Ozvěny IFA: Smart hodinky, kam se podíváš. Potřebujeme je?

vydáno 12. 9. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Ze světa | 5 komentářů

Tagy: Apple Watch, chytré hodinky, LG, smartwatch, Sony, Wearables

Asi před rokem jsem v šatně upustil hodinky a čert tomu chtěl, spadly tak, že se doslova rozlouskla zadní stěna a poškodila strojek. V hodinářství padl bolestivý rozsudek, buď nový strojek, nebo adieu. Takže jsem si mohl vybrat: Dám šest tisíc za vnitřnosti, nebo rovnou koupím jiné hodinky? V té době se začínalo mluvit o smartwatches a wearables jako o budoucím trendu spotřební elektroniky, a tak jsem si řekl, že si počkám a možná půjdu do něčeho, co mi bude radit se životosprávou a co mi všeobecně zjednoduší život. Při pohledu na čerstvé produkty inkriminované kategorie se ale nemůžu ubránit pocitu, že jsem čekal zbytečně.

Přitom to vypadalo nadějně. Google uvedl Android Wear a ačkoli se zdá, že dodnes málokdo rozumí principu zařízení, jež na něm šlapou (zjednodušeně: Pokud na telefonu nepoužíváte Google Now a lištou vám neproplouvá půldruhá tuna notifikací, jsou vám Android Wear hodinky téměř k ničemu), vypadalo to, že v Mountain View přišli na recept, který všem ostatním dělal problémy. Tedy že konečně vyrukovali se smartwatches, jež mají pro určitou skupinu uživatelů smysl a pro něž geekové najdou užití.

LG G Watch R Novinka LG vypadá skvěle na renderech. Ve skutečnosti je to však přehlídka levného plastu.

To samé se čekalo od Apple. Tim Cook po měsících spekulací slovy “One more thing”, čímž chtěl po vzoru Jobse uvést něco opravdu bombastického, předvedl Apple Watch (ano, bez “i”). Jenže přesně to se Apple Watch zdají být, pouze “ještě jednou věcí”. Jednou z mnoha, která se liší uživatelským prostředím a designem. Apple Watch nejsou nic revolučního. Neumějí nic, co by neuměly (nebo v budoucnu umět nemohly) ostatní chytré hodinky. Tedy ano, umějí poslat kamarádům váš tep nebo čmáranici, kterou ušušňáte svými tlustými prstíky na miniaturním displeji. Ale to jsou takové koniny, že se Steve Jobs musí obracet v hrobě. Takové nápady mívají u Samsungu, ne v legendárním Apple. Je jasné, že Apple Watch jsou Cookovým dítětem. A je jasné, že Cookovi chybí ten poslední díleček skládačky, který by z jeho prvního projektu udělal něco, co převrátí svět naruby. Je to jen další polínko do ohně, jenž opět přetváří Apple v popel. Jen z něho tentokrát žádný další Fénix nevzlétne.

Android Wear i Apple Watch fungují na podobném principu. Ráno vás vzbudí, ukážou vám čas, změří tep, spočítají, kolik jste udělali kroků do koupelny a portují notifikace z mobilního telefonu. Bez párování se smartphonem jsou mimochodem obě zařízení téměř k níčemu. A to je všechno. Jo a na jedno nabití vydrží sotva den. Google ani Apple nepřišli s revolučními zařízeními. Pouze udělali evoluční krůček v kategorii, která poslední roky stála na bodu mrazu (Pebble prominou). Tak bychom měli moderní wearables brát. Jako něco, co tu s námi bylo už dlouho. Jen je to teď trochu chytřejší, poslouchá vás to (jakože vás to doslova slyší) a vzduchem si to štěbetá s tím superkompjůtrem, co vám zahřívá kapsu. Čekat něco revolučního byla chyba už jen z toho důvodu, že všechno – doslova VŠECHNO, co by i jen čistě teoreticky mohly zvládnout digitální hodinky, umí třikrát lépe smartphony. Přitom je podstatně jednodušší je používat a už jsme si zvykli od nich takové funkce vyžadovat. Smartwatches jsou přinejlepším jejich prodlouženou rukou, a to v případech, kdy na vás skrze jejich repráček mluví navigace, Siri nebo Google Now. Nebo když chcete přeskakovat písničky ve sluchátkách. Jenže investovat mezi pěti a deseti tisíci korun do zařízení, jehož funkce se postará o to, že přes den budu méně sahat do kapsy, mi přijde na hlavu. Vám ne?

Sony SmartWatch 3 Sony Smartwatch 3 vypadají jako něco, co bude nosit Bára Špotáková. Nikdo jiný.

Tohle všechno říkám chvilku po tom, co jsem na všechny strany roztruboval, jak budou smartwatches geniální a jak je všichni využijeme. Asi ze mě mluvil ten praštěný geek nadšený z další nové technologie. Teď vidím jen přerostlé digitálky, které za cenu toho, že vím, jak rychle mi tluče srdce při nervy drásajícím postávání v pražských kolonách, někdy ve večerních hodinách přestanou ukazovat to nejdůležitější, tedy čas. Protože jim dojde baterka, jelikož mi ten den přišla hromada emailů a potřeboval jsem deset minut navigovat do nejbližší lékárny. Já vám nevím, to geekovské nadšení se ze mě doslova vypařuje před očima.

To samé se dělo při Apple keynote a chvíli předtím na berlínské IFA. Jeli jsme tam přesvědčení, že minimálně LG G Watch R budou konečně těmi chytrými hodinkami, na které jsme čekali. Tedy že budou nejen fungovat, ale také vypadat, a to dobře. Vždyť ty rendery působily tak pěkně! Jenže pak člověk (respektive dva „člověci“:) přijde na stánek, podívá se na ně, svraští čelo, vezme je do ruky a zhrozí se. Ty hodinky vypadají jak kolotočářský šunt, kterému někdo podsvítil ciferník! Laciný plastový feeling a prd váha evokují takové ty hodinky, co jste si za desetikorunu vytáhli v automatu joystickem ovládanou lopatou jeřábku. Jen nejsou růžové. To je tady výhra! O stánek dál – u Sony – to bylo ještě horší. Soňácké chytré hodinky jako by vůbec nepatřily mezi všechny ty designové parádičky, které se v japonském svatostánku snažily upoutat naší pozornost. Plastovo gumové něco, za co bych se nestyděl leda při výklusu v opuštěném parku. Díky, nechci. Stejně jako další desítky náramků, které mi mají počítat kroky a … a to je všechno.

Samsung Gear S Jsou velké, jsou těžké, mají odpudivé analogové tlačítko a hrozný Tizen. Samsung Gear S.

Trochu mě mrzí, že jsme se nestihli podívat na Moto 360 ani na Asus Zen Watch. Obojí vypadá na obrázcích opravdu pěkně, přičemž Motorola možná jako jediná přišla se smart hodinkami, které za vás na všechny strany nekřičí “Jsem meganerd, hleďte!”. Jenže Motorola svůj přístroj zabila prastarým procesorem (z roku 2010 !!!), díky jehož nenažrané hubě prý hodinky sotva zvládnou náročnější den, nehledě na to, že jim hladké UI říká to samé jako Putinovi mír. Takže by mě možná nedonavigovaly ani do té lékárny. Cokoli, co se na IFA dalo připnout na zápěstí, působilo z designového hlediska spíše jako špatný vtip. A když už to tak nepůsobí (Moto 360), je to nepoužitelné.

Přitom k čemu jsou hodinky? Teď mluvím o analogových, o těch, co ukazují přesný čas celé roky. Je to nesmírně osobní prvek našeho života. Říkají o nás, jaký preferujeme životní styl, jaký máme vkus, často vypovídají o naší pozici ve společnosti nebo o charakteru. Je to stejně tak módní doplněk, jako jsou brýle, košile, kalhoty. A jsou věčné. Leckdy až poté jsou to ukazatele času. Smartwatches, ať už LG křusky, Moto 360, nebo jedna z milionu barevných variací Apple Watch o vás říkají jediné: Nic. A věčné jsou asi jako porcelánové nádobí vyhozené z okna. Za chvíli je musíte nahradit novým modelem. Že si je můžete stylizovat výběrem povrchové úpravy nebo řemínkem? Případně “tapetou”? To je jak tvrdit majiteli Bentleyho, že můžete na svou Škodu Citigo namontovat spoiler.

Dobrá, možná se stylem tlačím na pilu. Možná jen nevidím do nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy budou hodinky redefinovány. Ale ruku na srdce, kolik běžných lidí si takovou budoucnost představuje? Možná geekové, možná mladší generace. Možná přestanou lpět na původních hodnotách analogových hodinek a začnou klást důraz na funkci. Ale na jakou?

Apple Watch Apple kdysi určoval trendy. Dnes funí jako pes, aby doběhl konkurenci.

Android Wear hodinky jsou v tomto ohledu ještě docela pasivní. Pouze zaznamenávají hodnoty. Zato Apple Watch, alespoň soudě dle prezentace na keynote, vám nejen budou měřit některé životní funkce. Budou vám dokonce říkat, co kdy dělat, abyste se přiblížili jakémusi imaginárnímu ideálu člověka kancelářského. Takže vám budou každou hodinu říkat, že už příliš dlouho sedíte na zadku a abyste spasili své zdraví, měli byste se na pět minut postavit. Achjo. Jsem jediný, komu to přijde jako urážka?

Vážně ve svých životech potřebujeme něco, co nám bude neustále opakovat, jaké jsme kůže líné? Původně jsem si to myslel, ale teď si stojím za tím, že ne. Tim Cook Apple Watch prezentuje jako zařízení, které by z nás snad mělo udělat lepší lidi. Nevím, jak to máte posazené vy. Ale já být tlustý líný vepř, nebo třeba jen kancelářská krysa (což částečně jsem), která zanevřela nad zdravotním stylem (což nejsem), a mít hodinky, které mi to neustále připomínají, do týdne mám takovou depku, že si hodím mašli. Nebo ten křáp rozšlapu a spálím. Nástroje k tomu, abychom se stali zdravějšími lidmi, tu byly vždy. Říká se jim zdravý rozum, životní styl a sport. Ani k jednomu nepotřebujete digitálního strážce. Vypil jsi dneska dva litry coly a divíš se, že se toho čtvrt kilogramu cukrů při sezení u počítače přetavuje v tuky? Vem si naše spásné hodinky! Rozkážou ti, ať se za hodinu postavíš! Na schodech ti řeknou, že do deseti let dostaneš mrtvici! A než si na nich přečteš hlavičku emailu, vyplivnou na tebe přenádhernou animaci deště, který tě po skutálení se ze schodů venku čeká. Já vím, že strašně přeháním. Ale rozumíte mi, ne?

Vždy, když se objeví nějaký „gamechanging“ produkt, se okolo něho seběhne hromada rozumbradů jako jsem já a začnou rokovat, jaký je to zase nesmysl. Asi se to stalo u iPhonu i u ostatních appláckých produktů (Nebudu teď zmiňovat, že Apple po dlouhé době nedefinuje novou kategorii, ale pouze hraje druhé housle v už rozjeté hře). Ale časem ty produkty začaly dávat smysl. Časem jsme si všichni řekli, že je potřebujeme, že s nimi budou naše životy pohodlnější, zábavnější, efektivnější. Podívám se na moderní podobu chytrých hodinek a takovou budoucnost nevidím. Vy ano?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Ozvěny IFA: Smart hodinky, kam se podíváš. ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 12. Září 2014 - 18:20

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Skutečně „analogové hodinky“, tj. ty s čistě mechanickým strojkem, už jsou dnes IMHO výrazné menšinová záležitost. A co je to „analogové tlačítko“???

P.S. Vám ten Samsung ale musí ležet v žaludku…

Re: Ozvěny IFA: Smart hodinky, kam se podíváš. ...

Vložil Psema (bez ověření), 12. Září 2014 - 19:45

Obrázek uživatele Psema

„Analog“ jsem dopisoval já a nějak mě nenapadlo lepší spojení pro ty jejich čtverce pod displejem, které mi přijdou strašně archaické. A na hodinkách i úplně mimo.

Jinak já bych neřekl, že jsme na něj zasedlí nebo tak. On je Samsung docela fajn, jeho problém ale možná je, že dělá vážně všechno, včetně praček a Smart Home řešení. Takže se na nic vyloženě nesoustředí a jakoby nedokázal dotáhnout nápady do konce a specifickým stylem.

Osobně mi všechny jejich produkty přijdou zaměnitelné, a když už dostanou nápad, aplikují ho způsobem, kterému z praktického hlediska nerozumím. Viz. jejich lišta na hraně telefonu u Note Edge. Plus jsou to prostě všechno plasty.

Možná proto se mi letos hodně líbí jeho Alpha. Byť je to samozřejmě zase trochu obšlehlej design iPhonů. Ale to je i Z3 u Sony, že jo. :D

Re: Ozvěny IFA: Smart hodinky, kam se podíváš. ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 13. Září 2014 - 0:38

Obrázek uživatele Michal Kubeček

No, já měl od Samsungu monitor a pořád ještě mám televizi a s obojím jsem byl nanejvýš spokojen. Hlavně když srovnám možnosti nastavení obrazu a celkově ovládání své televize se Sony, kterou mají rodiče, tak ten rozdíl je obrovský (ve prospěch Samsungu). Kdybych si měl teď pořizovat televizi, byl by to s největší pravděpodobností zase Samsung. Jak jsou na tom smartphony, to netuším, protože smartphone obecně je produkt, který jde zcela mimo mne.

Oproti tomu z produktů Sony jsem měl vždy pocit, že jsou sice po designové stránce úžasně vymazlené, ale z hlediska provedení tak nějak odfláknuté, hlavně mechanicky. Vlastně jediný výrobek značky Sony, který u mne neskončil předčasně kvůli neopravitelné nebo opakované mechanické závadě, byla CRT televize.

Re: Ozvěny IFA: Smart hodinky, kam se podíváš. ...

Vložil Psema (bez ověření), 14. Září 2014 - 13:58

Obrázek uživatele Psema

Ono není žádné tajemství, že Sony na tom bylo poslední 2–3 roky hodně špatně, takže ty výtky vlastně chápu. Sony podle mě byla v plné síle někdy 5–6 let zpátky, když začalo trochu víc přecházet na Blu. Pak začali trochu šidit technologie, nad čímž se pozastavovali i na českých pobočkách.

Teď mi ale přijde, že se zase trochu zmátořili. Možná je to i tím, že pustili VAIO, propouštěli a vykašlali se prozatím na OLED pro velká zařízení. Od Z1 stojí ve smartphonech rozhodně za povšimnutí. To samé u tabletů a s nástupem High-Res audia zase zkouší prorazit tam, kde to nikdo ani nezkouší. Takže jo, držím jim palečky jako desetiletej klučina.

Jinak mám na chalupě dva roky starou 32" LEDku od Samsungu, která nestála ani „desítku“ a na tamní užití (občas hra z PSka, večer film, jinak hlavně TV signál) naprosto bez problémů. To samé low-end domácí kino, na kterém se sice nerecenzuje, ale pro nenáročného posluchače (babička, maminka a tak :D) funguje naprosto dostatečně. To abych zase nepůsobil jako Sony-fan a Samsung hater. :D

Re: Ozvěny IFA: Smart hodinky, kam se podíváš. ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 15. Září 2014 - 7:08

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Každý má holt své oblíbené značky a značky, které moc nemusí. Takže jen aby nedošlo k nedorozumění: zkušenosti se Sony, o kterých jsem psal, se netýkají posledních 2–3 let, ale spíš posledních 20 let. Ale peníze si netisknu, takže samozřejmě nemůžu tvrdit, že to, co mi prošlo rukama, je nějaký statisticky významný vzorek, možná jsem prostě jen měl smůlu (kromě toho ovládání televize).