Nový HD DVD rekordér Toshiba Vardia RD-A301

vydáno 1. 11. 2007 | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: DVD, HD DVD, HD Rec, HD Transcoder, HDMI, MPEG-2, MPEG-4 AVC, přehrávač, RD-A301, rekordér, Toshiba, Vardia

V polovině prosince se v Japonsku objeví celkem zajímavý HD DVD rekordér. Kromě funkcí, které se od takového zařízení očekávají, umí převádět zachycené video z MPEG-2 do efektivnějšího MPEG-4 AVC a především dokáže zaznamenat HD video na standadní DVD.

Funkce převodu videa se nazývá prozaicky HD Transcoder. Zachycené HD televizní vysílání, které se šíří v kompresi MPEG-2, dokáže převést do MPEG-4 AVC, což znamená datově menší výslednou nahrávku při zachování stejné obrazové kvality (zvuk zůstává v původní formě, tedy AAC až 2×5.1). Na vestavěný 300 GB pevný disk se tak vejde až 159 hodin HD videa. Tento převod zatím probíhá „na požádání“, video je tedy nutné nejdříve zachytit a uložit v MPEG-2 a až potom převést. Očekává se ale nový firmware, který by měl umožnit převod hned při zachytávání a ukládání přímo do MPEG-4 AVC.

HD DVD rekordér Toshiba Vardia RD-A301

S tím souvisí i druhá zmiňovaná nadstandardní funkce – možnost uložení HD videa na standardní DVD, nazvaná „HD Rec“. Příslušnou specifikaci přijalo DVD Forum sice už před rokem, Toshiba RD-A301 je ale zřejmě prvním dostupným přístrojem, který v praxi něco takového dovoluje. Díky zmiňovanému převodu videa do MPEG-4 AVC lze na jednovrstvé DVD s kapacitou 4,7 GB uložit 30 minut až dvě hodiny HD videa (podle zvoleného bitrate). Zdá se to být lákavé, nicméně jeden háček v tom samozřejmě je – takové DVD si (zatím) zřejmě přehrajete pouze v rekordéru RD-A301.

Další vlastnosti rekordéru jsou už celkem standardní:

  • video dokáže ukládat samozřejmě i na DVD-R/W DL, DVD-RAM a také HD DVD-R s mnohonásobně větší kapacitou
  • přehrává DVD, DVD-R/W DL, DVD-RAM, HD DVD a HD DVD-R
  • má dva digitální tunery
  • přes HDMI lze docílit video výstupu maximálně 1080i

I když se tento rekordér na našem trhu samozřejmě nikdy neobjeví, jistě jedná o zajímavé zařízení s celkem příznivou cenou 100000 ¥ (asi 16000,– Kč). Uvidíme, jestli se možnost ukládání HD videa na DVD objeví i u dalších výrobků.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře