Nový Final Cut zklamal, Apple čelí kritice

vydáno 29. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software | 2 komentáře

Tagy: Apple, Blade Runner: The Final Cut, Final Cut Pro

I mistr tesař se jednou utne, zrovna v tomhle případě se ale jedná o hodně velké překvapení. U Apple jsou známí puntičkáři a několik jejich posledních přístrojů redefinovalo trh s elektronikou (iPod, iPad, iPhone, dokonce i ten Mac). Společnosti se dařilo i po softwarové stránce, vždyť vedle dalších světoznámých programů byl Final Cut Pro jejich vlajkovou lodí, na které pluje většina profesionálů v oboru – střihový software používají jak amatérští, tak profesionální filmaři. Od nové verze se proto čekalo hodně. A lidé u Apple po dlouhé době zklamali.

Na nový Final Cut se snesla vlna kritiky. Program je nekompatibilní se staršími projekty a soubory, na nové uživatelské rozhraní neexistují tutorialy, chybí podpora důležitých formátů, často se seká a jak tvrdí některé recenze, „místo balíku aplikací, které spolu skvěle fungovaly (FCP, Color, Motion, SoundTrack PRO, DVD Studio Pro) teď dostanete jednu velkou aplikaci, která to všechno zvládá jen stěží“.

Apple Final Cut Pro X - uživatelské recenze

Apple se s Final Cut Pro X rozhodlo ignorovat léta praxe, během kterých se ze softwaru stal legendární střihačský program a celý ho přebudovalo na něco, čemu teď profesionálové v oboru říkají „iMovie PRO“, tedy amatérský střihový program s přívětkem „PRO“.

Možná to zní jako silná slova, z nového Final Cutu se ale stal v mnohých ohledech neschopný software, který spousty profesionálů přinutí po letech změnit kompletní pracovní workflow (nebo-li přejít k Premiere nebo k Avidu). Dokonce recenze na Mac App Store, což je jediné místo, kde se dá produkt koupit, nový Final Cut strhaly (hodnotit přitom můžou jen uživatelé, kteří si software zakoupili) – po dvanácti stech hodnoceních má FCPX pouhých 2.5 hvězdiček z pěti!

TIP: Podívejte se, co na nový Final Cut říkají střihači show Conana O´Briana! Milují ho, ale … http://bit.ly/joRR35

Apple tak – s nadsázkou řečeno – ukázalo vztyčený prostředníček profesionálům. Je docela jasné, o co společnosti jde především: o amatéry. Z nového Final Cutu, který vyjde na $299, by se měl stát střihový program dostupný pro masy, tedy schopný vydělat podstatně větší peníze. Což se proti společnosti může obrátit – začínají se objevovat zprávy o tom, že společnost na základě některých stížností vrací zákazníkům peníze. A to je na Apple hodně neobvyklá záležitost. Předchozí Final Cut Pro přitom k sehnání už není, Apple tedy jasně tlačí na to, aby lidé začali preferovat „iMovie Pro“.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Nový Final Cut zklamal, Apple čelí kritice

Vložil inis16 (bez ověření), 29. Červen 2011 - 22:36

Obrázek uživatele inis16

Neni nad kvalitni management a marketing soucasnych korporaci. Nevidi vice nez jen cisla a slovicko NEJ. A kdyz to neni NEJ, tak zatloukat a zatloukat ;)

Re: Nový Final Cut zklamal, Apple čelí kritice

Vložil pista5 (bez ověření), 10. Listopad 2011 - 10:42