Ozvěny IFA: Vítej zpět, Sony!

vydáno 11. 9. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Přehrávače, Televizory, Monitory, Projektory, Hi-Fi audio, Foto a video, Ze světa | 1 komentář

Tagy: Hisense, IFA, IFA 2014, LG, Panasonic, Samsung, Sony, Toshiba, Vestel

Nikdy by mě nenapadlo, že budu něco takového tvrdit o výstavě, v jejímž rámci se nové technologie protáčejí rychleji než počítadlo při tankování na Jižní spojce, ale IFA je rok co rok více a více na jedno brdo. Není to vyloženě výtka. Veletrh prostě šlape jako hodinky. Tedy jako ty staré dobré analogové. Šlapat jako wearables, nestihli by se ani dovnitř dostat návštěvníci. Ale každý rok se nese v duchu jistých trendů, které se opakují na stáncích většiny hlavních hráčů. Letos to byly vedle wearables prohnuté televizory a především 4k. Kdo je neměl, jako by neexistoval. Tak je měli všichni. A u všech to vypadalo stejně. Náskoky v technologických řešeních se mezi jednotlivými konkurenty umazávají. Proto 4k televize u Samsungu vypadá po obrazové stránce stejně jako ta u LG, Toshiby, Vestelu, Panasonicu i u kohokoli jiného. Procházíte jeden stánek za druhým a ve všech vás čeká to samé, jen v trochu jiném balení.

LG UHD TV Demo materiály na 4K televizích jsou zlo a z praktického hlediska k ničemu. A občas nejsou ani ve 4K.

A tak jsme veletrh procházeli pomalu jak zombies. Člověk přijde do nové exhibice (v případě největších výrobců rozumte gigantickou halu), zkusí si tam hnusné plastové hodinky nebo nějaký fitness náramek, koukne na čtyři pět modelů 4k televizorů, na nichž se ve smyčce prolínají demo fotografie – takže stejně prd pozná, jak by na nich vypadal slušně masterovaný film nebo televizní vysílání. Případně si osahá nějaké ty mobilní telefony a zjistí, že už ho ty plasty a neinvenční design neberou. Sem tam se objeví světlá výjimka. Vestel a LG měli parádní 21:9 UltraHD televizory s úhlopříčkou přes dva a půl metru (tady to prohnutí dávalo smysl). Samsung nás pobavil virtuální realitou. Hisense měl sympatický laserový FullHD (ano, “jen” 1080p) projektor, který promítá zpod stěny, takže v obýváku nezabere místo. Panasonic se jako jeden z mála nebál postavit 4k LCDčko do zatemněné místnosti a ještě k tomu vedle své referenční plazmy! To je tak všechno. Netvrdím, že by technologie na IFA nebyly úchvatné. Snad u každého druhého produktu jsem si říkal, že ho chci. Jenže to ze mě mluvil malý chlapeček nadšený ze všech těch svítících udělátek. Určitě ho znáte, také se ve vás někde schovává.

Člověk každou halu proleze za nějakou čtvrthodinu a pak stejně nejdéle postojí u no name stánku, kde na UltraHD televizorech běží skutečné vysílání ve 4k (co vám budu povídat, fotbal v něm vypadá dobře), nebo kde vám odvážně předvedou, jak vypadá FullHDčko přepočítané pro 4k televizor vedle toho samého materiálu v nativním 4k (na padesátipalcové televizi není od metru dál vidět rozdíl). Jenže pak se před ním rozevře monstrózní výstava Sony. Než se stačí vzpamatovat, hodina a půl je v tahu a uvědomí si, že dvacet minut stojí u stojanu s nekomprimovanou hudbou a poslouchá nového Jacksona. Proč?

Hisense Laser Projector Laserový projektor od Hisense slavil úspěch i u nás. Celý set i plátnem a reproduktory prý bude k mání v příštím roce za cenu okolo 250 tisíc korun. Začněte šetřit.

Protože Sony letos veškeré konkurenci natrhlo zadky. A tak po několika rozpačitých letech, kdy se japonský gigant potýkal s problémy mobilní divize, rozjížděl DSLR řady, lízal si rány z prohrané bitvy Playstationu 3 s Xboxem 360, dostal direct s menším úspěchem Blu-ray, než jaký předpokládal, minimalizoval výrobu televizorů a propouštěl jak o život, můžeme říct: Vítej zpátky, Sony!

Ano, i soňáci vyrukovali s wearables, které jako by vznikly z povinnosti a také tak vypadají. I soňáci mají na každém rohu 4k televizor. Jenže u nich má UltraHD smysl. Od samého příchodu 4k tlačí Sony formát z první linie a po roce a nějakých drobných urputné práce se jim to začíná vyplácet. A tak mohli Japonci jako jedni z mála na ve svém showroomu představit UltraHD televizory, na kterých běžel materiál v jejich nativním rozlišení – k vidění tu byl koncertní záznam, ukázky z letošního FIFA, mírně křečovitá reklama na Bravie a filmové trailery. Ty samé materiály si člověk mohl nechat pustit na novém modelu 4k projektoru (samozřejmě v zateměněné místnosti), ze kterého lezl obrázek jak víno (zcela vážně, tak parádní obraz jsem neviděl, ani nepamatuju). O kousek dál si mohli návštěvníci poslechnout hudbu v bezztrátové kompresi jak ze streamovacích přehrávačů, tak z docela oldschoolových walkmanů. Ve vedlejších stojanech se skvěly nejnovější modely vodotěsných Xperia telefonů a tabletů. Na druhé straně se v Playstation koutku pařil Driveclub jak na PS4, tak přes telefony, tablety a Vitu s pomocí remote play. Naproti na tripodech cvakaly digitální závěrky nových snímačů, které namontujete na telefon nebo na tablet a na které se dají nasadit skla z fullframových zrcadlovek. V tomhle svatostánku se děly věci, které nikdo jiný na celé IFA neměl. A co je na tom nejlepší: Ani jeden z těchto výrobků nepůsobil jako zbytečná cetka, ale jako důležitá produktová kategorie, do které se zatím nikdo nepustil, nebo kterou jednoduše Sony jako jediné dělá pořádně.

Samsung UHD TV Samsung uzavřel před měsíci partnerství s 20th Century Fox. Na IFA nám ale pouštěl mizerně zkomprimované nové X-Meny, kteří na 4K televizoru vypadali místy doslova uboze.

Než si začnete klepat na čelo, že nám určitě Japonci podšoupli nějaké to Blučko nebo elektroniku za oslavný článek (nepodšoupli, ale kdyby náhodou měli chuť, bránit se nebudu:), dovolte mi to krátce rozvést. Sony v posledních měsících začíná opět působit jako sebevědomá značka, která má jasno ve svých produktech, nebojí se trochu experimentovat a přinášet do hry nová pravidla (jak říkám, 4k začali prosazovat jako první a na high resolution audio tlačí zatím jako jediní). Navíc má jednotný design napříč všemi kategoriemi, což se sice dá říct o většině značek, u Sony ale platí jeden důležitý rozdíl: Veškeré jejich produkty jsou stylové, jejich design je elegantní, osobitý a nadčasový. Proto Bravie vypadají lépe než cokoli jiného na IFA (osobně se mi líbí i více než designové skvosty od Loewe), proto řada Z3 mobilních telefonů a tabletů hravě předčí design jakýchkoli konkurenčních produktů a dá se v klidu srovnávat s iPhonem nebo HTC One. Proto je Playstation 4 tak sexy mašina, vedle které vypadá nový Xbox jako krabice od bot. Proto veškeré komponenty domácího audia snesou po designové stránce srovnání s Pioneerem, Marantzem i Denonem. A tak dále. Sony po letech přináší do hry nové věci a všechny ty věci vypadají zatraceně dobře.

Ba co více, také skvěle fungují. Playstation 4 má po výkonostní stránce nad Xboxem navrch a díky čerstvě představenému remote play, které překvapivě funguje moc dobře (budeme se mu věnovat samostatně) si vytváří ohromný náskok před čímkoli, co by mohl Microsoft nebo Nintendo představit. Telefony a tablety mají špičkové vnitřnosti shodné s většinou vlajkových lodí, avšak k pěknému designu přidávají vodotěsnost (tedy něco, co měly mít všechny tablety i mobily už dávno) a konečně dostaly špičkové displeje (po téhle stránce řady Z a Z2 dost strádají). Vypadají skvěle, ještě lépe se drží a s kolegou jsme se shodli, že jak tablet Z3 8', tak telefon Z3 Compact docela nutně potřebujeme. Představené televizory mají stejně dobrý obrázek jako cokoli jiného, s čím vyrukovala konkurence a narozdíl od ostatních to Japonci měli na čem předvést. Možnost sledovat videa a ukázky z filmů na prezentovaných zařízeních je nesmírně důležitá a téměř každý jí na IFA ignoroval. Ano, designové obrázky na 4k televizorech vypadají skvostně. Ale na ty se doma nekoukáme. V tomhle měli u Sony ohromný náskok. A když už se ho někdo snažil dohnat (Samsung a LG měli jednu – slovy JEDNU – televizi, na které běžela filmová ukázka), většinou to dopadalo fiaskem, protože byly materiály buď přepočítané (LG), nebo odporně zkomprimované (Samsung, Netflix u Toshiby a Panasonicu), případně je hyzdil motion smoothing nebo nějaká podobná fičura dopočítávající snímky (všechny značky).

Sony Remote Play Sony kromě mobilů a televizí slavilo úspěch i s PS Remote Play…

U Sony jako by převládal zdravý rozum. Japonci nám řekli: Tady je 4k televize, takhle na ní vypadá 4k materiál. Takhle vypadá FullHD vedle UltraHD. Takhle vypadá 4k projekce. Může se to zdát jako drobnost, ale ďábel se skrývá v detailech. A to jsem se ještě nedostal ke chválení “Lens style” foťáků QX1, QX30 a QX10. Možnost namontovat na telefon nebo tablet APS-C CMOS čip a nasadit na něj plnohodnotná skla ze zrcadlovky možná nevyužije každý, ale nic to nemění na tom, že se jedná o geniální řešení, které může usnadnit práci landscape fotografům (ale i spoustě dalších), případně zpřístupnit vysoce kvalitní fotografii i lidem, kteří nechtějí investovat do klasické DSLR nebo dalšího kompaktu. A mluvil už jsem o high resolution audiu? Sice jsem ho neměl s čím srovnávat, ale znělo skvěle, a to jak ze streamovací stanice, tak z přenosných walkmanů. Je sympatické, že Sony druhým rokem tlačí na HRA a snaží se nás přimět investovat do kvalitního zvuku. Nikoho jiného z velkých výrobců nic takového ani nenapadlo.

Sony Walkman … a důrazem na High-Res Audio.

Ze soňáckých produktů je cítit vize. Samsung může být první, kdo přinese zakřivený megatelevizor. Může být první, kdo předvede telefon se sešikmenou hranou displeje. Jsou to ale hovadiny, pro které nenajdete využití. Samsung se snaží přijít se vším a nepřichází s ničím, ať jsou jeho produkty technologicky sebevyspělejší. Stejně tak může LG představit patnáct inkarnací svého telefonu G3 a pěkné OLED televizory, ale nikdy nebudou jeho produkty osobité (ne, ani ty smart hodinky … fotky jim sluší, ale v reálu vypadají jako špatný vtip vašeho oblíbeného prodavače z holešovické tržnice). To mimochodem říkám jako docela spokojený majitel LG G2. Panasonic i Toshiba mohou představit parádní 4k televizory s tunou funkcí, ale ze stínu Bravií se asi jen tak nevyhrabou. Jejich přítomnost na IFA byla nevýrazná, jako by se na ní připletli omylem. A mohl bych tak pokračovat dál. Z nikoho nesršelo sebevědomí tak jako ze Sony. Samozřejmě krom Samsungu, ale jeho stánek vypadal jak redesignovaná prodejna Alberta se spoustou blikajících udělátek. Samsung strká prsty všude, kam se strkat dají, ale ve výsledku jsou jeho výrobky stejně jenom cizí nápady splácané do nevkusných korejských šuntů. Spolupráce se Swarovskym na tom těžko něco změní, spíš onu absenci vkusu celé značky podtrhne. Nová Alpha řada by to změnit mohla. Tak snad někdy.

Sony letošní IFA vyhrálo na celé čáře. Představilo špičkové produkty. Všechno zabalilo do luxusního hávu, aniž by se zapomnělo koncentrovat na funkce. Tohle je staré dobré Sony, které nám v posledních letech chybělo. Tohle jsou ti Japonci, kteří před lety vládli světu spotřební elektroniky. Takhle vypadá budoucnost. Držíme jí palce.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Ozvěny IFA: Vítej zpět, Sony!

Vložil jonn (bez ověření), 11. Září 2014 - 23:50

Obrázek uživatele jonn

pekny clanek a vubec mi nevadilo ze byl skoro cely o SONY:) fandim jim a jsem rad ze se z toho vzpamatovali..skoda ze netocite videa..rad bych se podival na to co tam bylo k videni.