Panasonic bude mít šestirychlostní BD-R

vydáno 18. 6. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média

Tagy: BD-R, BD-RE, GGW-H20L, LG, LM-BR25MD, LM-BR50MD, médium, Panasonic, vypalovačka

Panasonic - logo

Blu-ray média s šestinásobnou rychlostí zápisu nabídne jako první na světě společnost Panasonic. Zatím sice pouze v Japonsku, zbytek světa se ale jistě brzy dočká. Každopádně je v tom malý háček…

Panasonic je v prvenstvích ohledně Blu-ray disků jako doma. V roce 2004 uvedl první jednorychlostní dvouvrstvé BD-RE (tedy přepisovatelné) médium, o dva roky později následovaly dvourychostní BD-R/RE a loni čtyřrychlostní BD-R. Teď je tedy na řadě 6× BD-R, a to hned v jednovrstvé (25 GB, LM-BR25MD) i dvouvrstvé (50 GB, LM-BR50MD) verzi.

Datový tok při maximální rychlosti zápisu dosahuje 216 Mbit/s (25,75 MB/s), což je pro srovnání o 20 % více, než při zápisu na DVD rychlostí 16×. Na šestirychlostní BD-R Panasonic lze ale zapisovat i jakoukoliv nižší rychlostí, což zatím bude úděl naprosté většiny majitelů Blu-ray vypalovaček. Jediným modelem, který dokáže zapisovat šestinásobnou rychlostí, je totiž v tuto chvíli pouze LG GGW-H20L.

BD-R Panasonic LM-BR25MD a LM-BR50MD

Tahle vypalovačka je na trhu už od konce minulého roku, pro maximální využití jejích schopností ale zatím nebyla média. Nicméně ani teď ještě není vyhráno, je tu totiž další paradox: zatímco šestirychlostní média Panasonic budou na začátku července k dostání pouze v Japonsku, šestirychlostní vypalovačka LG se prodává všude mimo Japonsko – tam se objeví až na podzim.

Nezbývá tedy než si počkat, až se šestirychlostní Blu-ray disky i vypalovačky sejdou hezky spolu na jednom kontinentu. Třeba u nás v Evropě… A za příznivou cenu. Ta v případě 6× BD-R médií Panasonic totiž nebyla dosud oznámena.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře