Od listopadu můžete mít doma Bathory...

vydáno 2. 11. 2009 | autor Bontonfilm | sekce Tiskové zprávy | téma Filmy, Z domova

Tagy: 300: Bitva u Thermopyl, Bathory, Blu-ray, Bonton, Bontonfilm, Brickbox Digital Media, DVD, film, Troja

Bontonfilm - logo

…aneb další vzkříšení čachtické legendy – Bathory vychází na DVD, Blu-ray a v luxusní dárkové edici.

Od července 2008 do srpna 2009 vidělo film Bathory v českých a slovenských kinech 1361093 diváků. A nyní se jeho příznivci dočkali – film Juraje Jakubiska nyní vychází jak na DVD, tak i na Blu-ray disku, což uspokojí i ty nejnáročnější z nich.

O filmu Bathory

Historický velkofilm Juraje Jakubiska přivedl k životu krvavou legendu Čachtické paní. Ta se podle pověstí koupala v krvi panen a na svých panstvích po léta vraždila a mučila své poddané. Výpravný snímek je patnáctým celovečerním filmem Juraje Jakubiska.

Ústřední postavou filmu je Erzsébet Báthory (1560 – 1614), u nás známá jako Alžběta Báthory. Kým ve skutečnosti byla? „Krvavou hraběnkou“, sadistickou vražedkyní, nebo obětí temných intrik, pomluv a bezpráví? Krutou, nemilosrdnou vladařkou, či zranitelnou, osamělou vdovou, jejíž krutost nepřesáhla zvyky doby? Nebo obojím?

Pohledy historiků na životní příběh této kontroverzní šlechtičny se rozcházejí. Pojetí její osoby coby vraždícího monstra zpochybňují nové důkazy ukazující na hraběnku, která se díky svému bohatství a nezávislosti stala terčem spiknutí lidí, usilujících o její rozsáhlé majetky.

Bathory (2008)

Svědecké výpovědi o jejích krutostech jsou konfrontovány s faktem, že ve svém čachtickém sídle byla uvězněna bez procesu a soudu. Režiséra Juraje Jakubiska zaujal právě „nový“ pohled.

Roli Alžběty ztvárnila britská herečka Anna Friel; jako její manžel František Nádašdy se představil Vincent Regan (Troja, 300: Bitva u Thermopyl); Caravaggia ztvárnil Hans Matheson (Bídníci, Mlhy Avalonu) a čtveřici hlavních rolí uzavírá Karel Roden jako Juraj Thurzo.

V dalších úlohách uvidíme ze zahraničních herců i Franca Nera, z domácích se představí například Bolek Polívka, Marek Vašut, Jiří Mádl a Lucie Vondráčková.

Bathory

Bathory (2008) (Blu-ray)

Český název: Bathory

Originální název: Bathory

Rok výroby: 2008

Žánr: Drama / Historický

Délka: 140 minut (2:20)

Režie: Juraj Jakubisko

Hrají: Anna Friel, Karel Roden nejml., Hans Matheson, Vincent Regan, Franco Nero

Studio: Jakubisko Film

Distribuce v ČR: Bontonfilm, a. s. (od 9. 11. 2009)

Nový pohled na největší vražedkyni v dějinách lidstva Alžbětu Báthoryovou očima režiséra Juraje Jakubiska.

František Nádašdy (Vincent Regan) bojuje ve válkách s Turky. Jeho žena, krásná Alžběta Báthoryová (Anna Friel), dohlíží na správu majetku a na výchovu svých dětí. Její manžel jí jednoho dne posílá dárek v podobě italského malíře Merisiho Caravaggia (Hans Matheson), který zůstane na dvoře Bathoryů několik let. Mezi ním a osamělou ženou vzniká zvláštní pouto.

Tou dobou se nad hlavou Alžběty začnou stahovat zlověstná mračna, která ještě víc potemní po smrti jejího manžela. Mocná a bohatá žena musí čelit nepřátelům, kteří jsou schopní čehokoliv, i vlastním vnitřním běsům. Zvěsti o šílené vládkyni, která se ve snaze zastavit stárnutí koupe v krvi nevinných panen, začínají sílit…

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Bathory (2008)

Od filmového pásu k DVD a Blu-ray disku

Za realizací DVD a Blu-ray disků stojí společnost Brickbox Digital Media s. r. o., která jako přední poskytovatel služeb ve střední a východní Evropě v oblasti optických a digitálních médií působí na poli Blu-ray již dva roky.

Vzhledem k vysoké časové náročnosti projektu, jehož příprava byla dvakrát delší oproti standardním Blu-ray projektům a vysoké participaci režiséra Jakubiska s jeho smyslem pro dokonalost, slibuje tento titul opravdu kvalitní podívanou doplněnou nadstandardní bonusovou výbavou.

Juraj Jakubisko se spolu se svou manželkou, producentkou tohoto filmu Deanou Jakubiskovou, aktivně zapojovali např. v rámci obsahu bonusové výbavy, grafiky či v oblasti zvukového zpracování.

Blu-ray disk plný bonusů

Blu-ray disk Bathory nejenže nabízí zážitek v podobě maximálního rozlišení obrazu, ale také nadstandardně bohatou bonusovou výbavu. Oproti DVD přináší navíc exkluzivně další bonusové materiály ze zákulisí natáčení: profily a rozhovory s herci, názory historiků, filmová „nej“.

Dalším atraktivním bonusem je kapitola Bathory jinak: zde nejdete historický příběh této legendy, mapy, rodokmeny… Dalším bonusem jsou trailery k filmu, které doposud nebyly nikde využity.

Film doprovází, stejně jako DVD, dokument o nadaci Plaváček – tentokrát rozšířený o další informace a představí i děti, kterým nadace pomohla a pomáhá.

Bathory (2008)

Zajímavosti

  • Na přípravě DVD Bathory se podílel i Juraj Jakubisko osobně – například je autorem grafiky obalů, připravoval i knihu, která je součástí limitované dárkové edice.
  • Soundtrack vyjde jen jako součást limitované dárkové edice.
  • V jednom z bonusů vystupuje i Jiří Korn, který se nakonec ve filmu neobjevil.
  • Blu-ray disk Bathory se řadí k obsahově nejrozsáhlejším. Je vybaven českou a slovenskou zvukovou verzí formátu DTS-HD Master Audio 5.1, českými a slovenskými titulky a širokoúhlým obrazem 1080p/24 2,35:1 (16:9).
  • Brickbox Digital Media s. r. o., který DVD a Blu-ray disk Bathory realizoval, je první licencovaný Blu-ray partner ve střední a východní Evropě.
  • Film Bathory vidělo v českých a slovenských kinech více než 1360000 diváků.
  • Titulní píseň filmu Môj Bože patřila mezi pěticí nejhranějších hitů v rádiích. Jejím autorem je hudební skladatel Jan Jirásek. Ve svém hudebním aranžmá ji nazpívala slovenská zpěvačka Katarína Knechtová. Videoklip natočil režisér Juraj Jakubisko.
  • Britská herečka Anna Friel se do své role vžila natolik, že při natáčení jedné ohnivé scény málem uhořela.
  • Hraběnka Erzsébet Báthory je vedena v Guinnessově knize rekordů jako největší vražedkyně všech dob.
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře