Olympijské hry ve vysokém rozlišení - jak na to?

vydáno 12. 2. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | 4 komentáře

Tagy: Astra 1E, Česká televize, CryptoWorks, CS Link, ČT HD, Das Erste HD, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, Eurosport HD, Magyar Televízió, MPEG-4, olympiáda, set-top-box, Skylink, streaming, Trojka HD, UPC, ZDF HD, ZOH Vancouver 2010, zoh.cz

Vancouver Olympics 2010 - logo

Olympijské hry byly pro televizní technologie vždy přínosnou událostí. Jelikož se jedná o celosvětově sledovanou akci, do které teče ohromné množství peněz a vyžaduje náročné pokrytí, často tu dochází k průlomu v užití televizních technologií. Letos je to historické prvenství kompletního vysílání ve vysokém rozlišení. Kudy a jak se k němu dostat?

Sledování sportovních přenosů ve vysokém rozlišení je často intenzivnější zážitek, než dramatické vyvrcholení blockbusteru v kině. Oproti SD vysílání se jedná o ohromný skok vpřed a na obrazovkách s velkou uhlopříčkou takové přenosy vypadají famózně.

Komentáře o tom, že se jedná o ultimátní způsob sledování sportovních přenosů, si ponecháme na nepříliš vzdálenou budoucnost, protože jsme na IFA 2009 měli příležitost vidět několik krátkých záznamů sportu (včetně pekingské olympiády) ve stereoskopickém 3D, rozhodně je to ale nejlepší dostupný způsob, jak se sportu přiblížit z pohodlí gauče. Ano, 3D sport je v televizi něco naprosto jiného, kdo neviděl, nemůže mít nejmenší tušení – něco takového už se vyrovná i přítomnosti nejen na stadionu, ale i na scéně jako takové.

Ale zpět k HD. Asi největší událostí pro nás Čechy je HD přenos ve vysílání České televize. Ta, ačkoliv se na ně chystá, sice nemá vlastní HD kapacity (na rozdíl třeba od Novy), ale pro několik dnů vancouverské olympiády vytvořila improvizovaný systém, který jí dovolí vysílat vybrané pořady a přenosy ve vysokém rozlišení.

Tomu dokonce věnuje samostatný kanál ČT HD, který bude možné chytit hned několika způsoby – o nich ale až v samostatném výpisu HD kanálů, které se na olympiádu chystají. Jednat se bude o jakýsi mix ČT2 a ČT4.

Ve Vancouveru bude vůbec prvně v historii HD pokrytí kompletní, tedy ve všech disciplínách. Jedná se o nejdůležitější sportovní událost roku a tak není divu, že se jí budou věnovat i další televizní stanice. Vedle České televize a jejích „podstanic“ bude olympiáda dominovat samozřejmě kanálu Eurosport HD; pokud máte satelitní platformu, vedle slovenské stanice Trojka HD můžete chytit ještě Němce a jejich Das Erste HD a ZDF HD, pro masochisty je připravená také Magyar Televízió.

Pro nás je ale logicky nejdůležitější česky komentovaný přenos, tedy ten, který nabídne Česká televize (ČT HD), Eurosport HD a slovensky Trojka HD. Nabízíme proto (snahu o) kompletní výpis dostupného olympijského HD vysílání:

ČT HD: bezplatné DVB-T v multiplexu 4 (pouze Brno, Ostrava a Praha), UPC Digital (základní nabídka, nutnost HD set-top-boxu), CS Link a Skylink (satelit): Astra 1E (23,5 stupně východně), 10803/H, SR 22000, FEC 5/6, norma DVB-S (MPEG-4), kód CryptoWorks

Trojka HD: Skylink (satelit): 12109/H, SR 27500, FEC 9/10, norma DVB-S2/QPSK (MPEG-4), kód CryptoWorks

Eurosport HD: Skylink – balíček HD Plus, případně MULTI HD, parametry jako u Trojky HD, UPC Digital (balíček Standard nebo Supreme), Moravianet (přiobjednávka k některému ze základních balíčků)

Pokud jsme něco vynechali, samozřejmě neváhejte a podělte se v komentářích pod článkem.

Na závěr je zajímavé ještě to, že Česká televize nabídne HD alternativu i všem , pro které je HDTV zatím nedostupné – na webu zoh.cz bude možné sledovat streamované HD přenosy ve stejné, ne-li vyšší kvalitě než v klasickém vysílání (720p s datovým tokem 3–4 Mbps).

Tak sportu zdar!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Olympijské hry ve vysokém rozlišení - jak na to?

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Únor 2010 - 20:32

Obrázek uživatele Anonym

Jak propojit PC bez HDMI, mam jen DVI s plazmou panasonic aby mi slo z webu aspon 720p? Diky za rady a napady.

Re: Olympijské hry ve vysokém rozlišení - jak na to?

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 12. Únor 2010 - 22:23

Obrázek uživatele Robert Krátký

Lze přeci koupit redukce z DVI na HDMI.

Re: Olympijské hry ve vysokém rozlišení - jak na to?

Vložil Petruskin (bez ověření), 13. Únor 2010 - 11:38

Obrázek uživatele Petruskin

Podotýkám že ve zkušebním HD dvbt alespon tedy v Praze je to řešeno tak, že na kanále CT1 HD je dočasně vysíláno CT2 HD. CT 1 (po dobu her) a CT 4 zatím v SD.

Re: Olympijské hry ve vysokém rozlišení - jak na to?

Vložil st39.6 (bez ověření), 13. Únor 2010 - 12:21

Obrázek uživatele st39.6

prave ze ne. proto se to jmenuje jen CT HD (bez cisla) – zaskakuje to momentalne za jednicku, ale neni to ani dvojka, ani ctyrka, ale vybrana skladba ze dvojky i ctyrky dohromady