Panasonic DMC-TZ10 a TZ8 - nejúspěšnější řada foto&videoaparátů

vydáno 24. 2. 2010 | autor Panasonic | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: 720p, AF Sonic Speed, AVCHD, AVCHD Lite, CCD, DMC-TZ10, DMC-TZ8, Dolby Digital Stereo Creator, Extra Optical Zoom, Face Detection, fotoaparát, GPS, iA, LCD, LEICA DC VARIO ELMAR, MJPEG, Panasonic, PHOTOfunSTUDIO, POWER O.I.S., SD, SD eXtended Capacity, SDHC, SDXC, TZ10, TZ8, Venus Engine HD, Venus Engine HD II, Venus Engine VI, Video Divide, Wind Cut

Panasonic - logo

Nově s vestavěným GPS modulem a možností manuálních režimů.

Nové ultrakompaktní foto&videoaparáty řady TZ nadále rozšiřují koncepci univerzálního přístroje poskytujícího špičkové fotografie a HD videa.

Extrémně širokoúhlé ohnisko 25 mm ocení každý při pořizování snímků krajinek nebo při focení v interiéru, přičemž 12× superzoom Leica přiblíží i velmi vzdálené objekty. Vylepšený optický stabilizátor obrazu POWER O.I.S. zaručí ještě více ostrých fotografií než předchozí, dnes již legendární systém OIS.

Video je nahráváno ve vysokém rozlišení HD se zvukem Dolby Digital a plně tak nahradí videokameru. Nároční uživatelé jistě ocení možnost manuálního nastavení expozice a milovníci cestování unikátní integrovaný GPS modul, který nejenom zlepší orientaci v cizím městě, ale díky uloženým informacím o pamětihodnostech také nahradí nejednoho průvodce.

Model TZ10 je vybaven velikým 3palcovým LCD panelem s 460000 body, širokým zorným úhlem a antireflexní povrchovou úpravou. Díky těmto vlastnostem je nahrávání videa, pořizování fotografií i jejich následné prohlížení opravdu snadné.

25 mm širokoúhlý objektiv LEICA DC s 12× optickým zoomem

Foto&videoaparát TZ10 je osazen kvalitním 25 mm širokoúhlým objektivem LEICA DC VARIO ELMAR s 12násobným optickým superzoomem, který patří k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí. Objektiv je složen z deseti prvků v osmi skupinách, obsahuje 2 ED čočky a 2 asférické čočky se třemi asférickými plochami.

Digitální foto&videoaparát Panasonic DMC-TZ10

Nová funkce Inteligentní zoom rozšiřuje přiblížení o 1,3násobek při zachování kvality obrazu a využití digitálního zoomu. Navíc je uživatelům k dispozici funkce Extra Optical Zoom, která dokáže zvýšit optické zvětšení až na 23,4× (při rozlišení 3 megapixely) využitím vysokého rozlišení CCD snímače.

Model DMC-TZ10 je osazen multipoměrovým snímačem s rozlišením 14,5 megapixelu, který je výjimečný tím, že je schopný pořizovat 12,1megapixelové snímky při stejném rozsahu ohnisek i v případě, že uživatel mění poměr stran. Foto&videoaparát TZ10 tak zvládne reprodukovat snímky pořízené objektivem v nastavení od 25 mm do 300 mm v jakémkoli ze tří aspektových poměrů: 4:3, 3:2 nebo 16:9.

Technologie Inteligentní Rozlišení v novém procesoru Venus Engine HD II

Rychlý a výkonný procesor Venus Engine HD zahrnuje novou technologii zpracování obrazu, která je označována jako Inteligentní Rozlišení. Tato technologie dokáže automaticky detekovat tři oblasti snímku – obrysy, detailně prokreslené oblasti a oblasti jemných přechodů (gradace) – a ty posléze zpracovat do jasnějšího a ostřejšího obrazu.

Inteligentní zoom prakticky rozšiřuje poměr zvětšení až na 1,3násobek uváděných hodnot při zachování kvality obrazu a dokonce při použití digitálního zoomu. Detaily snímků pořízených při vysoké citlivosti nastavení ISO se často ztrácejí v procesu potlačení obrazového šumu; technologie Inteligentní Rozlišení však dokáže i tyto detaily uchovat.

Procesor Venus Engine HD přináší souběžné zpracování obrazových signálů (multitasking) a superrychlou odezvu. Prodleva mezi stisknutím spouště a zachycením snímku je jen přibližně 0,006 vteřiny, takže není problém zachytit i bezprostřední momentky.

Extrémní rychlost automatického zaostřování AF Sonic Speed dokáže zaostřit na snímaný předmět už v průběhu 0,35 vteřiny (širokoúhlé zobrazení) / 0,41 vteřiny (teleskopické zaměření), přičemž se přístroj uvede do chodu zhruba za 1,1 vteřiny.

Digitální foto&videoaparát Panasonic DMC-TZ10

Vysokorychlostní procesor má vynikající energetickou účinnost a na jedno nabití baterie poskytuje možnost nasnímání 310 snímků.

Nová úroveň nahrávání videa ve vysokém rozlišení HD a režim iA (Inteligentní Auto)

Vedle videonahrávek v počítačovém formátu motion JPEG dokáže model DMC-TZ10 pořizovat videoklipy i ve formátu ve vysokém rozlišení AVCHD Lite, který je běžný pro televizory a další výrobky spotřební elektroniky. To oproti běžnému Motion JPEG nabízí téměř dvojnásobnou kapacitu doby záznamu.

Model TZ10 je rovněž vybaven stereo mikrofonem a funkcí Dolby Digital Stereo Creator, která umožňuje pořizovat ve vysoké kvalitě i audio nahrávky. Výkonný 12násobný zoom spolu s oblíbenou funkcí iA (Inteligentní Auto) je samozřejmě k dispozici i v režimu pro pořizování videozáznamů.

Ten poskytuje maximální pohodlí při práci s foto&videoaparátem a zároveň eliminuje nepovedené snímky. Přístroj se o vše postará, takže se uživatel může plně soustředit na výběr kompozice a na zachycení těch nejúchvatnějších momentů. Stačí namáčknout spoušť, zamířit a fotit. Optický stabilizátor obrazu POWER O.I.S. zároveň dokáže kompenzovat chvění ruky, a to i při použití vysokého přiblížení.

Nově přidaná funkce Střih videa (Video Divide) pak umožňuje pořízený záznam rozdělit na dvě části a nechtěnou část přímo ještě v přístroji zkrátit anebo přímo vymazat. Pro pořizování videozáznamů je uživateli k dispozici rovněž funkce Větrný filtr (Wind Cut), která dokáže účinně eliminovat rušivé zvuky větru.

Vylepšený stabilizátor obrazu POWER O.I.S. a technologie Inteligentní Rozlišení

Nová podoba stabilizačního systému POWER O.I.S. nabízí výrazně vyšší výkon a účinné odstranění nízkofrekvenčních vibrací, jako je třeba běžný třes lidského těla. Snímky, které dříve nebylo možné kvalitně nafotit, nyní nepředstavují žádný problém.

Digitální foto&videoaparát Panasonic DMC-TZ10

Model DMC-TZ10 je vybaven funkcí Rozpoznání známých tváří (Face Detection), která dostala ještě několik vylepšení. Pro přesnější detekci lze pro každou osobu registrovat tři snímky tváře. Pokud se úhel pohledu změní na horizontální, stejně tak se natočí zobrazované jméno, aby jej bylo možné snáze přečíst.

Uživatel má dále k dispozici funkci Inteligentní výběr scény, která dokáže automaticky vybírat ze šesti scénických režimů – Makro, Portrét, Krajina, Noční portrét a nově přidaný Západ slunce.

Nová technologie Inteligentní rozlišení se automaticky aktivuje v režimu iA, což zaručí jasnější a ostřejší obraz jak v režimu fotografie, tak v režimu videa. Díky inteligentnímu zoomu dosahuje foto&videoaparát přiblížení srovnatelného s 16× optickým zoomem.

Integrovaná GPS nabízí ještě větší zábavu při cestování

Nové fotoaparáty řady TZ jsou ideální na cesty zejména díky širokoúhlému superzoom objektivu, který umožňuje pořídit jak kvalitní fotografie, tak i videa ve vysokém rozlišení HD.

Model TZ10 k tomu přidává ještě integrovaný GPS modul. S touto revoluční novinkou jsou při každém záznamu (ať už fotografii nebo videu) do výsledku vložena i zeměpisná data, tedy údaje o zeměpisné délce a šířce. Takto geograficky označené snímky lze poté umisťovat na mapy v sociálních sítích a dělit se o ně s přáteli a příbuznými.

Model TZ10 rovněž pomáhá uživateli při fotografování – zobrazí jméno země, města a za použití interních dat uvede i zeměpisné dominanty nacházející se v blízkém okolí – to vše v reálném čase během fotografování. V současné době tyto informace pokrývají 173 zemí nebo regionů světa. V paměti je obsaženo na 500000 zeměpisných dominant ze 73 zemí nebo regionů.

Fotografie či videozáznamy s názvem místa jsou ve virtuální složce automaticky řazeny podle abecedy, což umožňuje přehlednější vyhledávání. Na místní názvy lze rovněž odkazovat prostřednictvím dodávaného softwaru PHOTOfunSTUDIO HD Edition 5.1. Podle místních názvů lze snímky pohodlně řadit a třídit.

GPS modul pomůže nalézt a pojmenovat nejbližší památky, restaurace nebo třeba hotely a pomůže tak cestovatelům ve snazší orientaci v neznámém prostředí.

Digitální foto&videoaparát Panasonic DMC-TZ10

Vysoký výkon s manuálním nastavením expozice

Zkušenějším fotografům model TZ10 nabízí zcela nové možnosti plně manuálního nastavení. Foto&videoaparát umožňuje manuální nastavení clony (A), rychlosti závěrky (S) a manuální expozice (M). To využijí zejména zkušení fotografové, kteří tak budou moci volit clonu a závěrku podle fotografované scény. Jednotlivé režimy, stejně jako režim iA, se jednoduše nastavují ovladačem na horní části přístroje.

3palcový inteligentní LCD panel s 460000 body

Foto&videoaparát TZ10 má zabudovaný 3palcový (7,62cm) inteligentní LCD panel s 460000 body. Jas panelu se upravuje automaticky (celkem má 11 úrovní) v závislosti na intenzitě okolního světla, čímž je zajištěna maximální možná viditelnost za všech podmínek. Velký panel zaručí vynikající úroveň detailu a uživatel má možnost ještě před fotografováním zkontrolovat nastavení automatického zaostřování.

Další možnosti fotozábavy

Bohatá nabídka scénických režimů reflektuje různorodost fotografických situací a umožňuje i natáčení videa. K dispozici je 28 režimů pro fotografii a 18 pro video – díky nim je natáčení doslova hračkou. Stávající scénické režimy obohatil ještě režim Vysoká dynamika (High Dynamic), který umožňuje zachytit scénu s upravenou expozicí.

K fotoaparátu lze dokoupit pouzdro (DMW-MCTZ10) pro fotografování hluboko pod vodou a pořídit tak nádherné fotky z vodního světa. Kromě běžných paměťových karet SD/SDHC podporuje DMC-TZ10 i SD formát nové generace se zvětšenou kapacitou s označením SDXC (SD eXtended Capacity).

Panasonic DMC-TZ8

  • 25 mm širokoúhlý objektiv s 12× zoomem (25–300mm) LEICA DC VARIO ELMAR v kompaktním těle
  • Výkonný procesor Venus Engine VI vybavený technologií Inteligentní Rozlišení
  • 16× inteligentní zoom využívající technologii Inteligentní Rozlišení
  • Režim iA (Inteligentní auto) pro plně automatizovaný provoz s využitím nového stabilizátoru obrazu POWER O.I.S., funkce rozpoznání tváře, AF Tracking, inteligentního nastavení ISO, inteligentního výběru scény a inteligentní expozice
  • Manuální nastavení v režimech A/S/M
  • 14,5megapixelová čočka CCD umožňující víceaspektové fotografování s rozlišením snímků 12,1megapixelu
  • Možnost nahrávání v HD (1280×720) při rychlosti 30 fps
  • 2,7palcový inteligentní LCD panel s 230000 body
  • Rozšířená životnost baterie – zhruba 340 snímků (CIPA)
  • Software PHOTOfunSTUDIO 5.0
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Aku Panasonic DMW-BCG10 1200mAh Lumix TZ7,TZ8,TZ10

Vložil Tom (bez ověření), 21. Duben 2010 - 17:57

Obrázek uživatele Tom

POZOR! Temer vsechny neoriginální baterie nefungují s firmware 1.2 Koupil jsem ted na aukru baterii pro TZ6/TZ7/TZ8/TZ10 1200mAh za 546,–kc která funguje i s verzí FW 1.2. Dej na aukru vyhledat DMW-BCG10.