Ochrany HD disků stále prohrávají

vydáno 29. 10. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa | 4 komentáře

Tagy: AACS, AACS Licensing Administrator, AnyDVD, BD, Blu-ray, CloneCD, HD DVD, SlySoft, Spider-Man, Transformers, VirtualCloneDrive

SlySoft - logo

Společnost SlySoft, výrobce kontroverzních kopírovacích programů AnyDVD, CloneCD a VirtualCloneDrive, ohlásila dobytí další mety. V nových verzích si výše zmíněné produkty poradí i se čtvrtou generací HD DVD a Blu-ray disků, tedy s ochranou MKBv4.

Tato vylepšená ochrana „z pera“ organizace AACS LA se přitom zatím stačila objevit jen na několika málo discích, jmenovitě se jedná o americké vydání Transformers na HD DVD a trilogii Spider-Man na Blu-ray. Programy firmy SlySoft jsou přitom schopny umožnit kopírování všech dalších titulů, které budou pomocí MKBv4 (media key block version 4) chráněny.

Organizace AACS LA, která stojí za všemi ochranami HD disků, označila SlySoft za „veřejného nepřítele číslo jedna“ a jak se zdá, nebyla daleko od pravdy (minimálně ze svého pohledu). Jediné, co v tuto chvíli může AACS LA nabídnout, je zbrusu nová ochrana BD+, která ale zatím přinesla víc problémů než užitku. Ovšem i tato novinka už to má spočítané.

James Wong, hlavní vývojář společnosti SlySoft, totiž prohlásil: „Našli jsme způsob, jak BD+ prolomit a teď celý postup jen vylepšujeme a zjednodušujeme. Zřejmě bych měl uvažovat o bodyguardovi, protože naše úspěšné snažení zřejmě nepotěší úplně každého.“

Princip ochrany BD+ spočívá v programovém kódu, který je umístěn na každém disku, zpracovává se přímo v přehrávači při sledování filmu a v reálném čase kontroluje pravost disku i stav přehrávače (například kvůli modchipům). Každý vydaný titul může mít jiný bezpečnostní kód a při prolomení jednoho filmu nedochází ke kompromitaci celé ochrany. Napadení je tedy podstatně složitější než v případě AACS, ale rozhodně není nemožné.

„Ochrana BD+ je na cestě ke svému zániku, software pro kopírování takto chráněných disků vydáme do konce roku,“ vzkazuje SlySoft.

Sídlo společnosti SlySoft je na ostrově Antigua v karibiku, kde neplatí americké ani evropské zákony (a kde je například legální regulovaný on-line hazard). Není tedy žádná cesta, jak vývoj protikopírovacích programů AnyDVD, CloneCD a VirtualCloneDrive zakázat nebo dokonce ukončit.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Ochrany HD disků stále prohrávají

Vložil Martinhamr (bez ověření), 29. Říjen 2007 - 18:16

Sice jsem měl při Pondělku docela špatnou náladu,ale tento článek mi jí určitě zlepšil.Né že bych byl nějaký kovaný vypalovač.Ale musím se smát jak vše lze obejít,nebo prolomit.Kdyby radši hamtálci od vydavytelů ušetřený peníz rozpustili do ceny BD a HDDVD,třeba by bylo vypalovaču podstatně méně.

Re: Ochrany HD disků stále prohrávají

Vložil d.f.h, 29. Říjen 2007 - 20:15

Obrázek uživatele d.f.h

Jistě :-). Vždycky platilo a platí: cokoliv člověk vymyslí na ochranu čehokoliv, to dokáže další člověk překonat. A týká se to jak mechanických ochran (zámky), tak elektronických (hardwarové klíče, snímače otisků prstů) a samozřejmě i digitálních. Jen to pořád nikdo ne a ne pochopit… :-)

Re: Ochrany HD disků stále prohrávají

Vložil Ele (bez ověření), 29. Říjen 2007 - 23:23

Obrázek uživatele Ele

No, a zatimco u zámků to alespoň trochu smysl má, aby si kdejaký šulín nebo otevřít kdejaký zámek na který fyzicky narazí, tak na internetu, kde může spojit síly tisíce lidí napříč planetou naráz naprosto ne. Já se divim, že to nepochopili už po DVD. Ten vývoj, tvorba specifikací a přizpůsobování hardwaru musí stát takových peněz a času…a pak to vydrží hodiny, dny, maximálně týdny.

Re: Ochrany HD disků stále prohrávají

Vložil d.f.h, 29. Říjen 2007 - 23:28

Obrázek uživatele d.f.h

Souhlasím. Navíc mě osobně ochrany diskriminují – jako uživatel OS Linux jsem si dost dlouho nemohl přehrát DVD na počítači, než došlo k prolomení CSS a konečně mohl vzniknout softwarový DVD přehrávač nejen pro Windows. Uznávám, není to asi ten úplně nejběžnější případ :-), ale vezměte si třeba zmiňované BD+. Mám originální film a dokud výrobce mého přehrávače nevydá nový firmware, tak si ho prostě nepřehraju. To mi přijde jako přesně opačný efekt, než bylo původně zamýšleno :-)