografie i videozáznamy v nejvyšší kvalitě

…na velkých televizních obrazovkách s vysokým rozlišením – VIERA Link

Fotografie uložené na paměťových kartách SD lze snadno zobrazit na obrazovkách TV řady Panasonic VIERA s dynamickým vysokým rozlišením. Stačí, když uživatel zasune paměťovou kartu SD do příslušného slotu na televizi VIERA nebo na Blu-ray přehrávači DIGA a obsah lze ihned zobrazit.

Také je možné přenést fotografie nebo videozáznamy z fotoaparátu DMC-G10 do televize pomocí HDMI kabelu. Při připojení přes HDMI port lze využít celé řady funkcí fotoaparátu určených pro přehrávání videozáznamů či prohlížení fotografií. Uživatel může například pustit prezentaci, v níž se fotografie nebo filmy přehrávají postupně, coby listy kalendáře apod.

Software PHOTOfunSTUDIO 5.0 HD Edition v základní výbavě také umožňuje snadnou úpravu fotografií a filmů. Videozáznamy lze rovnou posílat na YouTube nebo je vypálit na DVD.

Kompatibilita a bohaté možnosti rozšíření

Produkty náležící do systému Micro Four Thirds (Micro 4/3) jsou kompatibilní se systémem Four Thirds (4/3), nabízejí ale ještě více možností rozšíření.

Fotoaparát LUMIX DMC-G10 a další přístroje řady LUMIX G Micro lze používat nejen v kombinaci s objektivy řady LUMIX G, ale také se všemi objektivy pro fotoaparáty systému 4/3 (přes volitelný adaptér DMW-MA1) a také s renomovanými objektivy Leica M/R (přes adaptéry DMW-MA2M či MA3R) a řadou dalších jiných objektivů napříč všemi výrobci. Uživatel má tak k dispozici nepřeberné množství kvalitní optiky.

Vzhledem k rostoucímu množství objektivů kompatibilních se systémem LUMIX G Microsystem jsou fotografické možnosti uživatelů prakticky neomezené. Fotoaparát LUMIX DMC-G10 je kompatibilní se širokou škálou příslušenství pro každou fotografickou situaci a žánr.

  • Adaptér na bajonet: DMW-MA1, DMW-MA2M, DMW-MA3R
  • Externí blesk: DMW-FL220 (GN22) / DMW-FL360 (GN36) / DMW-FL500 (GN50)
  • Polarizační filtr: DMW-LPL52
  • ND filtr: DMW-LND52
  • Ochranný filtr: DMW-LMC52
  • Akumulátor: DMW-BLB13
  • Napájecí kabel: DMW-DCC3
  • Dálková spoušť: DMW-RSL1
  • Textilní pouzdro: DMW-CG1
  • Textilní pouzdro: DMW-CG2
  • Textilní brašna: DMW-BAG1, DMW-CZ18
  • Kožená brašna: DMW-BAL1
  • Ramenní popruh (stylový): DMW-SSTG1-A/C/R/K
  • Ramenní popruh (textilní): DMW-SSTG2-W
  • Ramenní popruh (kožený): DMW-SSTG3-T
  • Ramenní popruh (kožený): DMW-SSTL1
  • HDMI mini kabel: RP-CDHM15/RP-CDHM30

Software

V základní výbavě fotoaparátu Panasonic DMC-G2 se nacházejí programy PHOTOfunSTUDIO 5.0 HD Edition pro přehlednou archivaci fotografií a videozáznamů a SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE pro zpracování snímků ve formátu RAW.

Aplikace PHOTOfunSTUDIO 5.0 HD Edition umožňuje třídění a uspořádání nejen nově pořízených fotografií, ale také snímků uložených v počítači. Mezi její výhody patří rychlý start a načítání fotografií. Program dokáže rozeznat obličeje jednotlivých osob na fotografiích, takže lze snímky snadno roztřídit podle toho, kdo je na nich vyfocen.

K dispozici je samozřejmě i možnost vytvořit prezentaci s celou řadou efektů a podbarvit ji hudbou z databáze aplikace iTunes, případně tuto prezentaci vypálit na DVD ve formátu MPEG-2. Videozáznamy lze posílat přímo na YouTube pomocí vestavěného modulu pro upload souborů ve vysokém rozlišení.

Program umožňuje vytvořit i 360 stupňové panorama ve formátu MOV, což je snadné zejména v případě, že uživatel při fotografování aktivoval režim Panorama Assist. Aplikace je kompatibilní i s operačním systémem Windows 7.

Snímky ve formátu RAW lze zpracovávat v programu SILKYPIX® Developer Studio 3.1 SE s vyspělými fotografickými funkcemi. Aplikace nabízí špičkový výkon především při zpracování barev.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře