Ostře sledované vlaky na lednovém Blu-ray horizontu

vydáno 29. 12. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, film, NFA, Ostře sledované vlaky

Ostře sledované vlaky Ačkoli většina restaurovaných filmů vzešlá ze spolupráce NFA a Nadace české bijáky vycházela již na podzim, Ostře sledované vlaky si daly při cestě na Blu-ray načas, a tak se jich dočkáme až po novém roce (15. ledna), kdy je do obchodů – na rozdíl od Všech dobrých rodáků a Hoří, má panenko – uvede do obchodů Národní filmový archiv.

Ten se do jisté míry vrací ke stylizaci svého prvního restaurovaného produktu Marketě Lazarové. Design disku totiž bude opět velmi minimalistický až umělecký (očividná a sympatická zároveň je inspirace americkým Criterionem či britskou sérií Masters of Cinema) a podobně na tom bude i samotná distribuce a obsah disku.

První várka Ostře sledovaných vlaků vyjde ve velmi omezeném množství kusů. A to proto, že za cenu 699 korun bude v balení kromě disku i dnes již tradiční publikace NFA s esejemi a analýzami předních tuzemských filmovědců. Až po vyprodání zásob bude možné zakoupit pouze samotný film. Samostatná publikace je však již několik týdnů volně v prodeji (seženete ji snad v každém knihkupectví), takže se nemusíte bát, že pokud zaváháte, už ji nikde neseženete.

Výbava disku bude vysloveně archivní, neboť ji budou tvořit především krátké filmy spojené s režisérem Jiřím Menzelem, popřípadě herci či filmem. Fajnšmekři mezi diváky se tak dočkají Menzelova absolventské filmu z FAMU Umřel nám pan Foerster, O malých pro velké od Miloše Makovce či Umění milovati De arte amatoria Zdenka Zaorala. Přítomna bude i dvojice klipů k písním Václava Neckáře Lékořice a Dostal jsem dnes kuli, popřípadě rozhovor s Bohumilem Hrabalem režírovaný Rudolfem Růžičkou pod názvem O kočkách, beatníích a všeličems jiném, nebo protektorátní týdeník Aktualita.

Technická výbava disku bude odpovídat původní podobě filmu v době vzniku. Audio tím pádem sice bude namixované v DTS-HD Master Audio, bude se však jednat pouze o mono stopu, nikoli prostorový remix. Poměr stran obrazu zůstane 1,37:1.

Co se týče balení, zde se informace rozchází. Zatímco server Zóna informoval, že balení bude v podobě rozkládacího digipacku, e-shopy pracují s grafikou odkazující spíše na předchozí vydání zrestaurovanách snímků – tj. papírový box s vloženým amarayem a publikací. Na oficiální podobu edice však naštěstí nemusíme čekat příliš dlouho. A ve výsledku na ní vlastně ani moc nezáleží.

Kompletní bonusy:

  • Výběr z českého zvukového týdeníku Aktualita (1942–1945)
  • O malých pro velké (1948)
  • Umění milovati De arte amatoria (1968)
  • Umřel nám pan Foerster (1963)
  • O kočkách, beatnicích a všeličems jiném (1967)
  • Dostal jsem dnes kuli (1966) – klip
  • Lékořice (1967) – klip
Ostře sledované vlaky
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře