Osobní strážce (mini recenze Blu-ray)

vydáno 4. 5. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: film, Osobní strážce, recenze, The Bodyguard

Osobní strážce (The Bodyguard, 1993) (Blu-ray)

Osobního strážce má většina diváků zafixovaného jako dojímavou romantiku o tom, jak se do sebe zakoukala popová diva a šéf její ochranky. Jakmile ale prokouknete tuhle srdíčkovou clonu, vytvořenou na základě nostalgických vzpomínek a emocionálního rozkladu svých maminek, zjistíte, že citové pnutí je ve filmu vlastně pouhým doplňkem, který se dostává do popředí až v závěrečné třetině.

Do té doby je film především dobře odvedeným thrillerem, v němž se zachmuřený (a místy smrtícím způsobem hláškující) Kevin Costner snaží ochránit rozmařilou a panovačnou zpěvačku, které záhadný anonym vyhrožuje výletem na krchov. A thriller je to na dnešní poměry nečekaně temný, drsný a co je nejdůležitější, v zásadních okamžicích (koncerty, závěrečné předávání Oscarů) i napínavý, když se tvůrcům daří lusknutím prstu vytvářet paranoiu z lidmi narvaných sálů, kde může smrtící kulka přijít odkudkoliv.

Osobní strážce (The Bodyguard, 1993) Osobní strážce (The Bodyguard, 1993) Osobní strážce (The Bodyguard, 1993) Osobní strážce (The Bodyguard, 1993)

TIP: Desítky dalších FullHD screenshotů v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Costner je pak jednoznačným tahounem, neboť se v jeho věčně zadumaném obličeji neodráží pouze plná oddanost práci a ochota nechat se kvůli někomu zabít, nýbrž i určitá křehkost schovaná pod hroší šlupkou zdánlivě chladného profesionála. A Whitney Houston, které byla role ušitá v podstatě na tělo, nic nekazí. Pokud tedy hledáte romantiku, ale zároveň máte chuť i na něco ostřejšího, Osobní strážce se o vás (a vaši polovičku) postará víc než dobře.

Technické provedení

Jestli se Blu-ray v něčem povedl, tak je to zvuk. Česká stopa sice přistála jen v jalovém stereu, nicméně anglický originál (DTS-HD 5.1) vám během pár minut dokáže, že i katalogovky mohou znít skvěle, překvapujíc nebývale dynamickým rozsahem, kdy nezanikne ani nejnitěrnější dialog a naopak často vystrčí růžky skvostný soundtrack a hromada zvukových efektů. Výstřely, exploze, ale i atmosférické bublání, ti všichni vás neváhají pozdravit ze zadních surroundových pozic, a věřte, že výsledný efekt je zatraceně sugestivní.

Jen kdyby si disk nekazil slibnou fazónu nevyváženým přepisem. Ten je sice relativně ostrý a především v exteriérech při denních scénách dovede okouzlit pěknými barvami (včetně tělovek) a překvapivě dobrou drobnokresbou (textury Costnerova obličeje i pomlácené karosérie aut). Jenže většina filmu se odehrává v mizerně nasvícených místnostech, a tady se disku daří o poznání hůř. Úroveň detailů je tu totiž naprosto mizerná, na kontrastu by se mohlo také přidat a stínokresba jako by vůbec neexistovala. Barevně přepis sice ani tady vyloženě neselhává (občas naoranžovělé tělovky, ale kupříkladu ohňostroj vypadá hodně dobře), nicméně jako celek je jednoduše mdlý. Snesitelné zrno navíc často doplňuje dost znatelný barevný šum.

Bonusy

  • Dokument Vzpomínky na Osobního strážce (26m:43s, SD, CZ titulky)
  • Hudební klip Whitney Houston – I Will Always Love You (04m:36s, SD)
  • Trailer (SD)

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře