Oscarové filmy míří na Blu-ray

vydáno 28. 1. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: 127 hodin, 127 Hours, Black Swan, Blu-ray, Černá labuť, film, Králova řeč, Oscar, The King's Speech

Králova řeč (The King's Speech, 2010)

Akademie filmových věd před několika dny vypustila nominace na třiaosmdesáté Oscary, za pár dnů se tedy o zlaté plešouny porvou ty nejlepší filmy minulého roku. Pro filmová studia to mimo jiné znamená, že na jejich klenoty upře zrak značná část naší malinké planety, takže je na čase začít vydělávat nějaké ty dolárky.

Filmy už samozřejmě mají premiéru za sebou (tedy alespoň ve Spojených státech, k nám některé dorazí se zpožděním) a tak zbývá jediná možnost, jak přinutit potenciální diváky k další investici: Prozradit data releasů na DVD a především Blu-ray.

Díky tomu můžeme začít připravovat peněženky už teď (případně rovnou předobjednávat). Pravda, zatím se jedná jen o zahraniční trh, on ten náš ale asi nebude o tolik pozadu – už jen proto, že se filmy s nálepkou „tolik a tolik nominací a tolik a tolik sošek“ docela dobře prodávají.

Anchor Bay slíbilo, že vydá pravděpodobně největšího favorita letošní oscarové sezóny – Královu řeč od Toma Hoopera – na Blu-ray 19. května. To je docela vzdálený termín a tak zatím nebyla oznámena ani bonusová výbava, ani technické specifikace. Jak říkáme – jde především o to, aby o sobě studio dalo vědět.

Černá labuť (Black Swan, 2010)

Králova řeč (The King's Speech, FDb.cz) byla letos nominována rovnou ve dvanácti kategoriích včetně režie, nejlepšího filmu a hlavní role (Colin Firth). Jelikož se jedná o historický snímek (nominovaný navíc i za výpravu a kostýmy), bude ve vysokém rozlišení na co koukat!

To samé samozřejmě platí i v případě nejnovějšího počinu jednoho z vizuálně nejvýraznějších režisérů současnosti: Darrena Aronofskyho. Jeho Černá labuť na Zlatých glóbech ostrouhala (ocenění získala „jen“ Natalie Portman), šanci na nápravu reputace ale na Oscarech dostane.

V boji o nejlepší film roku se vedle Královy řeči utká s Fighterem, Počátkem, 127 hodinami, Social Network, Toy Story 3, Opravdovou kuráží, Winter's Bone a Děcka jsou v pohodě.

Je to velká konkurence, Černá labuť (Black Swan, FDb.cz) má ale zastoupení i v dalších nominacích, tak se jí snad zadaří. Na Blu-ray každopádně dorazí 29. března. Specifikace opět nejsou známy, světlo světa ale spatřil alespoň parádní cover-art (který by vypadal obzvlášť libově jako potisk steelbooku).

127 hodin (127 Hours, 2010)

Poslední z letošních oscarových favoritů, který už se dožil i data Blu-ray releasu, je špičkové drama Dannyho Boylea 127 hodin (trailer) s úžasným Jamesem Francem v hlavní roli (ano, vedle té filmové má nominaci i za hlavní roli). 127 hodin je ze tří zmíněných titulů nejblíž, na americký trh dorazí už 1. března.

Vedle cover-artu díky tomu známe i bonusovou výbavu, která čítá komentář Dannyho Boylea, Christiana Colsona a Simona Beaufoye, pro BD exkluzivní dokument Search and Rescue, vystřihané scény, opět pro BD exkluzivní krátký film Lukea Mathenyho God of Love a (do třetice exkluzivní) 127 hours: An Extraordinary View, což zní jako PiP fičura, ale klidně by to mohl být „jen“ dokument. To se dozvíme asi teprve až když budeme mít disk v ruce.

Jak vnímáte letošní oscarovou sezónu vy? Těšíte se na akademií ceněné snímky, nebo si radši odpočinete u bezhlavých fláků s tunou digitálních efektů, hloupých dialogů a pokud možno s co nejsnazším příběhem? Nestyďte se, my máme Emmericha také rádi ;).

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře