Omen: Přichází Satan! (recenze Blu-ray)

vydáno 6. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 20th Century Fox, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-4 AVC, Omen, Omen: Přichází Satan!, Smrtonosná zbraň, Superman, The Omen

Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976)

Každá geniální myšlenka je ve své podstatě založena na velmi jednoduchém nápadu. Jeden takový dostal před více než třiceti lety spisovatel a scénárista David Seltzer, když si řekl: co kdyby Antikrist chodil po Zemi v těle malého dítěte? Film, který podle jeho novely a scénáře nakonec vznikl, se dnes právem počítá mezi klasiku žánru.

Psychologický thriller s hororovými prvky Omen: Přichází Satan! (všeobecně známý prostě jen jako Omen – tedy znamení) započal své vítězné tažení po světových kinosálech v roce 1976. Doba byla relativně nakloněná filmům se „satanistickou“ tématikou; diváky už pár let děsily mistrovské kousky typu Vymítač ďábla nebo Rosemary má děťátko, na jejichž úspěch mohl snímek Omen plynule navázat.

Plíživě děsivá Omen podívaná ale nebyla jen nějakým povrchním svezením se s módním trendem, právě naopak. Obrovská publicita, nadšené divácké ohlasy a také zisk Oscara udělaly z tohoto filmu nedostižný vzor a připravily půdu pro celou řadu přímých pokračování, bezpočet plagiátů a nakonec i zbytečný remake.

Možná až nebezpečně jednoduchý příběh začíná v předzvěsti celkové symboliky filmu 6. června v 6 hodin ráno. Právě tehdy se v Římě narodí manželce bohatého amerického diplomata mrtvé dítě. Naskytne se ale možnost to před vyčerpanou rodičkou zatajit a „podstrčit“ jí chlapce, který přišel na svět ve stejný okamžik a naopak ztratil matku i otce. Diplomat po krátkém váhání souhlasí.

Chlapec dostane jméno Damien, Damien Thorn. Celá rodina se brzy přestěhuje do Anglie, kde Thorn začne působit jako velvyslanec. Rodinná idylka, se kterou je divák seznámen pomocí několika až kýčovitých scén, vezme za své při Damienových pátých narozeninách. Právě tehdy totiž před očima všech návštěvníků dětské oslavy spáchá sebevraždu jeho chůva a poprvé se objeví zlověstný pes.

Tempo filmu od té chvíle nijak přehnaně nezrychluje, ale zato pozvolna graduje až k několika zásadním vrcholům. Velvyslance Thorna kontaktuje na první pohled šílený kněz, náhodný fotograf začne na svých snímcích vidět nezvyklé úkazy, Damienova nová chůva začne svou ochranitelskou péči trochu přehánět, návštěva mše se promění v noční můru…

Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976)

Lidem kolem rodiny Thornových začne být brzy jasné, že podivné nehody, které se kolem Damiena stále častěji stávají, nejsou jen tak obyčejnými náhodami. Než ale těmto varovným hlasům dopřeje sluchu sám Thorn, zlo krutě zasáhne uvnitř jeho rodiny a na spoustu věcí už je pozdě. Přesto se postupně odhaluje celá pravda až k nevyhnutelnému konci.

Že při tom přijdou o hlavu (někdy doslova) všichni, kteří by chtěli stát Damienovi v cestě, to jistě není potřeba dodávat. Film ovšem v žádném případě nestojí na explicitním násilí, vraždách nebo dokonce krvavých jatkách; zlo se v Damienově případě ubírá docela jinými cestičkami, plnými tichého děsu. Atmosféra houstne, aniž by Damien promluvil jediné slovo, stačí jediný jeho pohled – třeba ten v úplně posledním záběru.

Omen: Přichází Satan! byl prvním velkým filmem do té doby jen průměrného televizního režiséra Richarda Donnera. Ano, toho Donnera, který pak mohl právě díky obřímu úspěchu Omen natočit další nesmrtelnou klasiku: filmy Superman nebo sérii Smrtonosná zbraň zná každý. Omen ostatně také. Tak proč se snažit o něm napsat něco víc?

Technické provedení

Studio Fox vydalo Omen na Blu-ray v roce 2008, tedy 32 let po jeho vzniku. Takto starému filmu je pro potřeby vydání ve vysokém rozlišení věnovat daleko větší péči, než pár let starým novinkám; to se bohužel úplně nepodařilo. Výhrady lze mít jak k obrazu, tak i zvuku, nicméně obojí nedopadlo nijak tragicky a hlavně – divácký zážitek nic z toho příliš nenaruší.

MPEG-4 AVC video o velikosti téměř 17 GB a s průměrným datovým tokem 21 Mbps sice v žádném případě nesnese srovnání s transferem snímků například této dekády, ale to by snad ani nikdo neočekával. Obraz je zrnitý, tmavý a celkově dost plochý, ale ono se to k Omen prostě hodí.

Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976)

V každém případě se na první pohled jedná o vysoké rozlišení – oproti DVD je na Blu-ray více detailů, barvy jsou živější a scény působí více přirozeně. Omen trochu té „špíny“ v obrazu snese, filmové zrno mu sluší, lepší verze prostě v tuto chvíli neexistuje. A to se samozřejmě počítá.

Podobně je na tom disk i po zvukové stránce. K dispozici je sice DTS-HD Master Audio 5.1 stopa, ale po pravdě řečeno se z původního mono zvuku nedá nic moc zásadního vykouzlit. Prostorové kanály mají šanci se uplatnit jen v několika málo scénách, dynamické změny typu „léčba šokem“ fungují u Omen také trochu jinak, než jsme zvyklí z dnešních hororů… Tohle prostě není akční film. A pozor, český dabing se nekoná, pouze titulky!

Velká škoda, že se na evropské vydání nedostala originální mono stopa, která se dle soudu recenzentů z regionu A k filmu hodí možná lépe, než nový umělý mix. Můžeme být alespoň rádi, že si můžeme Omen pustit s izolovanou hudební stopou, tedy zcela bez dialogů, to je totiž skutečně zážitek!

Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) - Blu-ray video bitrate

Za hudební doprovod k Omen ostatně získal Jerry Goldsmith jediného Oscara ve své kariéře, nominován přitom byl celkem osmnáctkrát. Je pravda, že něco takového nebylo do roku 1976 možné slyšet v žádném z filmů – kombinace latinsky zpívaných chorálů, mohutných orchestrálních pasáží i mrazivě minimalistických ploch utkví v paměti každému, kdo film shlédne byť jen jednou.

Zlověstný hlavní motiv Ave Satani! („Sanguis bibimus, corpus edimus, tolle corpus Satani“) se dokáže zarýt pod kůži doslova ďábelsky…

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Omen: Přichází Satan!.

Bonusy

Na dvouvrstvý 50 GB disk se sice vešla poměrně slušná porce doplňkových materiálů, oproti americkému vydání jsme ale opět o něco ochuzeni. Například místo tří audiokomentářů máme jen jeden (s režisérem Donnerem), zamrzí hlavně absence velice faktografického komentáře hned tří filmových historiků, který (prý) srovnává Omen v kontextu světové kinematografie.

Dvouminutový úvod režiséra se víceméně nepočítá, stejně tak jediná vynechaná scéna (útok psů) opět s komentářem režiséra. Zato 46 minut dlouhý dokument 666: ‚The Omen‘ Revealed (český překlad 666: Satan odhalený* je skutečně velmi stupidní) dokáže poskytnout velké množství informací o tom, co předcházelo vzniku filmu, co se dělo při natáčení (podivné nehody členů štábu), jak byly natáčeny klíčové scény i jak moc velkou roli v celkovém vyznění hrála už zmiňovaná hudební složka.

Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976) Omen: Přichází Satan! (Omen, The, 1976)

Čtvrthodinový rozhovor se scénáristou Davidem Seltzerem se naštěstí netočí jen kolem jeho práce na Omen a je poměrně zajímavý; dvacetiminutová zpověď slavného hororového režiséra Wese Cravena o tom, jak moc ho film Omen oslovil, je také překvapivě záživná. To nejlepší ale teprve přijde – dokument ‚The Omen‘ Legacy (opět „skvěle“ přeloženo jako Satanův odkaz) rozebírá na ploše 101 minut celou filmovou sérii Omen, nebojí se zabrousit do biblických souvislostí a vůbec prozrazuje spoustu podrobností, které fanoušci jistě ocení.

V tomto směru může být pro někoho zajímavý krátký šestiminutový dokument o sérii nevysvětlitelných neštěstí, které se při natáčení filmu staly (spekuluje se ovšem o tom, že to byl jen chytrý marketingový tah), sbírku bonusů pak uzavírá výtečná čtvrthodinová „zpověď“ Jerryho Goldsmitha o jeho práci na tolik adorované hudbě k Omen.

Verdikt? Omen: Přichází Satan! je klasika žánru, která dokáže pohltit i po více než třiceti letech. Na Blu-ray se tomuto filmu sice nedostalo žádné přehnané péče, ale v důsledku to vůbec nevadí – temný film si zaslouží trochu „temné“ provedení, pro několik nadcházejících let se ale tak jako tak jedná o technicky nejlepší vydání. Informacemi nabitá bonusová výbava spolu s úchvatným izolovaným soundtrackem dělá z tohoto disku ideální přírůstek do sbírky kvalitních filmů.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Omen: Přichází Satan! k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře