Ochrana BD+ prolomena

vydáno 8. 11. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: AACS, AnyDVD, BD+, BD-Plus, Fox, HD DVD, SlySoft, Twentieth Century Fox

SlySoft - logo

Neuvěřitelné se stalo skutečností: kontroverzní nová ochrana Blu-ray disků BD+ (BD-Plus) byla prolomena. Společnost SlySoft, jejíž software AnyDVD si v nejčerstvější poslední betaverzi 6.1.9.6 s ochranou bez problémů poradí, tak dostála svým předchozím slibům.

Doslova před několika dny totiž James Wong, hlavní vývojář společnosti SlySoft, prohlásil: „Našli jsme způsob, jak BD+ prolomit a teď celý postup jen vylepšujeme a zjednodušujeme. Zřejmě bych měl uvažovat o bodyguardovi, protože naše úspěšné snažení zřejmě nepotěší úplně každého.“

Princip ochrany BD+ spočívá v programovém kódu, který je umístěn na každém disku, zpracovává se přímo v přehrávači při sledování filmu a v reálném čase kontroluje pravost disku i stav přehrávače (například kvůli modchipům). Každý vydaný titul může mít jiný bezpečnostní kód a při prolomení jednoho filmu nedochází ke kompromitaci celé ochrany. Napadení je tedy podstatně složitější než v případě AACS, ale rozhodně není nemožné.

„Ochrana BD+ je na cestě ke svému zániku, software pro kopírování takto chráněných disků vydáme do konce roku,“ vzkázal tehdy SlySoft.

Nakonec to ale trvalo pouhých pár dní. Disky s ochranou BD+ to tím pádem mají spočítané – a to se jich zatím stačilo objevit jen několik, výhradně z produkce Twentieth Century Fox. Changelog betaverze AnyDVD 6.1.9.6 si ostatně v tomto směru nebere servítky:

  • Nové (Blu-ray): AnyDVD ripper kopíruje BD+ tituly
  • Nové (Blu-ray): Odstraněno varování „BD+ není podporováno“, protože všechny dostupné BD+ tituly mohou být zkopírovány pomocí AnyDVD ripperu nebo přehrány na HTPC bez HDCP pomocí PowerDVD 3104 a AnyDVD. Dále bylo hlášeno, že vypalované BD+ tituly lze bez problémů přehrát i na PlayStation 3.
  • Poznámka pro Twentieth Century Fox: Jak je vidět, BD+ neposkytuje žádnou větší bezpečnost, pouze obtěžuje zákazníky se staršími přehrávači. Mohli byste přestat s tímhle svinstvem a začít vydávat tituly na HD DVD? Tisíce lidí by si je určitě rádo koupilo.
  • Poznámka pro zájemce o HD disky: Kupujte raději HD DVD, než Blu-ray. HD DVD je mnohem více přátelské k zákazníkovi – nemá například regionální kódování ani povinnou ochranu AACS. Nedávejte svoje peníze lidem, kteří kašlou na vaše právo fair-use (ustanovení americké legislativy autorského práva, které dovoluje i bez souhlasu držitele autorských práv některá využití chráněného díla, pokud splňují jisté specifické podmínky).
  • Nové (HD DVD & Blu-ray): Podpora dalších MKBv4 titulů (viz Ochrany HD disků stále prohrávají

Tím se v podstatě uzavřela další kapitola v marném boji „vynálezců“ ochran digitálního obsahu s tvůrci postupů na jejich prolomení. Nikdo asi nepochybuje o tom, že budou následovat další a další nové ochrany, na druhou stranu je stejně tak jisté, že všechny z nich postupně přestanou mít význam.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře