Oheň a led svedou drsný souboj na Blu-ray

vydáno 29. 4. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Blue Underground, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, film, Fire and Ice, MPEG-4 AVC, Oheň a led

Oheň a led (Fire and Ice, 1983)

Některé animáky mají zajímavý osud. Fantasy příběh Oheň a led (Fire and Ice, FDb.cz) palestinského režiséra Ralpha Bakshiho sice finančně propadl a kritika ho přijala jen vlažně, během následujících (desítek) let ale zkultovněl a v roce 2003 byl dokonce označen za 99. nejlepší animovaný film všech dob.

Snímek inspirovaný kresbami geniálního Franka Frazetty a natočený efektní, ale velmi pracnou rotoskopickou technikou (ruční kreslení jednotlivých políček filmového pásu podle předtočených živých herců), pokračoval v Bakshiho sérii animáků, které rozhodně nebyly mládeži přístupné – Fritz the Cat, Heavy Traffic, postkafastrofický Wizard a také Pán prstenů (všechny vznikly ještě v sedmdesátých letech).

Oheň a led vychází na Blu-ray v regionu A (Amerika) 25. srpna díky společnosti s příznačným názvem Blue Underground. Pětadvacet let starý nekonvenční animák se dočká MPEG-4 AVC obrazového přepisu, DTS-HD Master Audio 7.1 i Dolby TrueHD 7.1 zvuku, audiokomentáře samotného Ralpha Bakshiho a bonusových materiálů (The Making of ‚Fire and Ice‘, Bakshi on Frazetta, Sean Hannon's Diary Notes, fotogalerie a trailer). Zajímavostí je přítomnost D-Box kódu, o jehož využití se budete moct brzo dočíst ve velmi obsáhlém samostatném článku.

Blue Underground svá Blu-ray vydání regionálně nekóduje, disk je tedy bez obav možné zakoupit kdekoliv na světě. Českou jazykovou podporu samozřejmě očekávat nelze, ale vzhledem ke skutečně fajnšmekrovskému charakteru tohoto konkrétního disku to hardcore fanouškům zřejmě nebude příliš vadit.

Oheň a led (Fire and Ice, 1983)

Oheň a led (1983)

Mocný vládce Nekron putuje na svém ledovci světem a ničí vše, co mu přijde do cesty. Svému osudu neunikne ani malá vesnička, ale jeden z jejích obyvatel přežije. Mladík Larn přísahá pánovi ledu pomstu a vydá se po jeho stopách.

Ty vedou do ohnivé pevnosti dobrotivého krále Jarola. Jeho půvabná dcera, princezna Teegra je zajata a obtěžována Nekronovými poskoky, kteří mají blíž k opicím, než k klidem. Larn už se ale blíží a hodlá učinit přítrž všem nepravostem. V jeho srdci plane oheň, před kterým taje i ten největší led.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře